11.11.2021.

Stopa inflacije u Sjedinjenim Američkim Državama, najbitnijem gospodarstvu svijeta, ovaj je mjesec čak 6.2% u odnosu na isti mjesec prošle godine, što je najveći rast cijena u periodu od godinu dana u posljednja tri desetljeća, prenio je CNBC. Visoka inflacija u listopadu nastavak je višemjesečnog trenda velikog rasta cijene koji je već neko vrijeme veći od 5%, iz mjeseca u mjesec.

Rast cijena potrošačkih dobara bilježi se u gotovo svakoj industriji, bez obzira radilo se o proizvodima ili uslugama, a predvodnici inflacije su sektori energetike, nekretnina i automobila. Cijene goriva narasle su za 12.3% u samo mjesec dana, a u godinu dana za čak 59.1%, dok je cijena energenata na mjesečnoj bazi narasla za 4.8%, a na godišnjoj za nevjerojatnih 30%. 

Dok cijene nekontrolirano rastu, realne plaće padaju

Rast inflacije znači da prosječni troškovi kućanstva također rastu, budući da je za istu košaricu dobara potrebno izdvojiti znatno više sredstava nego prije samo godinu dana. Rast cijena energenata posebno utječe na povećane troškove, budući da je došlo hladnije vrijeme te je potrošnja plina i struje veća nego u ostatku godine.

Rast cijena popratio je i blagi rast nominalnih plaća koji je u SAD-u iznosio 0.5% u odnosu na protekli mjesec, ali s obzirom na visoku inflaciju, realna plaća zapravo je u padu od 0.4% u svega mjesec dana. Pojednostavljeno rečeno, unatoč većem iznosu kojeg Amerikanci dobivaju za plaću, ta plaća vrijedi manje nego prije zbog skupljih proizvoda i usluga u gospodarstvu.

Isti je i učinak inflacije na štednju građana u novcu, bilo da se radi o štednji u obliku gotovine ili bankovnoj štednji na računu. Ušteđeni novac zbog inflacije iz mjeseca u mjesec vrijedi sve manje, što čini takav oblik štednje potpuno neisplativim u dugom, ali i kratkom roku. Sve više štediša stoga se okreće drugim oblicima štednje u potrazi za isplativošću. Dok se neki skloniji riziku okreću kriptovalutama, oni koji traže dobar prinos uz visoku razinu sigurnosti štede ulaganjem u plemenite metale među kojima je najpopularnije investicijsko zlato

akcija-banner

Cijena zlata skočila nakon vijesti o visokoj inflaciji

Cijena zlata često se kreće usporedno s obzirom na inflaciju, što znači da ima tendenciju rasta kad je inflacija visoka. Iako ta korelacija nije uvijek odmah vidljiva, već je u pravilu potrebno neko vrijeme kako bi se cijena zlata prilagodila, ovog puta je cijena žutog plemenitog metala skočila odmah nakon objavljenih vijesti o najvećoj inflaciji u SAD-u u posljednjih 30 godina.

Nakon objave povijesno visoke stope inflacije, cijena jedne unce zlata narasla je za gotovo 2% u jednom danu, što je izrazito velik pomak za cijenu plemenitog metala čija je cijena inače relativno stabilna. U trenutku pisanja ovog članka, cijena nastavlja rasti te se približava psihološkoj granici od 1900 američkih dolara, nakon čega ostaje samo ona famozna razina od 2000 dolara te probijanje novog apsolutnog povijesnog vrhunca.

Inflacija ne pokazuje naznake usporavanja

Iako trenutno bilježimo povijesno visoke stope inflacije, to ne znači da se nalazimo na vrhuncu inflacijskog perioda. Dapače, inflacija ne pokazuje naznake usporavanja te je za očekivati njen nastavak i u narednom periodu zbog nastavka pandemije, krize opskrbnih lanaca i povećane potražnje koja će dodatno doći do izražaja u prosincu, mjesecu poznatom po visokoj potrošnji kućanstava.

U takvom ekonomskom okruženju za očekivati je rast cijene zlata u kratkom roku. No, investicijsko zlato ulagački je instrument koji je primarno namijenjen dugotrajnoj štednji te su kratkoročne promjene burzovne cijene od manje važnosti za veliku većinu kupaca zlatnih poluga i zlatnika. 

Ono što je znatno bitnije jest prosječni prinos kojeg zlato ostvaruje kroz duži period, a on je na godišnjoj razini u posljednja dva desetljeća iznosio više od 8%, čime se zlato pokazalo kao znatno isplativija štednja od držanja novca na računu. S obzirom na visoku inflaciju koja pogađa svjetsko gospodarstvo, a koja će se zasigurno i nastaviti, možemo očekivati nastavak pozitivnog trenda za zlato i u naredna dva desetljeća.

Autor:

Centar Zlata

Napomene:

  1. Svaka referenca na ovoj stranici na “Centar Zlata” odnosi se na tvrtku Saiva d.o.o.
  2. Tekstovi na centarzlata.com služe isključivo za informiranje i educiranje o financijskim tržištima i tržištima plemenitih metala te ih ne treba smatrati investicijskim savjetom.

Želite li na email adresu dobivati slične tekstove? Prijavite se za primanje naših newslettera! U newsletterima osim edukacijskih tekstova šaljemo i informacije o našim promotivnim aktivnostima, kao i ostale informacije za koje smatramo da bi zainteresiranima za ulaganje u plemenite metale mogle biti interesantne!