Kada čuju da investicijsko zlato zadnjih 20 godina nosi prosječni godišnji prinos od 8.3%, mnogi se investitori i štediše pitaju kako ulagati u zlato, plemeniti metal poznat po svojoj sposobnosti dugoročnog zadržavanja vrijednosti.

Postoji više načina investiranja novca u plemenite metale, a svaki od njih ima određene prednosti i mane koje treba dobro proučiti prije odluke o ulaganju. U nastavku je navedeno pet najčešćih načina ulaganja u zlato.

1. Zlatni nakit

Vjerojatno najčešći način posjedovanja zlata je kupnja nakita kao što su ogrlice, lančići, naušnice, prstenje, narukvice, satovi itd. Prednost ovog oblika zlata je to što nema samo funkciju čuvanja vrijednosti nego i estetsku funkciju – moguće ga je nositi kao ukras u svečanim prilikama te može imati određenu sentimentalnu vrijednost. 

No, velika mana zlatnog nakita kao oblika investiranja jest njegova cijena. Naime, cijena zlata po gramu u nakitu je vrlo visoka zbog nekoliko faktora – na nakit se naplaćuje PDV, trošak izrade nakita je relativno visok te zlatari kod kojih kupuju zlato zaračanuvaju svoje marže koje su nerijetko vrlo visoke. Zbog toga cijena po gramu nije isplativa, pa zlatni nakit nije dobar način investiranja u žuti plemeniti metal.

2. Investicijski fondovi

Zbog velikog interesa malih investitora, mnogi investicijski fondovi dio ili sav kapital ulažu u zlato ili ostale plemenite metale. Ulaganjem u takve fondove moguće je profitirati pri rastu cijene zlata bez kupnje fizičkih poluga.

Mana ovog oblika ulaganja preko investicijskih fondova je niži prinos od stvarnog porasta cijene zlata na spot tržištu. Naime, svaki investicijski fond ima različite naknade kao što su naknada za upravljanje, ulazna naknada, izlazna naknada, naknada depozitarnoj banci itd. Sve te naknade mogu značajno smanjiti prinos od investiranja u zlato. Uz to, investicijski fondovi ne garantiraju vlasništvo investitora nad fizičkim zlatom.

3. Dionice rudarskih kompanija

Još jedan način kako ulagati u zlato indirektno je kupnja dionica rudarskih kompanija koje rudare plemenite metale. Prednost ovog načina investiranja je mogućnost ostvarivanja profita čak i kad cijena pada jer pri rudarenju zlata ili srebra najčešće se iz rudače može izvući mnoge druge vrijedne materijale kao što su bakar, željezo, aluminij itd.

Mana ovog načina ulaganja u zlato je ovisnost kretanja cijene dionice o poslovnim rezultatima rudarskih kompanija. Čak i kada cijena zlata raste, poslovni rezultat rudnika ili kompanije može biti loš pa će cijena dionice padati.

4. Financijske izvedenice

Ulagati u zlato moguće je i putem interneta. Sve više banaka i brokerskih kuća nudi ulaganje u financijske ugovore vezane uz cijenu metala kao što su futuresi (budućnosnice), opcije i CFD-ovi. Pri trgovanju takvim ugovorima najčešće se može koristiti i financijska poluga pa profit pri ulaganju može biti višestruko veći.

Također je moguće raditi “short selling”, tj. profitirati pri privremenom padu cijene plemenitih metala. Mana ovog načina ulaganja u zlato je znatno veći rizik jer investitor ovisi samo o obećanju da će mu financijska institucija biti u mogućnosti isporučiti ostvareni profit, a postoji i trošak dodatnih naknada.

5. Zlatnici i zlatne poluge

zlatne-poluge-zlatnici

Zlatnici i zlatne poluge najbolji su način ulaganja u zlato

Investicijsko zlato standardizirano je zlato visoke čistoće i ono dolazi u obliku zlatnika i zlatnih poluga koje predstavljaju najbolji način ulaganja u zlato, iz više razloga. 

Prvi je razlog povoljna cijena po gramu koja se može dobiti s obzirom da se radi o proizvodima koji su namijenjeni za investiranje te a ne zahtjevaju previsok trošak obrade kao nakit. Što je proizvod veći, to je cijena po gramu povoljnija.

Osim toga, zlatne poluge i zlatnici u potpunosti su oslobođeni poreza, za razliku od svih ranije navedenih oblika ulaganja. Ulaskom Hrvatske u EU, investicijsko je zlato oslobođeno PDV-a, a ne plaća se ni porez na kapitalnu dobit prilikom prodaje. To znači da sva zarada od ulaganja ostaje isključivo investitoru, bez ikakvih obaveza prema državi.

Nadalje, prednost zlatnika i zlatnih poluga je i visoka likvidnost. To znači da je njih izrazito jednostavno brzo zamijeniti za gotovinu bilo gdje u svijetu kroz otkup zlata, budući da postoji jako velika potražnja za tim oblikom zlata. 

Naposljetku, zlato u fizičkom obliku jedino investitoru i štediši pruža nezavisnost od financijskog sustava te potpunu kontrolu nad upravljanjem vlastitom imovinom. Fizičko zlato je prenosivo, ne podliježe ovrhama te je vrlo jednostavno za skladištiti i zbog toga ga investitori preferiraju.

Kako ulagati u zlato na najisplativiji način?

Fizičko zlato u obliku poluga i zlatnika predstavlja najbolji način za investiranje u zlato zbog gore navedenih razloga. Kupnja fizičkog zlata izrazito je jednostavan proces kojeg je moguće obaviti u vrlo brzom roku u Centru Zlata po najpovoljnijim cijenama u Hrvatskoj te uz najbržu isporuku, budući da je većina proizvoda odmah dostupna.

kako-ulagati-u-zlato-upute

Suprotno uvriježenom mišljenju, ulagati u zlato mogu svi, a ne samo oni najbogatiji. Upravo zato i postoji širok asortiman proizvoda od zlata koji se nalazi u rasponu od jednog grama pa sve do jednog kilograma, tako da za svakog štedišu ili ulagača postoji proizvod, bez obzira na imovinski status. 

Poznato je kako je poželjno imati barem dio imovine u obliku zlata kako bi se smanjila izloženost krizama, spasila imovina od inflacije te ostvario viši prinos, a ne postoji bolji način za to od kupnje zlatnika i zlatnih poluga. Ukoliko želite pogledati najbolju ponudu investicijskog zlata u Hrvatskoj, kliknite OVDJE.

Pogledaj najbolju ponudu investicijskog zlata u Hrvatskoj klikom na link:

 

Imate dodatnih pitanja o ulaganju u zlato? Javite se našim stručnjacima za besplatne konzultacije:

 

O autoru:

Josip Kokanović, mag. oec.

Josip Kokanović operativni je direktor Centra Zlata i vodeći stručnjak za plemenite metale u Hrvatskoj. Kokanović je i istaknuti financijski stručnjak s dugogodišnjim iskustvom u financijskoj industriji te kolumnist i čest gost predavač specijaliziran za teme ulaganja i financijske pismenosti.

 

 

Prvi saznajte najnovije vijesti s tržišta plemenitih metala!

Prijavite se na naš besplatni newsletter i ostanite u toku s novostima s tržišta i analizama naših stručnjaka.

Newsletter se u pravilu šalje jednom tjedno, a u bilo kojem trenutku se možete odjaviti. Ostavljanjem Vaše e-mail adrese pristajete na primanje informativnih i promotivnih poruka od strane Centra Zlata. *

 

Tekstovi na centarzlata.com služe isključivo za informiranje i educiranje o financijskim tržištima i tržištima plemenitih metala te ih ne treba smatrati investicijskim savjetom.