08.02.2021.

Burzovna cijena zlata prošlog je tjedna nakratko pala ispod razine od 1800 američkih dolara po unci, ali se brzo vratila iznad te granice te se i u trenutku pisanja ovog članka nalazi iznad nje. Prošlotjedni pad dio je višemjesečnog trenda blage stagnacije i pada cijene zlata koji su mnogi investitori prepoznali kao odličnu priliku za povoljnu kupnju investicijskog zlata.

Do ovog kratkoročnog pada cijene došlo je zbog više faktora – povećane potražnje za srebrom, rasta prinosa na američke desetogodišnje obveznice, ali i zbog blagog rasta optimizma uzrokovanog širokom primjenom cjepiva protiv koronavirusa diljem svijeta.

graf-pada-cijene-zlata

Kretanje cijene unce zlata izražene u američkim dolarima u protekle dvije godine, izvor: goldprice.org

Trend rasta i dalje je prisutan

Pogledom na graf kretanja cijene zlata u protekle dvije godine, možemo vidjeti da je cijena zlata i dalje na relativno visokoj razini, unatoč nedavnoj stagnaciji i padu. Mnogi analitičari smatraju kako će cijena ovog plemenitog metala nastaviti rasti u bližoj budućnosti pa bi ona tako mogla u 2021. premašiti i apsolutni povijesni vrhunac iz prošle godine, a takva očekivanja dijele i stručnjaci iz Citibanka.

Brojni su razlozi zbog kojih mnogi očekuju nastavak rastućeg trenda cijene zlata u bližoj budućnosti, a većina njih proizlazi iz činjenice da fundamentalni pokazatelji koji su utjecali na rast cijene prošle godine i dalje postoje te nisu nestali. 

Primjerice, i dalje postoji velika bojazan od pojave visoke razine inflacije u SAD-u i drugim razvijenim zemljama. Naime, činjenica da je 40% svih američkih dolara u optjecaju isprintano u proteklih 12 mjeseci stvorila je veliku neizvjesnost kod investitora koji sigurno utočište u pravilu traže u zlatu kad je inflacija u pitanju. 

Osim toga, visoka razina nezaposlenosti, lockdowni diljem svijeta i nestabilnost na financijskim tržištima faktori su koji bi također mogli utjecati na daljnji rast cijene zlata u narednom periodu. Poznato je da zlatu cijena najviše raste za vrijeme ekonomskih neizvjesnosti, a analitičari su u jednom složni – nova kriza potrajat će još neko vrijeme.

Je li sada odlično vrijeme za kupnju zlata?

Iako je uvriježeno mišljenje kako je svejedno kada kupujete zlato, ako ga kupujete s namjerom dugoročnog čuvanja jer mu cijena u dugom roku uvijek raste, ipak postoje periodi kad je kupnja još isplativija nego inače. Naravno, radi se o periodima u kojima je zlato podcijenjeno, tj. cijena mu je na relativno niskim razinama.

Mnogi investitori smatraju kako se upravo nalazimo u jednom takvom periodu pa ne čudi da raste potražnja za investicijskim zlatom u obliku poluga i zlatnika. Podaci World Gold Councila pokazuju kako je u posljednjem kvartalu 2020. godine potražnja za zlatnim polugama i zlatnicima u svijetu bila za 10% veća nego u istom periodu prethodne godine. Zanimljivo je da je u istom tom kvartalu cijena zlata stagnirala, čak i padala. Upravo ta činjenica pokazuje kako investitori očekuju rast cijene zlata u narednom periodu.

Svjetski trendovi mogu se vidjeti i u Hrvatskoj pa stoga ne čudi da je potražnja za investicijskim zlatom porasla i kod nas u posljednje vrijeme. U doba niskih kamatnih stopa na bankovnu štednju, neisplativosti ulaganja u hrvatsko tržište dionica i visoke rizičnosti na tržištu nekretnina, i Hrvati su se počeli sve više okretati investicijskom zlatu kao načinu osiguravanja sigurne financijske budućnosti kućanstva. To je posebno izraženo od ulaska Hrvatske u EU čime je ukinut PDV na zlato pa se radi o ulaganju koje je u potpunosti oslobođeno svih poreza.

Ukoliko i vas zanima najveća ponuda investicijskog zlata u Hrvatskoj, kliknite OVDJE.

Autor:

centarzlata.com

Napomene:

  1. Svaka referenca na ovoj stranici na “Centar Zlata” odnosi se na tvrtku Saiva d.o.o.
  2. Tekstovi na centarzlata.com služe isključivo za informiranje i educiranje o financijskim tržištima i tržištima plemenitih metala te ih ne treba smatrati investicijskim savjetom.

Želite li na email adresu dobivati slične tekstove? Prijavite se za primanje naših newslettera! U newsletterima osim edukacijskih tekstova šaljemo i informacije o našim promotivnim aktivnostima, kao i ostale informacije za koje smatramo da bi zainteresiranima za ulaganje u plemenite metale mogle biti interesantne!