Cijena zlata izražena u američkim dolarima ovaj je tjedan dosegla svoj apsolutni povijesni vrhunac što znači da investicijsko zlato nikad nije bilo skuplje nego što je sad. Budući da uvriježena logika iza svakog ulaganja tvrdi da je poželjno ulagati u neki oblik imovine kad mu je cijena niska, a prodati ga treba kad mu je cijena visoka, postavlja se jednostavno pitanje: zašto investitori i dalje mahom kupuju investicijsko zlato iako ono nikad nije bilo skuplje?

Očekivanja daljnjeg rasta cijene

Jednostavan razlog koji stoji iza povećane potražnje za zlatom koje nikad nije bilo skuplje je to što investitori očekuju da se rast cijene neće ovdje zaustaviti. Činjenica da se nalazimo tek na početku najdublje krize u posljednjih stotinu godina koja pogađa cijeli svijet uvelike utječe na ponašanje investitora koji očekuju spori oporavak koji bi mogao potrajati godinama.

Takvo ekonomsko okruženje bilo bi pogodno za one koji u svom investicijskom portfelju drže zlato, budući da se ono kroz povijest više puta pokazalo kao najbolja investicija za vrijeme krize. Podsjetimo, u prošloj ekonomskoj krizi cijena zlata u dolarima je od 2007. do 2011. godine narasla za čak 200%. Ponovi li se sličan scenarij i u ovoj krizi, to bi značilo da je sada odlično vrijeme za kupnju zlata. 

 

Slika 1: kretanje cijene zlata u eurima 1999. – 2018.

Pogledamo li priloženi grafikon, vidimo da je cijena zlata u proteklih 20 godina nekoliko puta dosegla povijesni vrhunac, ali uvijek bi nakon nekog vremena cijena premašila i novi rekord. Takvo kretanje cijene kroz povijest motivira investitore i danas, pa potražnja za zlatom nastavlja rasti bez obzira na to što cijena nikad nije bila veća. 

Daljnji rast cijene očekuju i brojni svjetski analitičari i velike investicijske kuće poput Goldman Sachsa ili JP Morgana. Bank of America čak predviđa da će cijena unce zlata u sljedećih 18 mjeseci dosegnuti 3000 američkih dolara. Takva predviđanja dodatno potiču investitore u daljnje ulaganje u zlato.

Zlato kao dugoročna investicija

Cijena zlata formira se na burzi, što znači da se ona neprekidno mijenja. Oscilacije koje nastaju zbog toga mogu značiti da će cijena u određenom periodu stagnirati ili padati. Takve se korekcije mogu dogoditi i kod cijene zlata, ali one su uglavnom svedene na kratki rok, dok je, povijesno gledano, cijena u dugom roku gotovo uvijek rasla. Cijena zlata u posljednjih 20 godina imala je nekoliko kraćih perioda u kojima je padala, ali u tom periodu, ukupno gledajući, narasla je za čak 500%!

Investitori i štediše koji kupuju investicijsko zlato ili srebro u pravilu to rade s dugim rokom na umu. Zlato ima odličnu sposobnost dugoročnog čuvanja vrijednosti i otporno je na inflaciju, što ga čini jednim od najpovoljnijih oblika štednje i dugoročne investicije. 

Upravo je to razlog zašto kupce zlata u ovom trenutku nije previše niti briga je li pred nama korekcija cijene zlata. Ukoliko do korekcije uopće dođe, za očekivati je da će ona biti kratkog roka i da će se cijena u srednjem i dugom roku vrlo brzo vratiti na visoke razine. Tome u prilog ide činjenica da se trenutno nalazimo tek na početku ekonomske krize i da se učinak masovnog stvaranja novog novca u SAD-u i Europi tek očekuje. 

Zlato u fizičkom obliku

Ne čudi stoga da potražnja za zlatom ne opada u svijetu, ali ni u Hrvatskoj. To se najviše vidi po povećanoj potražnji za investicijskim zlatom u fizičkom obliku koje je najčešći oblik ulaganja u zlato kod manjih investitora i štediša.

Fizičko zlato prepoznato je kao najbolji način ulaganja u zlato jer se na njega ne plaća nikakav porez, izrazito je likvidno i investitor može svoju investiciju doslovno držati u ruci, što mnogima predstavlja veliku prednost. Zlato u fizičkom obliku također je dobro ulaganje za manje investitore, budući da je moguće investirati i manje iznose u zlatnike ili poluge prikladnih veličina.

Ukoliko želite saznati više o investicijskom zlatu i pogledati ponudu zlata na hrvatskom tržištu, kliknite ovdje.

Autor:

centarzlata.com

Napomene:

  1. Svaka referenca na ovoj stranici na “Centar Zlata” odnosi se na tvrtku Saiva d.o.o.
  2. Tekstovi na centarzlata.com služe isključivo za informiranje i educiranje o financijskim tržištima i tržištima plemenitih metala te ih ne treba smatrati investicijskim savjetom.

Želite li na email adresu dobivati slične tekstove? Prijavite se za primanje naših newslettera! U newsletterima osim edukacijskih tekstova šaljemo i informacije o našim promotivnim aktivnostima, kao i ostale informacije za koje smatramo da bi zainteresiranima za ulaganje u plemenite metale mogle biti interesantne!