Američka državna kovnica (US Mint) je privremeno suspendirala prodaju srebrnjaka američki orao. No ne radi se o prestanku proizvodnje ovih popularnih kovanica nego o tome da je potražnja kupaca bila toliko velika da je kovnica jednostavno rasprodala sve srebrnjake koje je imala na zalihama. Prodaja će se nastaviti kada ih kovnica proizvede u dovoljnim količinama za opskrbu distributera investicijskog zlata i srebra.

Tijekom prva tri tjedna veljače 2019. prodano je više od 2 milijuna, dok je u cijeloj veljači 2018. prodano “samo” 942 tisuće srebrnih orlova. Godinu dana ranije (u veljači 2017. godine) prodano ih je još manje – 842 tisuće.

Budući da je prodaja kovanica srebrni orao i u siječnju 2019. bila bolja nego u siječnju 2018. godine, očito se više ne radi o anomaliji, nego o pravom porastu interesa za ulaganje u srebro. Količina prodanih zlatnika američki orao također je porasla u odnosu na početak prošle godine, iz čega se može zaključiti da su američki investitori počeli masovno kapital prebacivati u sigurna utočišta. To znači da ih sve više očekuje krizu, tj. recesiju.

Naime, u recesijama padaju kamatne stope na oročenu štednju i obveznice, kao i cijene dionica, investicijskih fondova te nekretnina. U isto vrijeme raste rizik bankrota banaka pa je najbolji mogući potez maknut kapital iz tih investicijskih klasa i kupiti investicijsko zlato, bilo u obliku poluga ili srebrnjaka kao što je američki srebrni orao.

Da se situacija na tržištu plemenitih metala pokazuje i sve veći broj centralnih banaka koje kupuju ogromne količine zlata. Poznato je strateške zlatne rezerve već godinama povećavaju Rusija i Kina, a nedavno su zlatne poluge počele kupovati i Mađarska i Poljska. Posljednja u nizu država koje su najavile kupnju zlata je Uzbekistan. Centralna banka ove zemlje planira u periodu od 2020. do 2024. godine kupiti 474 metričke tone zlata, što po današnjoj cijeni vrijedi 20 milijardi dolara. To će vjerojatno doprinijeti rastu cijene plemenitih metala u idućim godinama.

Kada su u pitanju američki srebrni orlovi, Centar Zlata ih još uvijek ima na zalihama. Ako ste ih planirali kupiti, kontaktirajte nas dok ih imamo. S obzirom na situaciju, nismo sigurni kad ćemo ih ponovno uspjeti nabaviti.

Autor:

centarzlata.com

Napomene:

  1. Svaka referenca na ovoj stranici na “Centar Zlata” odnosi se na tvrtku Saiva d.o.o.
  2. Tekstovi na centarzlata.com služe isključivo za informiranje i educiranje o financijskim tržištima i tržištima plemenitih metala te ih ne treba smatrati investicijskim savjetom.

__

Želite li na email adresu dobivati slične tekstove? Prijavite se za primanje naših newslettera! U newsletterima osim edukacijskih tekstova šaljemo i informacije o našim promotivnim aktivnostima, kao i ostale informacije za koje smatramo da bi zainteresiranima za ulaganje u plemenite metale mogle biti interesantne!