Investicijsko zlato sve je popularniji oblik dugoročne štednje. Bilo da se radi o zlatnicima ili polugama raznih veličina izrađenih od ovog plemenitog metala, sigurno je da se radi o jednom od najisplativijih oblika štednje koji je posebno isplativ za vrijeme ekonomske krize. 

U zlato je moguće ulagati na više načina, ali onaj najjednostavniji i najisplativiji je kupnja zlata u fizičkom obliku kod nekog od ovlaštenih distributera. Investitori najčešće odabiru neke od velikog broja zlatnih poluga ili zlatnika kad kupuju investicijsko zlato, ali odnedavno na hrvatskom tržištu postoji novi oblik kupovine zlata – UnityBars ili UnityBox

Što su UnityBars i UnityBox?

UnityBars i UnityBox proizvodi su najstarije njemačke kovnice novca – Heimerle+Meule – koja posluje u kontinuitetu već više od 170 godina. Radi se o uglednoj kovnici iz grada Pforzheima koji prigodno nosi nadimak “Zlatni grad” zbog duge tradicije industrije plemenitih metala. Kvalitetu poluga izrađenih u ovoj kovnici garantira i činjenica da se Heimerle + Meule nalazi na LBMA popisu koji se smatra prihvaćenim standardom kvalitete zlata.

heimerle unity box banka zlata

Slika 1: Heimerle+Meule UnityBox 100 x 1 gram

UnityBars i UnityBox su kompleti koji se sastoje od 25, 30 ili 100 pločica Heimerle + Meule poluga od investicijskog zlata mase 1 grama koje su pakirane u posebno dizajniranu plastičnu ambalažu. Osim što je estetski vrlo privlačna, ova ambalaža služi i kao kompaktan način skladištenja polugica, pritom ih štiteći od vanjskih utjecaja.

UnityBars i UnityBox idealna su investicija za one koji žele štediti u zlatu na način da periodički kupuju male zlatne poluge. U Centru Zlata moguće je kupovati pojedinačne Heimerle + Meule poluge od 1 grama koje se zatim mogu skladištiti u prethodno kupljenoj ambalaži. Te su poluge za kupca nešto povoljnije od poluga drugih talionica upravo zato što je ambalaža za njih već kupljena, pa nije potrebna posebna ambalaža za svaku polugu.

Osim toga, ovakvi kompleti pružaju dodatnu vrijednost investitorima jer daju veću slobodu upravljanja vlastitom imovinom. Primjerice, ako investitor u svojem vlasništvu ima jednu polugu od 100 grama, morat će ju cijelu prodati kad poželi doći do gotovine. S druge strane, investitor koji ima UnityBox od 100 grama kojeg čini 100 malih poluga može unovčiti samo onaj dio poluga za koji će dobiti gotovine koliko mu treba, dok ostatak može zadržati u svome vlasništvu. Ako se odluči za ponovnu kupnju zlata, investitor zatim uvijek može dopuniti svoj komplet novim polugama od 1 grama. 

Kome je ovaj oblik ulaganja namijenjen?

Najčešće ulaganje u ovakav oblik zlatnih poluga prisutno je kod štediša koji žele periodički uplaćivati novac u dugoročnu štednju, ali izbjegavaju štednje u banci zbog neisplativih kamatnih stopa. Budući da je zlato poznato kao jedan od najboljih načina dugoročne štednje zbog povijesnog rasta cijene od oko 9% u posljednjih 20 godina, logično je da postoji potreba i za periodičkom štednjom u zlatu.


Pristupačne cijene manjih zlatnih poluga kao što su one od 1 grama omogućuju kupnju zlata svakih par tjedana ili svaki mjesec, ovisno o financijskim mogućnostima štediše. Štediša na taj način može periodički odvajati dio svojih prihoda za štednju koja će dugoročno gotovo sigurno čuvati svoju vrijednost bolje od bilo koje alternative.

Upravo ova kombinacija visoke likvidnosti, kompaktnosti i sposobnosti zadržavanja vrijednosti čini UnityBox i UnityBars jednim od najboljih načina štednje u zlatu koji postaje sve popularniji u svijetu.

Autor:

centarzlata.com

Napomene:

  1. Svaka referenca na ovoj stranici na “Centar Zlata” odnosi se na tvrtku Saiva d.o.o.
  2. Tekstovi na centarzlata.com služe isključivo za informiranje i educiranje o financijskim tržištima i tržištima plemenitih metala te ih ne treba smatrati investicijskim savjetom.

Želite li na email adresu dobivati slične tekstove? Prijavite se za primanje naših newslettera! U newsletterima osim edukacijskih tekstova šaljemo i informacije o našim promotivnim aktivnostima, kao i ostale informacije za koje smatramo da bi zainteresiranima za ulaganje u plemenite metale mogle biti interesantne!