18.01.2023.

Zlato je ušlo u novu godinu “punom parom” Naime, cijena zlata u eurima u rastu je 3% od početka godine i sada iznosi 1771.94 € po unci. Riječ je o razdoblju od samo 18 dana, a kada gledamo u dolarima, taj rast iznosio je čak 4.3%. Cijena zlata u eurima tako se našla na najvišim razinama u posljednjih sedam mjeseci, a u dolarima, u posljednjih devet. 

Zašto cijena zlata raste?

Jedan od glavnih uzroka koji stoji iza rasta potražnje za zlatom jest očekivanje usporavanja rasta kamatnih stopa u SAD-u. Naime, unutar prošle godine američki Fed dizao je kamatne stope čak sedam puta u namjeri da obori visoku inflaciju. Trenutno kamatna stopa iznosi 4.25% – 4.5%, a prostor za daljnje dizanje ostaje sužen. Za 2023. se predviđa još jedan val dizanja kamatnih stopa za 75 baznih bodova pa će tako kamatna stopa iznositi između 5% i 5.25% – najviša vrijednost raspona u posljednjih 17 godina.

Ovo usporavanje moglo bi spustiti cijenu dolara na realniju razinu, ali i smanjiti privlačnost ulaganja u američke državne trezorske zapise. Već sada prinos na 10-godišnje američke obveznice iznosi 3.47%, odnosno oko 1 postotni bod manje nego prije tri mjeseca, dok snaga dolara u odnosu na druge svjetske valute također polako opada – dolarov indeks spustio se za 5 bodova u odnosu na rujan prošle godine i sada iznosi 102. 

Očigledno je da bi daljnja povećanja kamatnih stopa mogla dovesti do usporavanja i stagnacije američkog gospodarstva te skupljeg zaduživanja, što bi negativno utjecalo na visoku inflaciju. Iz tog razloga, pretjerani daljnji rast kamatnih stopa nije izgledan. Ovo je važno jer otvara vrata ulaganju u zlato kao glavnom konkurentnom instrumentu naspram američkih državnih trezornica, a čini se da je početni zamah već krenuo. 

Robert Kiyosaki: zlato na 3800 dolara po unci, srebro na 75

Robert Kiyosaki, američki poduzetnik i autor New York Times bestsellera “Rich Dad, Poor Dad”, kojii je prodan u 32 milijuna primjeraka i preveden na 51 svjetski jezik, nedavno je iznio svoje predviđanje o rastu cijene zlata i srebra ove godine. Prema Kiyosakiju, zlato bi moglo premašiti 3,800 dolara po unci, dok bi se cijena srebra istovremeno mogla popeti na vrtoglavih $75 po unci. Njegovim riječima, Kiyosaki se počeo zanimati za zlato još 1972. godine, a temeljem svojeg 50-godišnjeg iskustva, upozorio je investitore da se sada radi o posljednjim trenucima da zlato dobiju po relativno podcijenjenim odnosno niskim cijenama. 

Ako dođe do svjetske recesije, što se čini vrlo izglednim, te moguće stagflacijsko-dužničke krize, tržišta bi se mogla suočiti sa znatnijim padovima ili, potencijalno, krahovima, što bi katapultiralo cijenu zlata. Iako su Kiyosakijeve prognoze pomalo dramatične, nesumnjivo je da je pred nama teška godina. Čak i konzervativniji analitičari smatraju kako je vrlo lako moguće da će cijena zlata oboriti povijesni rekord koji smo imali prilike vidjeti još u veljači 2023. kada je počeo rat u Ukrajini.

Zlato je dugoročno ulaganje

Iako spekulacije o ovogodišnjem kretanju cijene zlata privlače pozornost mnogih, važno je prisjetiti se temeljne polazišne točke svakog mudrog investitora koji ulaže u zlato. Riječ je o investiciji koja tradicionalno simbolizira sigurnost te čuva vrijednost ušteđevine na dugi rok. Zlato se povijesno dokazalo kao jedan od najefikasnijih instrumenata zaštite vrijednosti imovine tijekom svih oblika gospodarskih, financijskih i društvenih kriza. Iz tog razloga, zamaranje kratkoročnim fluktuacijama zapravo i nije od pretjeranog značaja za one koji ulažu u zlato. 

Činjenica je da je cijena zlata u eurima, u posljednja dva desetljeća, kumulativno narasla za gotovo 430%, dok je prosječni godišnji rast u tom periodu iznosio 9.3%. Nadalje, u posljednjih pet godina, cijena zlata narasla je za 62.2%, a u zadnjih 365 dana 8.86%.  

Pored toga, zlato omogućava svojem vlasniku držanje ušteđevine, a može se reći i mirovine, u vlastitim rukama. 

Zlatne poluge i zlatnici su oslobođeni plaćanja PDV-a, poreza na kapitalnu dobit te svih drugih oblika nameta, tako da sva zarada ostaje u rukama ulagača. Investicijsko zlato u obliku zlatnika i zlatnih poluga dostupno je i velikim, i malim ulagačima u rasponima mase od 1 grama do 1 kilograma. Jednostavno je za pohraniti, lako za prenositi, otporno na koroziju te visoko likvidno, što znači da se bilo kada i bilo gdje u svijetu može u kratkom roku zamijeniti za novac.

Pogledaj najbolju ponudu investicijskog zlata u Hrvatskoj klikom na link:

 

Imate dodatnih pitanja o ulaganju u zlato? Javite se našim stručnjacima za besplatne konzultacije:

 

O autoru:

Josip Kokanović, mag. oec.

Josip Kokanović operativni je direktor Centra Zlata i vodeći stručnjak za plemenite metale u Hrvatskoj. Kokanović je i istaknuti financijski stručnjak s dugogodišnjim iskustvom u financijskoj industriji te kolumnist i čest gost predavač specijaliziran za teme ulaganja i financijske pismenosti.

 

 

Prvi saznajte najnovije vijesti s tržišta plemenitih metala!

Prijavite se na naš besplatni newsletter i ostanite u toku s novostima s tržišta i analizama naših stručnjaka.

Newsletter se u pravilu šalje jednom tjedno, a u bilo kojem trenutku se možete odjaviti. Ostavljanjem Vaše e-mail adrese pristajete na primanje informativnih i promotivnih poruka od strane Centra Zlata. *

 

Tekstovi na centarzlata.com služe isključivo za informiranje i educiranje o financijskim tržištima i tržištima plemenitih metala te ih ne treba smatrati investicijskim savjetom.