Za Georgea Sorosa svi su već čuli – jedni zbog njegovog filantropskog djelovanja, drugi zbog velikog bogatsva koje je uspio steći, a treći pak zbog brojnih teorija zavjere koje ga okružuju. U svakom slučaju, jedno je sigurno – Soros je svojim djelovanjem ostavio značajan utjecaj na financijska tržišta.

Tko je George Soros?

Kako bismo bolje razumijeli Sorosevo djelovanje, bitno je poznavati i njegovu prošlost. George Soros je rođen u Budimpešti 1930. godine, a Drugi svjetski rat i njemačku okupaciju preživio je unatoč židovskom podrijetlu svoje obitelji. Nedugo nakon rata, 1947. godine emigrirao je u Englesku gdje je diplomirao ekonomiju i filozofiju, da bi nakon toga odselio u SAD gdje započinje svoju karijeru u financijama. 1969. godine pokrenuo je vlastiti hedge fond Double Eagle koji je kasnije preimenovan u Quantum

Svjetsku slavu na financijskim tržištima Soros je stekao 1992. godine kad je shortanjem britanske funte stekao nadimak “čovjek koji je slomio Bank of England” i jednim potezom svome fondu zaradio milijardu funti. Tim se događajem Soros profilirao kao tržišni lider, pa su mnogi investitori počeli slijediti njegovu investicijsku taktiku – ne samo kad je riječ o tržištu valuta, nego i kad se radi o dionicama ili zlatu.

Soros i zlato

Iako najveći dio portfelja Sorosevog fonda većinom čine vrijednosni papiri, manje je poznato da Soros često ulaže i u plemenite metale koji su mu također više puta donijeli značajan profit. Najpoznatiji primjer Sorosevog ulaganja u zlato dogodio se 2016. godine kad je njegov fond u taj plemeniti metal uložio više stotina milijuna dolara. Fond je u zlato ulagao investiranjem u ETF investicijske fondove koji su vezani isključivo uz zlato te kupnjom dionica poduzeća koje se bave rudarenjem zlata. 

Na taj način je Soros pokazao vjeru u stabilnost cijene zlata i profitabilnost ulaganja u njega. Budući da se zbog svog prijašnjeg uspjega već nametnuo kao lider na investicijskim tržištima, Sorosa su u ovom ulaganju pratili brojni drugi investitori koji su također pokazali veliko povjerenje u zlato. Da je Soroseva odluka bila ispravna, pokazuje i činjenica da je cijena zlata od travnja 2016. godine do travnja 2020. godine porasla za više od 40%.

Više je razloga zašto se Soros odlučio na ovaj potez. Politička nestabilnost potaknuta predsjedničkim izborima u SAD-u i Brexitom u EU zasigurno je doprinijela odluci da se ulaže u zlato čija je vrijednost otporna na političke i gospodarske trzavice, za razliku od drugih oblika ulaganja. Osim toga, ulaganje u zlato predstavlja i odlično osiguranje, tj. hedge, kojim se moguće zaštititi od pada vrijednosti drugih oblika imovine poput dionica.

Zbog svih navedenih razloga, zadnjih godina kontinuirano raste broj ulagača u zlato – od investicijskih fondova poput Sorosevog, do pojedinaca koji žele sigurniji oblik štednje. Za razliku od fondova, pojedincima je lakše doći do zlata u fizičkom obliku koje se smatra boljim oblikom ulaganja u zlato od izvedenica i ETF fondova jer se ne oporezuje, prenosivo je i izrazito je likvidno. 

Budući da je zadnjih 20 godina cijena zlata u prosjeku rasla 8% godišnje, pokazalo se da je ulaganje u njega za pojedince dugoročno isplativiji oblik štednje nego oročena štednja. Kamatne stope na oročenu štednju u većini razvijenog svijeta niže su od stope inflacije, što znači da štediše efektivno gube vrijednost na taj način. Ulaganjem u zlato taj se rizik znatno umanjuje i štednja ne gubi vrijednost. 

Mnogi smatraju da je ulaganje u zlato najisplativije upravo u vrijeme velikih neizvjesnosti jer u to vrijeme novac i dionice često gube na vrijednosti, dok je vrijednost zlata stabilna, ili čak i raste. Očito je da se George Soros tom logikom vodio 2016. godine, a ona danas vrijedi više nego ikada.

Autor:

centarzlata.com

Napomene:

  1. Svaka referenca na ovoj stranici na “Centar Zlata” odnosi se na tvrtku Saiva d.o.o.
  2. Tekstovi na centarzlata.com služe isključivo za informiranje i educiranje o financijskim tržištima i tržištima plemenitih metala te ih ne treba smatrati investicijskim savjetom.

__

Želite li na email adresu dobivati slične tekstove? Prijavite se za primanje naših newslettera! U newsletterima osim edukacijskih tekstova šaljemo i informacije o našim promotivnim aktivnostima, kao i ostale informacije za koje smatramo da bi zainteresiranima za ulaganje u plemenite metale mogle biti interesantne!