02.02.2021.

Printanje novog novca kao rješenje ekonomskih problema nekad se smatralo apsurdom koji neminovno dovodi do velike inflacije i pada vrijednosti printane valute. U posljednje vrijeme, pod okriljem moderne monetarne teorije (MMT), takvo printanje novca doživjelo je svojevrsni rebranding i poznato je kao kvantitativno popuštanje – proces povećanja mase novca u optjecaju kroz otkup vrijednosnica od strane središnje banke.

Kvantitativno popuštanje u velikoj se mjeri počelo koristiti nakon pojave Velike recesije 2008. godine, a njegova primjena u SAD-u i Eurozoni od tada nije prestala. Pojava nove globalne krize čiji je katalizator pandemija koronavirusa dovela je do velikog porasta plasmana novog novca na tržište. Najviše je pažnje javnosti privukla situacija u SAD-u, najvećem i najbitnijem gospodarstvu svijeta, u kojemu je masa primarnog novca povećana za čak 40% u svega 12 mjeseci!

mmt-graf

Slika 1: Porast novčane mase M1 u milijardama američkih dolara kroz zadnjih 20 godina, izvor: FRED

Moderna monetarna teorija – spas gospodarstva ili potpuna ludost?

Moderna monetarna teorija ili MMT postala je dominantna ekonomska struja među donositeljima odluka u SAD-u, ali postoje brojni kritičari ove kontroverzne teorije. Glavni postulat MMT-a jest da država koja upravlja vlastitom valutom nikad ne može bankrotirati jer se uvijek može zadužiti u toj valuti koju može stvoriti ni iz čega. MMT podržava stvaranje proračunskog deficita radi poticanja rasta gospodarstva, a financiranje tog deficita vidi u zaduživanju u domaćoj, novostvorenoj valuti. Za kvantitativno se popuštanje može reći da se radi o primjenjenom MMT-u.

MMT predstavlja relativno novu pojavu u monetarnom sustavu pa još ne možemo sa sigurnošću reći kakve će biti dugoročne posljedice po gospodarstvo. Brojni kritičari ove teorije smatraju kako ona donosi samo kratkoročnu korist, ali što se duže koristi, to će dugoročne posljedice biti gore. 

Jedan od takvih kritičara je Peter Schiff, analitičar poznat po tome što je točno predvidio krizu 2008. godine i pucanje balona na tržištu nekretnina u SAD-u:

“Imamo mnogo primjera iz povijesti gdje su valute uništene na temelju onoga što danas nazivamo modernom monetarnom teorijom. Cijela ideja da možete printati novac i nemati inflaciju je…printanje novca jest inflacija, pa po definiciji, printanjem stvarate inflacjiu. Uskoro ćemo vidjeti da ovo vodi potpunoj katastrofi jer će dolar propasti”, rekao je Schiff za Kitco News.

Je li pred nama razdoblje visoke inflacije?

Inflacija se definira kao povećanje razine cijena, odnosno pad vrijednosti novca. Inflaciju je moguće promatrati na razini cijelog gospodarstva, ali i na razini određenog tržišta. Dobar primjer toga je tržište dionica koje proteklih 12 mjeseci bilježi veliki rast, unatoč lošoj gospodarskoj situaciji. Razlog tomu je što je dobar dio novostvorenog novca završio upravo na tržištu dionica pa su cijene počele rasti, iako to ne odražava stvarne rezultate poslovanja kompanija.

Ipak, mnogi smatraju kako prava inflacija, ona koju će osjetiti svi stanovnici, tek treba doći. Američke Federalne rezerve prošle su godine podigle razinu očekivane inflacije za naredni period, što je investitorima signaliziralo kako mogu očekivati pad vrijednosti američkog dolara. Pogledamo li kretanje tečaja dolara naspram eura kroz proteklih godinu dana, možemo vidjeti da se to već počelo događati s obzirom na to da je dolar izgubio oko 10% svoje vrijednosti, mjerene u eurima.

Plemeniti metali – najbolja zaštita od inflacije

Kako bi se zaštitili od inflacije i ostalih nepovoljnih ekonomskih pojava, investitori su prošle godine počeli više nego ikad ulagati u plemenite metale, poglavito u investicijsko zlato i srebro. Zlato se već tisućama godina koristi kao pohrana vrijednosti, a njegova ograničena ponuda osigurava rast vrijednosti kroz vrijeme. 

Cijena zlata u proteklih 20 godina rasla je u prosjeku oko 9% godišnje, što je znatno više od inflacije u razvijenim zemljama. Najpopularniji način ulaganja u zlato je kupnja zlata u fizičkom obliku, odnosno u obliku zlatnih poluga ili zlatnika. Investitori preferiraju ovakav oblik ulaganja u zlato jer je fizičko investicijsko zlato u potpunosti oslobođeno svih poreza, vrlo je likvidno i jednostavno prenosivo.

Ukoliko i vas zanima ulaganje u zlato, najveću ponudu poluga i zlatnika pogledajte klikom OVDJE.

Autor:

centarzlata.com

Napomene:

  1. Svaka referenca na ovoj stranici na “Centar Zlata” odnosi se na tvrtku Saiva d.o.o.
  2. Tekstovi na centarzlata.com služe isključivo za informiranje i educiranje o financijskim tržištima i tržištima plemenitih metala te ih ne treba smatrati investicijskim savjetom.

Želite li na email adresu dobivati slične tekstove? Prijavite se za primanje naših newslettera! U newsletterima osim edukacijskih tekstova šaljemo i informacije o našim promotivnim aktivnostima, kao i ostale informacije za koje smatramo da bi zainteresiranima za ulaganje u plemenite metale mogle biti interesantne!