25.10.2021.

Cijene metala poput aluminija, bakra, željeza i uranija već neko vrijeme rastu, a sada su im se pridružile i cijene zlata te srebra.

Cijena zlata prošli je tjedan skočila za 25 dolara po unci, na vrhuncu probivši plafon od 1800 dolara po prvi put u posljednjih pet tjedana. Spot cijena zlata rasla je svaki dan od ponedjeljka zaključno s petkom, neovisno o individualnim šok faktorima koji dolaze s američkog tržišta te koji su uzrokovali posljednja dva veća skoka u prethodnih nekoliko tjedana. Zlato je tako postiglo rast od 1,6% na tjednoj bazi.

Kretanje cijene zlata u proteklih tjedan dana (USD), izvor: goldprice.org

Cijena srebra u velikom rastu

No, cijena srebra opet je nadmašila rast zlata, postigavši ovaj petak najvišu razinu u posljednjih šest tjedana – 24,3 dolara po unci na londonskom tržištu investicijskih plemenitih metala. To je rast od 4,44% na tjednoj bazi te rast od 7%, gledano u usporedbi sa najnižom razinom cijene srebra krajem rujna unutar prethodnih 14 mjeseci.

Tijekom petka, cijena srebra je u jednom trenutku dosegla čak 24,84 dolara, no završila je na nešto nižoj spomenutoj razini zbog komentara Jerome Powella, predsjednika američkih Federalnih rezervi o smanjenju kupovine obveznica od strane te institucije kako bi ublažila inflacijska očekivanja.

Kretanje cijene srebra u posljednjih tjedan dana (USD), izvor: silverprice.org

Pritom je i omjer zlata i srebra pao ispod 74 što znači da je zlato najjeftinije gledano u srebru u posljednja tri mjeseca.

Ukoliko cijena srebra nastavi rast, mogli bismo očekivati i 30 dolara ili više u skoroj budućnosti zbog rasta interesa i posljedične reakcije tržišta. Jedan od faktora koji bi također mogao potaknuti daljnje dizanje srebra jest sve veća potražnja za tim metalom u industrijskoj proizvodnji. 

Što se krije iza nedavnog rasta cijene srebra? 

U svijetu globalne ekonomije, sve se više govori o nadolazećoj stagflaciji – stanja u kojem gospodarstvo stagnira, a inflacije raste.

Prema podacima američkog Ministarstva rada, inflacija potrošačkih cijena dosegla je 5,4% naspram prošle godine, najveći rast još od ljeta 2008. U Kanadi je ista stopa na 4,4% odnosnoj najvišoj razini u posljednjih 18 godina.

Osim problema inflacije za kojeg se predviđa da će se produljiti duboko u sljedeću godinu, ovaj je tjedan pao i indeks američkog dolara – pokazatelj koji prikazuje odnos dolara naspram košare stranih valuta – što je također potaklo rast srebra.

Nedavno je glavni ekonomist Banke Engleske, Huw Pill, upozorio na 5-postotnu inflaciju u Ujedinjenom Kraljevstvu, petoj najvećoj ekonomiji svijeta, istovremeno izrazivši zabrinutost zbog povijesno niskih kamatnih stopa, ispod 0,1% u toj zemlji. 

Uslužni sektor 19 zemalja Eurozone ima najsporiji rast u posljednjih šest mjeseci, a ponovno ga je preduhitrio čak i proizvodni sektor. Ipak, treba imati na umu da cijene inputa za industrijski sektor rastu, a slijedom toga dolazi frapantan podatak da je globalni gigant auto-industrije Volkswagen ove godine proizveo najmanje automobila još od 1958.

Iz World Gold Council-a upozorili su na prijetnju stagflacije. Također dodaju kako cijena zlata nije profitirala od niskih kamatnih stopa i visoke inflacije ove godine isključivo zbog prethodno rozih i nerealnih očekivanja o inflaciji, gospodarskom rastu i dionicama. Mnogi stoga očekuju rast cijene zlata u bližoj budućnosti.

Kombinacija svih navedenih faktora doprinijela je prošlotjednom rastu cijene plemenitih metala, a pogotovo cijene srebra. 

akcija-banner

Je li stopa inflacije viša od službene?

Gotovo svaka zemlja na svijetu sada je suočena s ozbiljnim inflacijskim pritiskom, a vodeći ekonomski stručnjaci upozoravaju da je stvarna globalna stopa inflacije mnogo viša nego što se može vidjeti iz službenih brojki koje često zamagljuju troškove poput rente i hrane. 

Iako središnje banke pokušavaju umanjiti značaj inflacije i predstaviti je kao privremenu pojavu, trgovci i investitori su skeptični, smatrajući da su kreatori politika izgubili kontrolu nad inflacijom. Čak i kad bi središnje banke poduzele sve što mogu, to ne bi zaustavilo krizu opskrbnih lanaca koja će potrajati još barem godinu dana, u međuvremenu održavajući kontinuiranu inflaciju. 

Visoka inflacija lagano briše kupovnu moć stanovništva zbog čega se ulaganje u plemenite metale sve više među investitorima gleda kao sigurno utočište za očuvanje vrijednosti. 

Neovisno o kratkoročnim trendovima, padu, stagnaciji ili rastu, plemeniti metali u pravilu su otporni na inflaciju, dugoročno imaju kontinuirani rast, donose značajne prinose i najsigurniji su oblik štednje u kriznim vremenima.

Autor:

Centar Zlata

Napomene:

  1. Svaka referenca na ovoj stranici na “Centar Zlata” odnosi se na tvrtku Saiva d.o.o.
  2. Tekstovi na centarzlata.com služe isključivo za informiranje i educiranje o financijskim tržištima i tržištima plemenitih metala te ih ne treba smatrati investicijskim savjetom.

Želite li na email adresu dobivati slične tekstove? Prijavite se za primanje naših newslettera! U newsletterima osim edukacijskih tekstova šaljemo i informacije o našim promotivnim aktivnostima, kao i ostale informacije za koje smatramo da bi zainteresiranima za ulaganje u plemenite metale mogle biti interesantne!