30.08.2021.

Strah od inflacije u Njemačkoj, najbitnijem gospodarstvu Europske unije, sve je veći, što se direktno odražava na tržištu zlata u toj zemlji koja je poznata po konzervativnim ulagačima s ograničenim apetitom za rizikom. Nijemci sve više ulažu u zlato, što potvrđuje činjenica da je potražnja za žutim plemenitim metalom u Njemačkoj na najvišoj razini još od 2009. godine koju je obilježila Velika recesija, prenosi Bloomberg.

Inflacija glavni pokretač rasta potražnje za zlatom

Njemačko tržište investicijskog zlata u fizičkom obliku najveće je u Europi te, iako je potražnja za zlatnim polugama i zlatnicima ove godine rasla na cijelom kontinentu, Njemačka bilježi iznadprosječan rast, što potvrđuju i tamošnji distributeri zlata:

U njemačkom DNK postoji duga tradicija straha od inflacije, a trenutno bilježimo povećani rizik od inflacije u gospodarstvu. Očekivanja za plemenite metale stoga su vrlo pozitivna” – izjavio je Raphael Scherer, operativni direktor distributera Philoro Edelmetalle GmbH, te je dodao: “Njemačka ljubav prema zlatu krenula je prije stotinu godina, uslijed hiperinflacije u Weimarskoj Njemačkoj, kada je kupovna moć građana propala. Prošli mjesec zabilježio je najveću inflaciju u Njemačkoj u proteklom desetljeću, a negativne kamatne stope čine zlato primamljivim oblikom imovine.

Podaci pokazuju kako je potražnja za zlatom u Njemačkoj u prvoj polovici 2021. godine čak 35% veća nego u prethodnih šest mjeseci. Ovaj podatak još je izraženiji kada uzmemo u obzir da je potražnja i u drugoj polovici 2020. godine bila na povijesno visokim razinama.

Sve više mladih ulagača u zlato

Podaci World Gold Councila pokazuju kako su dva najbitnija razloga zbog kojih Nijemci ulažu u zlato “očuvanje vrijednosti” te “zaštita od inflacije”. Njemački ulagači koji su u prošlosti već kupili investicijsko zlato iskazali su želju za povećanjem svojeg zlatnog portfelja. Naime, 40% svih takvih ulagača pokazalo je namjeru za dodatnom kupnjom zlatnih poluga i zlatnika u ovoj godini, što je direktna posljedica nestabilnosti uzrokovane pandemijom koronavirusa.

Ono što je zanimljivo jest novi trend koji se odnosi na generacijske preferencije ulagača. Naime, namjera ulaganja u zlato najizraženija je kod najmlađih generacija, odnosno “generacije Z” i “milenijalaca”. Podaci World Gold Councila pokazuju da je čak 23% ulagača starih između 18 i 26 godina u pandemiji uložilo u investicijsko zlato, dok je postotak takvih ulagača među starijom populacijom nešto nižih 16%. 

Ovi podaci iz Njemačke direktno se kose s klasičnim poimanjem zlata kao isključivo tradicionalnog oblika ulaganja kojem su sklone samo starije generacije koje izbjegavaju rizik. Visoka isplativost zlata u zadnjih dvadesetak godina i sposobnost zadržavanja vrijednosti u inflacijskim periodima očito je potaknula i mlađe generacije da spas svoje imovine potraže u žutom plemenitom metalu.

Kakva je situacija u Hrvatskoj?

Kao što je već spomenuto, rast potražnje za fizičkim zlatom bilježi se diljem Europe te, iako Njemačka u njemu prednjači, druge zemlje ne zaostaju previše. Slična je situacija i u Hrvatskoj u kojoj je potražnja za investicijskim zlatom dosegla rekordne razine u 2021. godini. Upućene to i ne iznenađuje previše, s obzirom na situaciju na tržištu, kaže Josip Kokanović, operativni direktor Centra Zlata:

Inflacija je sve veća i u to se svatko može samostalno uvjeriti uspoređujući sadašnje cijene dobara s onima od prije godinu dana. Uz to, štednja u banci nije isplativa zbog izrazito niskih kamatnih stopa pa sve više štediša i ulagača okreće ulaganju u realnu imovinu radi zaštite svoje ušteđevine. Najpopularniji oblik realne imovine za ulaganje svakako je investicijsko zlato čija je cijena u proteklih 20 godina u prosjeku rasla 8.3%, a u Centru Zlata bilježimo veliki rast potražnje u odnosu na prošlu godinu koja je sama po sebi već bila vrlo isplativa.

Vidljivo je kako se trendovi s njemačkog tržišta mogu primijetiti i u Hrvatskoj, a činjenica da je hrvatsko tržište zlata znatno razvijenije nego prije ulagačima donosi samo dobre vijesti jer zlatne poluge i zlatnike mogu pronaći po puno povoljnijim uvjetima nego što je to bilo moguće u prošlosti. U razdoblju visoke inflacije, mnogi će to i iskoristiti.

Autor:

Centar Zlata

Napomene:

  1. Svaka referenca na ovoj stranici na “Centar Zlata” odnosi se na tvrtku Saiva d.o.o.
  2. Tekstovi na centarzlata.com služe isključivo za informiranje i educiranje o financijskim tržištima i tržištima plemenitih metala te ih ne treba smatrati investicijskim savjetom.

Želite li na email adresu dobivati slične tekstove? Prijavite se za primanje naših newslettera! U newsletterima osim edukacijskih tekstova šaljemo i informacije o našim promotivnim aktivnostima, kao i ostale informacije za koje smatramo da bi zainteresiranima za ulaganje u plemenite metale mogle biti interesantne!