07.01.2021.

Svima je već poznato da je 2020. godina bila izrazito isplativa za ulagače u zlato, što potvrđuje činjenica da je cijena zlata u svega godinu dana narasla za oko 25%. Mnogi se opravdano pitaju kakvo nas kretanje cijene ovog plemenitog metala čeka u novoj 2021. godini, a upravo se tim pitanjem bavi izvješće Citibanka, jedne od najpoznatijih financijskih kompanija u svijetu.

Novi rast cijene zlata pred nama?

Burzovna cijena unce zlata u trenutku pisanja ovog članka kreće se oko 1900 dolara. Analitičari Citibanka predviđaju kako bi cijena u sljedećih 6 mjeseci mogla iznositi 2100 dolara po unci, što bi bio rast od više od 10% u kratkom periodu. Takvo kretanje cijene zlata dovelo bi do ponovnog probijanja apsolutnog povijesnog rekorda koji je dosegnut prošle godine.

Više je razloga koji stoje iza ovakvih predviđanja koja su nesumnjivo dobra vijest za sve ulagače u zlato. Nova kriza koja pogađa cijeli svijet kao direktna posljedica ekonomskog odgovora na pandemiju koronavirusa nastavit će se i u 2021. godini, a investicijsko zlato je poznato kao najbolji način čuvanja vrijednosti imovine 

Zašto se očekuje rast cijene zlata?

Više je razloga zbog kojih analitičari Citibanka, ali i mnogi drugi očekuju rast cijene žutog plemenitog metala u narednom periodu, a ovdje ćemo navesti neke od njih.

  • Pad vrijednosti američkog dolara

dolar-euro-graf

Slika 1: tečaj američkog dolara i eura u zadnjih godinu dana, izvor: Bloomberg

Cijena zlata i američki dolar usko su povezani pa pad vrijednosti američkog dolara kojemu trenutno svjedočimo učinio je zlato poželjnim oblikom imovine. Zlato je alternativa svim papirnatim valutama čija vrijednost s vremenom uvijek opada, a pad vrijednosti američkog dolara kao glavne svjetske valute poslužio je kao signal investitorima da utočište pronađu u zlatu. 

  • Povećana investicijska potražnja za zlatom

Povijesno je dokazano da je zlato izrazito isplativ oblik imovine za vrijeme krize i ekonomskih neizvjesnosti. Pogledamo li prošlu globalnu recesiju, onu koja je svijet pogodila 2008. godine, možemo vidjeti da je cijena zlata u svega par godina narasla za više od 200%.

Činjenica da se još uvijek nalazimo na samom početku nove krize, kod investitora je pobudila očekivanja o daljnjem rastu cijene zlata u novoj godini. Ukoliko se ponovi scenarij iz prošle krize, to bi značilo da je još uvijek odlično vrijeme za kupnju investicijskog zlata, pa je potražnja za njim porasla, što je cijenu gurnulo prema gore.

  • Sve veće zaduživanje i pumpanje novaca

Kako bi se nosile s pandemijom koronavirusa i ogromnim lockdownima gospodarstava, države diljem svijeta zadužile su se u dosad neviđenoj mjeri, što je stvorilo sumnju u dugoročnu održivost takvog načina financiranja. Osim toga, pumpanje novostvorenog novca u gospodarstvo kroz tzv. kvantitativno popuštanje stvorilo je sumnju i u monetarni sustav, što je direktno utjecalo na pad vrijednosti dolara te stvorilo bojazan od inflacije.

Čak i kada bi virus sutradan u potpunosti nestao, navedeni problemi će ostati. Iz tog razloga, analitičari smatraju kako će se i u 2021. godini nastaviti dugoročni trend rasta cijene zlata.

Kako se pripremiti za očekivani rast cijene zlata?

Sve se veći broj investitora, velikih i malih, odlučuje za kupnju investicijskog zlata u fizičkom obliku kako bi zaštitili svoju imovinu od nepovoljnih ekonomskih zbivanja u budućnosti. Budući da cijena zlata gotovo uvijek u dugom roku raste (rast od 500% u zadnjih 20 godina), ovaj oblik ulaganja predstavlja idealnu štednju za budućnost, bez obzira na ekonomsku situaciju u svijetu.

Osim što mu vrijednost raste, investicijsko zlato u obliku poluga ili zlatnika privlačno je investitorima i jer je vrlo likvidno, u potpunosti neoporezivo te prenosivo. Ako želite pogledati najbolju ponudu investicijskog zlata u Hrvatskoj, kliknite OVDJE.

Autor:

centarzlata.com

Napomene:

  1. Svaka referenca na ovoj stranici na “Centar Zlata” odnosi se na tvrtku Saiva d.o.o.
  2. Tekstovi na centarzlata.com služe isključivo za informiranje i educiranje o financijskim tržištima i tržištima plemenitih metala te ih ne treba smatrati investicijskim savjetom.

Želite li na email adresu dobivati slične tekstove? Prijavite se za primanje naših newslettera! U newsletterima osim edukacijskih tekstova šaljemo i informacije o našim promotivnim aktivnostima, kao i ostale informacije za koje smatramo da bi zainteresiranima za ulaganje u plemenite metale mogle biti interesantne!