Zbog velike vrijednosti zlata povremeno se događa da se u optjecaju nađu lažne zlatne poluge, zlatnici ili nakit. Prevaranti izradom takvih proizvoda i prodajom bezvrijednog metala po cijeni pravog zlata pokušavaju ostvariti veliku imovinsku korist. U nastavku saznajte kako prepoznati zlato pri kupnji investicijskog zlata i nakita.

Kako prepoznati zlato u polugama i kovanicama?

Kada su u pitanju zlatnici i zlatne poluge, postoji nekoliko vrlo jednostavnih testova kojima se može ustvrditi je li zlato lažno ili pravo.

1. Detaljna provjera izgleda

Svi proizvodi kategorizirani kao investicijsko zlato imaju standardizirani izgled, težinu i dimenzije. Na internetu se lako mogu naći slike iznimno visoke rezolucije svih poluga i zlatnika kategoriziranih kao investicijsko zlato. Usporedite vaš zlatnik ili polugu sa slikama na internetu i obratite pažnju na svaki detalj. Ako uočite bilo kakvo odstupanje, postoji rizik da se radi o lažnom zlatu, stoga napravite dodatne provjere.

2. Provjera dimenzija i težine

Osim detaljnih slika, na stranicama svih kovnica i distributera zlata biste trebali moći pronaći detaljne specifikacije pojedinih zlatnika i poluga, koje je lako provjeriti s preciznom vagom i alatom za mjerenje dimenzija, kao što su precizna ravnala ili šubleri. Npr. mali zlatni dukat Franjo Josip teži 3,49 grama, promjer mu je 19.75 mm, a debljina 0.75 mm. Odstupanja većih od stotog dijela grama ili milimetra ne bi smjelo biti.

3. Provjera magnetizma

Zlato i srebro ne reagiraju na magnetno polje. Pokušajte prisloniti magnet (po mogućnosti što jači) na kovanicu ili polugu od zlata ili srebra. Ako se metal i magnet privlače sigurno se ne radi o pravom zlatu, nego je riječ o lažnom zlatu. No imajte na umu da “neprivlačenje” u ovom testu ne daje garanciju da se radi o pravom zlatu ili srebru jer postoje i drugi metali koji ne reagiraju na magnete, kao što su olovo, bakar, aluminij itd.

4. Provjera električnog otpora

Za ovaj test je potreban specijalizirani uređaj, a neki modeli su vrlo skupi, stoga ih u pravilu imaju samo tvrtke koje se bave otkupom investicijskog zlata. Test traje samo jednu sekundu i vrlo je pouzdan jer je praktički nemoguće napraviti lažnu zlatnu polugu ili kovanicu koja bi imala istu težinu, dimenzije i električni otpor kao orginal. Još jedna prednost ovog testa je to što se proizvodi mogu testirati i u orginalnoj zaštitnoj plastici, u kojoj se kupuje većina manjih poluga.

Ako biste htjeli pomoću uređaja za mjerenje električnog otpora provjeriti jesu li vaše poluge i kovanice od zlata i srebra prave, kontaktirajte nas kako bismo dogovorili sastanak. Rado ćemo besplatno provjeriti vaše investicijsko zlato kako bismo smanjili rizik pojavljivanja lažnog zlata na tržištu.

Kako prepoznati lažno zlato u nakitu?

Nažalost, zbog različitog oblika i slitina zlata koje se koriste u zlatnom nakitu, nakit nije moguće testirati na gore spomenutim uređajima za mjerenje električnog otpora. No postoje drugi testovi koji mogu otkriti radi li se o pravom ili lažnom zlatu.

1. Provjera magnetizma

Zlato niže čistoće kao što je 14-karatno zlato, koje sadrži 58,5% zlata, može sadržavati i druge metale koji imaju magnetna svojstva, stoga test s magnetom radi samo s 24 karatnim zlatom (99,99% zlata). Ako magnet privlači ogrlicu, prsten ili naušnicu, ona nije izrađena od 24-karatnog zlata, bez obzira na ugraviranu oznaku čistoće.

2. Oštećenja na zlatnom nakitu

Na nakitu se mogu pojaviti sitne pukotine, koje mu neće smanjiti vrijednosti pri okupu, ali ako se u pukotinama vidi drugačija boja nego na površini, očito se ne radi o pravom zlatu, nego o pozlaćenom nakitu.

3. Trag na keramici

Ako ste spremni riskirati sitno oštećenje na svojem nakitu, zagrebite ga po tanjuru ili nekom drugom keramičkom predmetu. Ako ostane crna crta, sigurno se ne radi o pravom zlatu.

4. Test s kiselinama

Najpouzdaniji test za provjeru čistoće zlata u zlatnom nakitu je korištenje kiselina za provjeru zlata. Svaka poslovnica za otkup zlata radi ovakve testove kako bi bili sigurni da otkupljuju pravo zlato. Potrebno je nakitom zagrebati nekoliko puta po površini za testiranje i onda linije premazati različitim kiselinama. Boja pojedinih linija nakon kontakta s kiselinama precizno će pokazati o kojoj se čistoći zlata radi.

Za kraj, prvi korak pri ulaganju u investicijsko zlato ili kupnji zlatnog nakita je odabir pouzdane tvrtke od koje kupujete zlato. Ako se radi o firmi koja dugo posluje i koja zbog vlastitog ugleda poduzima sve mjere za provjeru zlata koje prodaje klijentima, rizik lažnog zlata se svodi na minimum. Na taj način smanjuje se potreba za pitanjem kako prepoznati zlato ili lažno zlato.

Autor:

centarzlata.com

Napomene:

  1. Svaka referenca na ovoj stranici na “Centar Zlata” odnosi se na tvrtku Saiva d.o.o.
  2. Tekstovi na centarzlata.com služe isključivo za informiranje i educiranje o financijskim tržištima i tržištima plemenitih metala te ih ne treba smatrati investicijskim savjetom.

Želite li na email adresu dobivati slične tekstove? Prijavite se za primanje naših newslettera! U newsletterima osim edukacijskih tekstova šaljemo i informacije o našim promotivnim aktivnostima, kao i ostale informacije za koje smatramo da bi zainteresiranima za ulaganje u plemenite metale mogle biti interesantne!