Bilo da se radi o dionicama, obveznicama ili plemenitim metalima, svaki oblik ulaganja ima određene financijske pokazatelje koji investitorima pružaju detaljniji uvid u kretanja cijena na tržištu. Takvi pokazatelji najčešće dolaze u obliku omjera, a na tržištu plemenitih metala najbitniji je omjer zlata i srebra.

Omjer zlata i srebra (eng. gold-silver ratio) pokazuje međuodnos cijena dva najpopularnija plemenita metala na način da pokazuje koliko je unci srebra potrebno za kupnju jedne unce zlata. Primjerice, ako omjer zlata i srebra iznosi 60:1, to znači da u datom trenutku 60 unci srebra vrijedi jednako kao 1 unca zlata. 

Slika 1: kretanje omjera zlata i srebra kroz povijest, izvor: goldprice.org

Na grafikonu je vidljivo kretanje ovog pokazatelja kroz povijest. Lijeva os pokazuje cijenu unce zlata izraženu u uncama srebra. Možemo vidjeti kako omjer kroz godine oscilira, što znači da se cijene zlata i srebra ne kreću uvijek paralelno, ali u pravilu nakon velikih odstupanja dolazi do korekcija koje omjer vraćaju “u normalu”.

Omjer zlata i srebra kroz povijest

Zlato i srebro kroz povijest su se koristili kao službene valute mnogih civilizacija zbog svoje oskudnosti i odlične sposobnosti zadržavanja vrijednosti. Rimsko Carstvo jedno je od prvih koje je službeno propisalo omjer zlatnika i srebrenjaka koji su činili okosnicu rimskog novčanog sustava. Taj je omjer u tom vremenu iznosio 12:1 – jedan zlatnik vrijedio je dvanaest srebrenjaka. 

Propisani omjer zlata i srebra nije postojao samo u antičkim vremenima, već i u onim modernijim u kojima se monetarni sustav bazirao na plemenitim metalima. U 18. i 19. stoljeću Sjedinjene Američke Države imale su svojevrsni bimetalski sustav u kojemu su i zlato i srebro korišteni kao pokriće vrijednosti američkog dolara, a omjer je tada iznosio 15:1.

U novije vrijeme, otkad je ukinut zlatni standard, omjer zlata i srebra u potpunosti je prepušten tržištu, budući da se svjetski monetarni sustav počeo bazirati na fiat novcu. Od tada ovaj omjer postaje najbitniji financijski pokazatelj za sve investitore koji se bave ulaganjem u plemenite metale.

Značaj omjera zlata i srebra za ulagače 

Mnogi investitori koji u svom portfelju vole držati plemenite metale koji su se pokazali kao odličan način dugotrajnog držanja vrijednosti konstantno prate kretanje omjera cijene zlata i srebra. Taj je pokazatelj ključan kod odabira plemenitog metala u koji je najpovoljnije investirati u datom trenutku.

Primjerice, ako cijena zlata značajno naraste u kratkom periodu, a cijena srebra ostane ista, omjer će se povećati u korist zlata. Ukoliko se cijena zlata zatim ustabili na novoj, višoj razini, investitori će očekivati i posljedični rast cijene srebra koji će vratiti omjer na razinu koja je bliža prijašnjoj razini. Takva očekivanja dovest će do situacije u kojoj će potražnja za srebrom narasti, što dovodi do korekcije omjera u korist srebra.

Primjer uspješnog trgovanja baziranog na ovom omjeru izgleda ovako: investitor kupi jednu uncu zlata i drži ju dok omjer ne bude relativno visok, primjerice 100:1. U tom trenutku prodaje zlato i za taj iznos kupi 100 unci srebra jer očekuje skorašnji rast cijene srebra. Ako cijena srebra naraste, to omjer pomakne na razinu od npr. 50:1. U tom trenutku, investitor prodaje srebro i za taj iznos kupi dvije unce zlata, što ga ostavlja s duplo većom količinom zlata od one koju je imao na početku trgovanja.

Naravno, ovo je idealni scenarij koji nije toliko jednostavno izvesti budući da je potrebno ispravno predvidjeti kretanje cijena plemenitih metala. Uz to, potrebno je uračunati i činjenicu da se na srebro plaća PDV, za razliku od zlata, što može utjecati na profitabilnost ulaganja u kratkom roku.

U svakom slučaju, omjer zlata i srebra bitan je za svakoga koga zanima ulaganje u plemenite metale jer pruža uvid u tržišna kretanja koja ne ovise direktno o fiat novcu. Iz tog se razloga preporuča praćenje ovog pokazatelja za sve one koji žele u svom investicijskom portfelju ili štednji držati diverzificiranu imovinu poput zlata i srebra radi dugoročne financijske stabilnosti. 

Kretanje ovog omjera moguće je pratiti ovdje klikom na pokazatelj “GOLDSILVER”.

Pogledaj najbolju ponudu investicijskog zlata u Hrvatskoj klikom na link:

 

Imate dodatnih pitanja o ulaganju u zlato? Javite se našim stručnjacima za besplatne konzultacije:

 

O autoru:

Josip Kokanović, mag. oec.

Josip Kokanović operativni je direktor Centra Zlata i vodeći stručnjak za plemenite metale u Hrvatskoj. Kokanović je i istaknuti financijski stručnjak s dugogodišnjim iskustvom u financijskoj industriji te kolumnist i čest gost predavač specijaliziran za teme ulaganja i financijske pismenosti.

 

 

Prvi saznajte najnovije vijesti s tržišta plemenitih metala!

Prijavite se na naš besplatni newsletter i ostanite u toku s novostima s tržišta i analizama naših stručnjaka.

Newsletter se u pravilu šalje jednom tjedno, a u bilo kojem trenutku se možete odjaviti. Ostavljanjem Vaše e-mail adrese pristajete na primanje informativnih i promotivnih poruka od strane Centra Zlata. *

 

Tekstovi na centarzlata.com služe isključivo za informiranje i educiranje o financijskim tržištima i tržištima plemenitih metala te ih ne treba smatrati investicijskim savjetom.