Upute za izradu narudžbe preko našeg Web Shopa

Korak 1: Ako po prvi puta radite narudžbu preko naše stranice, kliknite na polje “Moj profil” u gornjem desnom kutu stranice i nakon toga odaberite opciju “Registracija novih korisnika“.

__________

Korak 2: Za dovršetak registracije unesite vašu email adresu i zaporku koju želite koristiti za buduće prijave na vaš profil na našim stranicama.

__________

Korak 3: Na našoj stranici pronađite i kliknite na željeni proizvod.

__________

Korak 4: Podesite broj proizvoda koji želite i kliknite na gumb “Dodaj u košaricu“.

__________

Korak 5: Ako želite kupiti više različitih proizvoda, kliknite na gumb “Nastavite kupnju

__________

Korak 6: Odaberite opciju za preuzimanje, dostavu ili čuvanje u našem sefu i kliknite na gumb “Sljedeći korak – Izrada ponude za plaćanje“.

__________

Korak 7: Ispunite sva potreba polja u koracima za popunjavanje podataka. Drugi korak možete preskočiti.

__________

Korak 8: Na dnu koraka “Provjera i izrada ponude za plaćanje” stavite kvačicu u polje za prihvaćanje pravila i uvjeta te kliknite na polje “Naruči“.

__________

Korak 9: Pojavit će se podaci s kojima možete napraviti uplatu u poslovnici banke ili preko internet/mobilnog bankarstva. Imajte na umu da većina banaka ima dnevne limite od 50-100 tisuća kuna pa ćete za veće iznose trebati nazvati banku i dogovoriti privremeno podizanje limita. Također, možete odjednom uplatiti koliko vam banka dopušta, a ostatak u nadolazećim danima.

__________

Korak 10: Nakon što napravite uplatu, molimo vas da nam pošaljete potvrdu o uplati kako bismo mogli što prije zatvoriti pozicije kojima se pomoću financijskih ugovora na burzi štitimo od neželjene promjene cijene te kako bismo što prije od talionice mogli naručiti proizvod u slučaju da ga nemamo na zalihama. Sliku ili PDF potvrde o uplati poslati možete na email adresu [email protected] .

Ako ste odabrali opciju osobnog preuzimanja proizvoda u našoj poslovnici, nakon zaprimanja potvrde kontaktirat ćemo vas kako bismo dogovorili termin za primopredaju proizvoda. Ako ste odabrali opciju za dostavu poštom, paket možete očekivati u roku jednog do dva radna dana.

U slučaju da trebate dodatnu pomoć pri izradi narudžbe, slobodno nas kontaktirajte putem telefona, chata ili emaila.

Često postavljena pitanja

Brend centarzlata.com, kao i web stranica www.centarzlata.com vlasništvo su tvrtke Saiva d.o.o., vodećeg distributera investicijskih plemenitih metala u Hrvatskoj. Vršimo prodaju i otkup zlatnih i srebrnih poluga, zlatnika i srebrnjaka po najpovoljnijim uvjetima u Hrvatskoj i regiji.

Za razliku od običnog zlata u obliku nakita i sl. na koje se pri kupnji plaća PDV, investicijsko zlato je u cijeloj EU oslobođeno svih poreza.

Zlatne poluge se u Europi smatraju investicijskim ako su izrađene od zlata čistoće minimalno 99,5%. Većina uglednih kovnica danas poluge izrađuje s udjelom zlata od 99,99%.

Da bi zlatnik bio smatran investicijskim, mora biti čistoće zlata minimalno 90% te u nazivu imati nominalnu vrijednost u bilo kojoj valuti (najčešće je otisnuta na jednoj strani zlatnika). Pri tome je nebitno je li ta valuta danas važeća. Primjerice, investicijskim zlatnikom se smatra zlatnik “Čipkarstvo u Hrvatskoj” koji s jedne strane ima otisnutu vrijednost 10 kuna, ali i jugoslavenski zlatnik s utisnutom vrijednošću u dinarima ili na našim prostorima iznimno popularni dukat Franjo Josip, koji dolazi u dvije verzije – jednostruki dukat (1 dukat) i četverostruki dukat (4 dukata).

Razloga je više. Dio ulagača u zlato tom investicijom želi životnu ušteđevinu zaštititi od inflacije. Drugi nemaju povjerenja u banke i papirne valute bez ikakvog pokrića pa žele posjedovati najcijenjeniju prirodnu svjetsku valutu, koja se već tisućama godina dokazuje kao iznimno sigurna i poželjna imovina, a radi se o zlatu. Treći smatraju da će u idućim godinama cijena zlata rasti pa ulaganjem žele ostvariti prinos veći nego je moguće imati na investicijskim fondovima i sl. Ostale argumente za ulaganje u zlato pročitajte u tekstu na ovoj stranici.

Tijekom povijesti je bilo perioda u kojima je cijena zlata u kratkom roku porasla iznimno mnogo, primjerice porast od približno 200% od 2007. do 2011. godine. No, takvi veliki pomaci su iznimke, a ne pravilo. Zlato nije investicija poput pojedinih dionica ili kriptovaluta na kojima se u roku par godina može obogatiti, ali je zato mnogo sigurnija investicija uz koju možete mirno spavati. Primarna funkcija mu je zaštita vrijednosti i tu funkciju odlično obavlja već tisućama godina. U posljednjih 50 godina cijena zlata je u prosjeku rasla oko 8% godišnje, što je više od kamatnih stopa na štednju čak i u dobrim ekonomskim vremenima.

Krivotvoreno zlato je mnogo rjeđe nego ljudi misle. Danas postoje različiti uređaji i tehnike koje se mogu koristiti za provjeru zlatnih poluga i zlatnika pa se eventualne krivotvorine vrlo brzo otkriju. Osim toga, niti jedna talionica ili firma koja se bavi distribucijom zlata si ne smije dopustiti čak ni nenamjernu prodaju lažnog zlata, jer bi samo jedan takav slučaj nanio veliku štetu ugledu firme.

Zlato koje imamo u ponudi izrađeno je od uglednih kovnica (mnoge od njih se nalaze na LBMA popisu), što znači da zlato proizvode u skladu s najstrožim svjetskim kriterijima. 

Za svaki proizvod kupljen kod nas izdamo certifikat na kojem piše gdje je zlato kupljeno i tko ga je provjerio.

Više o tehnikama provjere zlata saznajte na ovoj stranici.

Većina zlatnih poluga dolazi u orginalnom plastičnom pakiranju koje služi kao certifikat. Na pakiranju je naveden isti serijski broj koji se nalazi na poluzi te informacije o proizvođaču, težini i čistoći poluge.

Poluge od 250g naviše ne dolaze u plastičnom pakiranju, no neke talionice (npr. Argor Heraeus) uz njih izdaju zaseban certifikat. Druge pak talionice (poput Munze Osterreich) uz poluge od 250g i veće ne izdaju certifikate jer smatraju da za tim nema potrebe. Naime, danas je pomoću različitih uređaja i informacija s interneta lako ustanoviti je li zlato pravo ili ne.

Bez obzira ima li poluga tvornički certifikat ili ne, mi uz nju izdajemo naš certifikat na kojem piše serijski broj poluge, ostali relevantni podaci te potpis našeg zaposlenika koji je provjerio polugu i izdao certifikat. Takve certifikate izdajemo i za sve zlatnike koji nemaju vlastiti tvornički certifikat.

.

Poslovnice BankeZlata.com nalaze se u Zagrebu i u Rijeci.

Poslovnica u Zagrebu nalazi se na adresi Savska 41 (neboder Zagrepčanka), 13. kat.

Poslovnica u Rijeci nalazi se na adresi Trpimirova 2 (Riječki neboder), 8. kat.

Kontakt podatke pojedinih poslovnica možete pronaći OVDJE, a za ostatak Hrvatske postoji opcija dostava osigurane pošiljke putem pošte (rok dostave dva do tri radna dana) ili otkupa zlata putem pošte.

Dolaskom u našu poslovnicu u Zagrebu ili u Rijeci, zlato i ostale plemenite metale možete platiti i preuzeti na licu mjesta. Imajte na umu da kartice ne primamo u poslovnicama, a u gotovini po zakonu u jednom danu od jedne osobne možemo primiti maksimalno 75.000,00 kn. Za veće iznose, uplatu je potrebno napraviti na naš bankovni račun. Plaćanje u poslovnici također je moguće mobilnim bankarstvom (PBZ, Erste ili RBA).

Molimo vas da dolazak najavite kako bismo vam mogli potvrditi da željeni proizvod/e imamo raspoloživ u poslovnici.

Radno vrijeme nam je od ponedjeljka do petka od 09:00 do 17:30 sati. Subotom, nedjeljom i praznicima ne radimo.

Dolazak je poželjno najaviti iz dva razloga. Prvi razlog je to da vam možemo potvrditi da željeni proizvod imamo na raspolaganju za prodaju u poslovnici, a drugi razlog je rezervacija termina za preuzimanje bez čekanja. Planirano vrijeme za individualno preuzimanje je 15 min. Ako dođete bez najave, ljubazno vas molimo da pričekate.

Zlato je moguće platiti uplatom na naš bankovni račun ili u gotovini u našoj poslovnici. Imajte na umu da po zakonu od jedne osobe u jednom danu u gotovini možemo maksimalno primiti 75.000,00 kn. U poslovnici je moguće i plaćanje mobilnim bankarstvom (PBZ, Erste i RBA).

Osim toga, postoji mogućnost plaćanja kriptovalutama poput Bitcoina i Etheriuma. Više o plaćanju kriptovalutama pročitajte OVDJE.

Kartično plaćanje moguće je isključivo preko webshopa za iznose manje od 10.000 kuna. Više o kartičnom plaćanju pročitajte OVDJE.

Plaćanje na rate i plaćanje pouzećem nije moguće.

Zakonsko sredstvo plaćanja u Republici Hrvatskoj je hrvatska kuna, stoga je kupnja zlata rezidentima RH moguća isključivo u kunama.

U eurima mogu platiti isključivo nerezidenti RH i to isključivo uplatom na naš bankovni račun.

Primjer: Građanin BiH preko naše stranice naruči zlato i želi uplatiti sa svog računa. U ovom slučaju možemo primiti eure.

Plaćanje kriptovalutama moguće je putem servisa PayCek na dva načina. Prvi je način plaćanje putem webshopa (ukoliko je narudžba manja od 75.000 kuna), a drugi je način putem individualno izrađene ponude.

Više o procesu plaćanja kriptovalutama možete pročitati OVDJE.

Većinu najprodavanijih proizvoda, kao što su Argor-Heraeus ili Heimerle-Meule poluge ili zlatni dukati Franjo Josip, trudimo se uvijek imati na raspolaganju za predaju klijentima. 

Ako vam je bitno da proizvod dobijete odmah, molimo vas da nas prije narudžbe ili dolaska u poslovnicu kontaktirate kako bismo vam mogli potvrditi imamo li željene proizvode na raspolaganju.

Naravno. Rado ćemo odgovoriti na sva vaša pitanja, samo se poželjno najaviti i dogovoriti termin.

Da. Pošiljke šaljemo uz osiguranje pune vrijednosti zlata/srebra koje šaljemo, a rok za isporuku je dva do tri radna dana.

Ne dostavljamo van Hrvatske. No, ako se radi o većim količinama, građanima BiH, Srbije i Slovenije se isplati doći osobno kupiti proizvode u našu poslovnicu u Zagrebu ili Rijeci.

Zlato kupljeno kod nas moguće je čuvati u našim sefovima. Pohrana je besplatna prvih godinu dana, a nakon toga se naplaćuje prema cjeniku koji je objavljen na našim stranicama. Više o cijenama pohrane pogledajte OVDJE.

Budući da se cijena plemenitih metala mijenja iz sekunde u sekundu, kako bismo se obostrano zaštitili od rizika značajne promjene u cijenama, ponuda je ograničena na vremenski rok od 1h. 

Ako ne stignete uplatu napraviti na vrijeme, jednostavno napravite novu narudžbu na našoj stranici i uplatu napravite s osvježenom cijenom.

Cijena zlata na burzi se mijenja praktički svake sekunde, no cijene na našim stranicama se s burzovom cijenom usklađuju svakih 5 minuta.

Grafikon kretanja burzovne cijene zlata kroz povijest pratiti možete na ovoj stranici, a cijene pojedinačnih proizvoda možete pratiti ovdje. Cijene se svakih 5 minuta usklađuju s burzovnom cijenom zlata.

Otkupne cijene pojedinih proizvoda možete vidjeti na ovoj stranici.

Burzovna ili spot cijena zlata koja se može vidjeti na stranicama za praćenje cijene plemenitih metala je cijena po kojoj se može trgovati financijskim izvedenicama, dakle zlatom kojeg nikad nećete moći dobiti u fizičkom obliku. Za razliku od takvih digitalnih transakcija, pri proizvodnji, čuvanju i dostavi zlatnih poluga i zlatnika nastaju troškovi zbog kojih je fizičko investicijsko zlato gotovo uvijek skuplje od burzovne cijene zlata.

Imajte na umu da je i otkupna cijena pojedinih proizvoda viša od burzovne cijene zlata.

Prvi razlog razlike u cijenama su različiti troškovi proizvodnje različitih kovnica. Naime, pojedine kovnice zbog veličine uspjevaju zlato od rudnika nabaviti po jeftinijoj cijeni, neke od njih imaju bolje organiziranu proizvodnju pa im treba manje zaposlenika itd.

Drugi razlog je brend i ugled pojedine kovnice u pojedinoj zemlji. Npr. Austrijanci u pravilu hoće svoje “domaće” poluge sa žigom Münze Österreich i spremni su ih platiti više nego švicarske poluge. Kad je već tako, ta talionica ima za nijansu višu cijenu, jer kupcima ne smeta, a oni više zarađuju.
Razloga razlike u cijeni vjerojatno ima još. Ako zlato ne kupujete kao poklon, nego kao investiciju, preporučujemo Argor Heraeus ili Heimerle Meule poluge. Radi se o iznimno uglednim kovnicama iz Švicarske, odnosno Njemačke.

Budući da u ponudi imamo isključivo proizvode uglednih svjetskih kovnica, proizvodi kupljeni kod nas poznati su i priznati u cijelom svijetu. Rado će ih otkupiti bilo koja firma koja se bavi investicijskim zlatom.

Zlato kupljeno kod nas u Hrvatskoj je po najboljim cijenama moguće prodati upravo nama, no postoji i nekoliko drugih firmi koje se bave prodajom i otkupom investicijskog zlata.

Da. Više o otkupu zlata saznajte na ovoj stranici.

Kontaktirajte nas putem chata u donjem desnom kutu stranice, pošaljite email na [email protected] ili nazovite na 01 3000 783.