Pozvani ste na svadbu i ne znate čime biste darivali mladence? Niste jedini. Svi se prije ili kasnije nađemo u takvoj situaciji. Ipak se radi o vjerojatno najvažnijem slavlju u životu i kao uzvanici želimo da naš poklon za vjenčanje bude koristan, ali i da ostane u sjećanju mladenaca. U nastavku pogledajte prednosti i mane neke od najčešćih poklona za svadbu.

Umjetnine za poklon

Jedna od ideja za unikatni poklon za vjenčanje koji će ostati u sjećanju mladenaca je umjetnička slika ili neka druga umjetnina poput skupocjene vaze, ukrasne posude i sl. Ovakav poklon zaista može desetljećima služiti kao ukras u kući ili stanu mladenaca i konstantno ih podsjećati na vas, ali postoji i rizik. Slika ili druga umjetnina im se možda neće svidjeti ili se neće uklapati u stil uređenja životnog prostora pa je neće koristiti. Ne treba zanemariti niti potencijalni osjećaj krivnje mladenca ako ne stave vaš poklon na vidljivo mjesto, a to definitivno želite izbjeći. Naime, možda im se vaša slika ne sviđa, ali budući da ćete im povremeno dolaziti u goste, imaju potrebu držati sliku na zidu kako vas ne bi uvrijedili ne korištenjem vašeg poklona. Dakle, umjetnina kao svadbeni poklon može biti pun pogodak, ali i potpuni promašaj. Stoga, s ovakvim poklonom idite samo ako ste 100% sigurni što mladenci vole i što će slagati sa stilom uređenja njihovog doma.

Poklon za vjenčanje u obliku putovanja

Još jedan unikatni poklon za svadbu kojim ćete se definitno razlikovati od ostalih uzvanika, jer putovanja (pogotovo na udaljene i egzotične destinacije) ljudima ostaju u sjećanju cijeli život. No kao i kod umjetnina, kod ovakvih poklona postoji rizik da neće sve proći bajno. Naime, mladenci možda nisu planirali ići na putovanje ili im radne obveze to ne dopuštaju. Možda su već sami isplanirali putovanje za medeni mjesec. Jedini način da izbjegnete te rizike je da pitate mladence unaprijed jesu li zainteresirani za putovanje i na koju lokaciju. Čak i tada postoji rizik da im taj poklon za vjenčanje ostane u lošem sjećanju jer putovanja ponekad postanu noćna mora – zbog otkazivanja letova, trovanja hranom ili vodom, nekvalitetnom uslugom u hotelima i sl.

Kućanski aparati

Za razliku od gore navedenih poklona, darivanje kućanskih aparata za cilj ima olakšavanje početka zajedničkog života mladenaca. Mladenci se nakon vjenčanja najčešće sele u novi stan ili kuću, a pri tome novi zajednički životni prostor treba opremiti namještajem, bijelom tehnikom i kućanskim aparatima. Ideje za poklon iz ove kategorije:

  • Perilica za rublje
  • Perilica za suđe
  • Mikrovalna pećnica
  • Pegla
  • Blender
  • Sokovnik
  • Aparat za kavu
  • Usisavač

Navedeni pokloni za vjenčanje će vjerojatno biti iskorišteni i zaista će financijski olakšati početak zajedničkog života mladenaca, no postoji rizik da će i neki drugi uzvanici pokloniti isti poklon pa će mladenci završiti s npr. dvije mikrovalne ili tri aparata za kavu, s kojima tad neće znati što raditi.

Posuđe za poklon

Poklon za vjenčanje koji će također mladencima dobro doći i moći će ga trajno koristiti. U obzir dolaze setovi posuđa, skupocjeni pribor za jelo, setovi tanjura, čaša, šalica i sl.

Novac kao poklon

Vjenčanja su danas vrlo skupa i mnogi mladenci dižu kredite da bi mogli platiti restoran, salu za svadbe, bend, fotografa, ogromnu tortu i sl. Drugi pak odmah iza vjenčanja planiraju kupiti stan ili auto, a nekima na svijet vrlo brzo stiže dijete. Sve to zahtjeva mnogo novca i možda je najbolji način da se mladencima pomogne darivanjem novca, s kojim si mladenci onda mogu kupiti točno ono što im treba. No mana ovog poklona za svadbu je to što će se utopiti u desecima ili stotinama drugih novčanih poklona i mladenci ga se sigurno neće sjećati.

Poklon za vjenčanje u obliku zlata

Tradicionalni poklon za vjenčanje u Hrvatskoj, ali i u većem dijelu svijeta je zlato. Na našim prostorima se najčešće radilo o austrijskim zlatnim dukatima Franjo Josip, kojima je primarna funkcija bila očuvanje kapitala u nestabilnim vremenima. Zlatni dukat je i danas najrasprostranjeniji zlatnik u Hrvatskoj, a u nekim dijelovima zemlje je obiteljska tradicija darivanja mladenaca dukatima.

Posljednjih godina sve popularniji poklon za svadbu postaju male zlatne poluge, koje uvijek dolaze u originalnim pakiranjima, što ih čini vizualno lijepim poklonima. Poklanjanjem zlata u obliku zlatnika ili zlatnih poluga postižu se oba najvažnija cilja poklona. S jedne strane vaš poklon će se izdvojiti od većine drugih poklona na svadbi, a s druge strane zlato dugoročno dobiva na vrijednosti. To znači da za razliku od svih drugih poklona, ako mladencima jednog dana zatreba novac, zlato će moći prodati po vjerojatno mnogo višoj cijeni od današnje. Naime, cijena zlata u posljednjih pola stoljeća raste po 8% godišnje, a taj će se trend vjerojatno nastaviti. To znači da se cijena zlatnika ili poluga zlata svakih 10 godina udvostručuje. Poluge zlata uglednih svjetskih kovnica dolaze u veličinama 1 gram, 2g, 5g, 10g, 20g, 50g itd., a uz njih je moguće kupiti i ukrasnu kutiju.

Popis zlatnih poluga, medalja i zlatnika koje naši klijenti najčešće uzimaju kao poklon za vjenčanje pogledajte na ovoj stranici, a za sva pitanja slobodno nas kontaktirajte putem kontakt podataka s vrha stranice.

Autor:

centarzlata.com

Napomene:

  1. Svaka referenca na ovoj stranici na “Banku Zlata” odnosi se na tvrtku Saiva d.o.o.
  2. Tekstovi na centarzlata.com služe isključivo za informiranje i educiranje o financijskim tržištima i tržištima plemenitih metala te ih ne treba smatrati investicijskim savjetom.