25.07.2022.

Potražnja za zlatom u Hrvatskoj u velikom je porastu. Podaci Centra Zlata pokazuju kako je potražnja samo u prva tri mjeseca ove godine bila veća nego u cijelom prošlogodišnjem razdoblju. Pritom treba naglasiti da je i 2021. godina svojevremeno bila rekordna u odnosu na raniji period. 

Potražnja u srpnju dvostruko veća nego u lipnju

Rast potražnje za fizičkim zlatom u prvom kvartalu 2022., kako u svijetu, tako i kod nas, bio je uzrokovan širim tržišnim poremećajima uslijed rata u Ukrajini te posljedičnim energetskim i prehrambenim krizama. Visoka inflacija kojoj i dalje svjedočimo nagrizala je štednju i kupovnu moć potrošača zbog čega su se mnogi investitori počeli okretati zlatu kao povijesno dokaznom instrumentu zaštite od visoke inflacije i sigurnom utočištu očuvanja vrijednosti u dugom roku. Rezultat toga bio je snažan rast potražnje za zlatom koji je početkom ožujka doveo cijenu zlata na rekordnu razinu svih vremena. Svjetsko tržište zlata od tada se primirilo, a cijena zlata pala, što znači da je žuti plemeniti metal ponovno postao povoljan za ulaganje. 

Zahvaljujući tome, kod nas je u srpnju potražnja za fizičkim zlatom u vidu zlatnika i zlatnih poluga više nego dvostruko veća nego prošli mjesec. Također, kada se sve zbroji, potražnja za investicijskim zlatom u Hrvatskoj ove godine praktički se udvostručila u odnosu na lanjski period. 

Josip Kokanović Centar Zlata

Prema podacima Centra Zlata, potražnja za investicijskim zlatom u Hrvatskoj u 2022. godini barem je dvostruko veća nego u 2021. godini, a tek se nalazimo u srpnju. Uz to, srpanj već sad bilježi dvostruko veću potražnju nego lipanj, što ukazuje na to da se ovaj trend rastuće potražnje još ne smiruje.” objašnjava Josip Kokanović, operativni direktor Centra Zlata. 

 

Što stoji iza rasta potražnje?

Inflacija

Na godišnjoj razini, jedan od glavnih uzroka rasta potražnje za zlatom svakako jest strah od visoke inflacije. Stopa inflacije obara višedesetljetne rekorde od SAD-a pa sve do eurozone i njenog, uskoro najmlađeg člana, Hrvatske. Inflacija u SAD-u tako je prošli mjesec dosegla razinu od 9.1 %, u eurozoni istovremeno 8.6 %, a u Hrvatskoj, gdje se očekuje dodatan rast cijena zbog uvođenja eura, vrtoglavih 12.1 %, prema podacima DZS-a. 

Visoka inflacija osobito je opasna jer izjeda štednju i kupovnu moć građana u fiat valuti. Pored toga, euro, kojeg Hrvatska uskoro uvodi, trenutno je u najslabijem položaju u 20 godina u odnosu na najvažniju svjetsku valutu, američki dolar. ESB je pokušao ublažiti rečenu situaciju na prošlotjednom sastanku svojih visokih dužnosnika, dignuvši kamatnu stopu za 50 bodova, no omjer eura i dolara tek se neznatno popravio.

Najava recesije

S druge strane, razlog za nedavni rast potražnje za investicijskim zlatom kojeg bilježimo u Hrvatskoj ovaj mjesec, leži u padu njegove cijene koja je, može se reći, u ovom trenutku relativno podcijenjena. Primijetivši to, investitori su najvjerojatnije odlučili iskoristiti priliku za kupovinu zlata s diskontom, odnosno uložiti u njega prema daleko povoljnijoj cijeni nego što je to bio slučaj za vrijeme ožujskog rekorda svih vremena.

Uz to, brojni svjetski mediji izvijestili su o mogućoj globalnoj recesiji unutar narednih 6 do 12 mjeseci, što znači da bi cijena zlata kad-tad mogla dobiti još snažniji zamah nego početkom godine. Prisjetimo se još jednom da je tijekom globalne krize od 2008. do 2011. cijena zlata narasla gotovo 200%, a tijekom kratke recesije 2020. čak 30%. 

Uvođenje eura

Ono što također pridonosi sve većem okretanju hrvatskih štediša fizičkom zlatu u obliku zlatnika i zlatnih poluga kao zaštiti vrijednosti jest skorašnje uvođenje eura u Hrvatskoj. Naime, mnogi građani značajan dio svoje ušteđevine drži u gotovini u kunama, valuti koja uskoro prestaje vrijediti. S obzirom da ni euro nije adekvatna zaštita od inflacije, sve više štediša svoje kune prebacuje u zlatnike i zlatne poluge dok to još mogu učiniti.

Hrvati sve više prepoznaju inflaciju kao najvećeg neprijatelja njihove novčane štednje, a od nje nisu sigurni ni euri koje uskoro uvodimo. U takvoj situaciji, mnogi štediše i investitori koriste nedavni pad cijene zlata kao priliku za kupnju zlatnika i zlatnih poluga sa svojevrsnim “popustom” kako bi zaštitili svoju imovinu u nesigurnoj budućnosti“, zaključuje Kokanović.

Pogledaj najbolju ponudu investicijskog zlata u Hrvatskoj klikom na link:

 

Imate dodatnih pitanja o ulaganju u zlato? Javite se našim stručnjacima za besplatne konzultacije:

 

Autor:

Centar Zlata

Napomene:

  1. Svaka referenca na ovoj stranici na “Centar Zlata” odnosi se na tvrtku Saiva d.o.o.
  2. Tekstovi na centarzlata.com služe isključivo za informiranje i educiranje o financijskim tržištima i tržištima plemenitih metala te ih ne treba smatrati investicijskim savjetom.

Želite li na email adresu dobivati slične tekstove? Prijavite se za primanje naših newslettera! U newsletterima osim edukacijskih tekstova šaljemo i informacije o našim promotivnim aktivnostima, kao i ostale informacije za koje smatramo da bi zainteresiranima za ulaganje u plemenite metale mogle biti interesantne!