15.11.2021.

Potražnja za investicijskim zlatom u vidu zlatnih poluga i zlatnika povećala se za 18% u trećem kvartalu ove godine u odnosu na isti kvartal prošle godine, pokazuju najnoviji podaci World Gold Councila

U isto vrijeme, smanjena je potražnja za takozvanim papirnatim zlatom u obliku financijskih izvedenica i ETF-ova vezanih za zlato, što pokazuje trend udaljavanja ulagača od takvog oblika ulaganja u zlato i pomak prema kupnji fizičkog zlata u obliku poluga i kovanica.  Kupovina od strane središnjih banaka, kao i nakit i tehnologija, također su narasli u trećem kvartalu, gledano godinu na godinu, dok je s druge strane ponuda zlata pala za 3% zbog smanjenja količine recikliranja.

U apsolutnim iznosima, potražnja za zlatom iznosila je 831 tonu, od čega nakit čini više od 50%, kupovina od strane središnjih banaka 69 tona, tehnologija 84 tona te zlatne poluge i zlatnici 262 tone, u odnosu na 206 tona u prošlogodišnjem trećem kvartalu, dok je kod ETF-ova zabilježen odljev od 27 tona.

Prosječna cijena zlata u trećem kvartalu iznosila je 1.789,5 američkih dolara po unci što je blago ispod prosjeka drugog kvartala te 6-postotni pad gledano godinu na godinu. Rezultat je to rekordne razine cijene američkog dolara u kolovozu 2020.  

akcija-banner

Cijena zlata – Uskoro 2000 dolara po unci?

Potražnja za zlatom raste u ovom kvartalu (Q4) zbog nakita i tehnologije, a osobito zbog investicijskog zlata koje je sve poželjnije uslijed najviše inflacije u SAD-u u posljednjih 30 godina, kao i Japanu u posljednjih 40 godina. 

Prošli tjedan cijena zlata probila je plafon od 1850 dolara po unci, a prema mnogim analitičarima sprema se još veći pomak prema 2000 dolara do kraja godine, uzrokovan shvaćanjem investitora da će kriza globalnih lanaca opskrbe te stagflacija ostati s nama još neko vrijeme. U 2022. nas možda čeka i rekordna cijena zlata svih vremena.

Povećana potražnja za zlatom, posebice investicijskim zlatom, prirodna je reakcija tržišta koje traži način da se zaštiti od inflacije, a s obzirom da je cijena zlata trenutno i dalje relativno niska, to dodatno motivira investitore da što prije ulože u zlato po povoljnoj cijeni.  

Potražnja za investicijskim zlatom – Čeka li nas još veći rast?

Zanimljiva je i činjenica da je u Indiji, šestoj ekonomiji svijeta i drugoj najmnogoljudnijoj zemlji, potražnja za zlatom narasla za vrtoglavih 47% u trećem kvartalu (godinu na godinu). Ulaganje u investicijsko zlato naraslo je za čak 27% na 42,9 tona. 

Predviđanja govore da će optimizam i interes za zlatom u toj zemlji dodatno jačati u narednom razdoblju zbog inflacijskih prognoza koje u pravilu pozitivno djeluju na potražnju za žutom plemenitom kovinom. 50-postotni pad u recikliranju zlata također govori u prilog činjenici da investitori sve više žele držati zlato

Ove godine, također smo mogli vidjeti najveći rast potražnje za investicijskim zlatom u Njemačkoj u posljednjih 12 godina. Nijemci su prilično skloni kupovini zlatnih poluga i zlatnika kako bi se zaštitili od nadolazećih inflacijskih razdoblja. Sudeći prema energetskoj krizi koja prijeti ovu zimu te rastu cijena sirovina, energenata i potrošačkih dobara, čini se da Njemačku, a i šire gledano, Europu, čeka još veći trend ulaganja u zlato koji će se preliti duboko u 2022. godinu.

Ulaganje u zlato – najefikasnija štednja u doba inflacije

Ulaganje u zlato, s naglaskom na investicijsko zlato u vidu zlatnih poluga i zlatnika, povijesno se pokazalo kao pristupačan, efikasan i siguran oblik štednje u doba inflacije. Nasuprot tome, inflacija (rast opće razine cijena) i popratni fenomen novčane iluzije, čine naš fiat novac sve manje vrijednim, a kada tome pridodamo niske kamatne stope, štednja novca u banci gubi svaki smisao.

Zlato je u posljednja dva desetljeća imalo prosječan godišnji rast od 8,3%, a osim što služi investitorima kao utočište za dugoročno očuvanje vrijednosti, ono  također donosi značajan prinos. Iz tog se razloga sve više najbogatijih pojedinaca na svijetu okreće ulaganju u zlato kako bi diversificirali svoj portfelj.

Zlato je jednostavno za prenositi, visoko likvidno, oslobođeno plaćanja PDV-a, priznato kao univerzalna vrijednost svugdje u svijetu te lako dostupno, kako malim, tako i velikim ulagačima. Rast cijene i potražnje za investicijskim zlatom, signal je svima zainteresiranim za ulaganje u zlato da se što prije odluče na kupnju zlata i time ostvare što povoljniju cijenu.

Autor:

Centar Zlata

Napomene:

  1. Svaka referenca na ovoj stranici na “Centar Zlata” odnosi se na tvrtku Saiva d.o.o.
  2. Tekstovi na centarzlata.com služe isključivo za informiranje i educiranje o financijskim tržištima i tržištima plemenitih metala te ih ne treba smatrati investicijskim savjetom.

Želite li na email adresu dobivati slične tekstove? Prijavite se za primanje naših newslettera! U newsletterima osim edukacijskih tekstova šaljemo i informacije o našim promotivnim aktivnostima, kao i ostale informacije za koje smatramo da bi zainteresiranima za ulaganje u plemenite metale mogle biti interesantne!