31.05.2021.

Kriptovalute su zadnjih tjedana zabilježile veliki pad vrijednosti, a najbolji primjer je bitcoin koji je izgubio više od 30% svoje vrijednosti u svega nekoliko tjedana. Velike fluktuacije u cijenama kriptovaluta nisu nikakva novost i poznato je da se radi o rizičnim instrumentima ulaganja koji u kratkom roku mogu donijeti velike prinose, ali i velike gubitke. 

Ne čudi stoga da veliki institucionalni investitori prebacuju novac iz rizičnih kriptovaluta nakon ostvarenih prinosa u kratkom roku, a mnogi od njih novac prebacuju upravo u investicijsko zlato koje je poznato kao dobro dugoročno ulaganje koje je u proteklih 20 godina nosilo prosječni godišnji prinos od 8.3%.

Forbes: Institucionalni investitori ponovo otkrivaju zlato

Analitičar Frank Holmes u članku za Forbes tvrdi kako veliki investitori koji su ulagali u bitcoin sada veliki dio svojih novaca prebacuju u zlato za kojeg očekuju stabilniji rast u budućnosti. Doista, za vrijeme velikog pada kriptovaluta, cijena zlata doživjela je rast i u trenutku pisanja ovog članka opet je iznad razine od 1900 dolara po unci. Cijena zlata tako je na najvišoj razini u posljednjih 20 tjedana, ali još uvijek se nije približila prošlogodišnjem apsolutnom povijesnom vrhuncu. 

Naravno, i bitcoin je u proteklih godinu dana zabilježio veliki rast, ali novi pad cijene od vše od 30% vrijednosti ukazuje na volatilnost i nesigurnost ulaganja u kriptovalute. Upravo je to glavni razlog zbog kojega je sve izraženiji trend prebacivanja vrijednosti iz kriptoimovine u plemenite metale, ali postoje i drugi razlozi zbog kojeg je ulaganje u zlato bolja opcija za dugoročno zadržavanje vrijednosti od špekuliranja s bitcoinom.

Zašto je zlato bolje od kriptovaluta?

Glavno obilježje ulaganja u kriptovalute je njihova volatilnost, odnosno velike promjene cijena u vrlo kratkom periodu. Da stvar bude gora, faktori koji mogu dovesti do velikih promjena često su vrlo banalni, a najbolji primjer toga navodi Holmes koji kaže kako su investitori povukli gotovo 100 milijuna dolara iz bitcoin radi jednog tweeta Elona Muska o tome kako Tesla više neće prihvaćati plaćanja u bitcoinu. Cijena bitcoina zbog toga je doživjela veliki pad, a to nije jedini takav primjer.

Zlato, s druge strane, otporno je na takvu vrstu manipulacije cijene. Istina, zlato u pravilu neće doživjeti toliko nagle poraste cijene u kratkom periodu kao kriptovalute, ali neće doživjeti ni tako velike padove. Ipak, zlato u dugom roku uvijek je u rastu, što pokazuje i povijesno kretanje cijene ovog plemenitog metala. Upravo je zato zlato puno prikladnije za dugoročnu štednju i ulaganje većeg dijela vlastite imovine, dok su kriptovalute ipak instrument za financijsko špekuliranje, odnosno klađenje.

Osim toga, zlato se već dokazalo kroz svoju tisućljetnu povijest kao najbolja zaštita imovine od nepovoljnih ekonomskih pojava kao što su inflacija, recesije ili ratovi, dok bitcoin to tek treba dokazati, budući da se radi o tehnologiji koja ne postoji niti 15 godina. Sa sigurnošću možemo reći da će zlato imati veliku vrijednost i za 10 i za 50 godina, dok to isto ne možemo tvrditi za bitcoin.

Trebaju li i mali ulagači izabrati zlato umjesto kriptovaluta?

Brojni mali ulagači također koriste relativno visoke cijene kriptovaluta (u usporedbi s prošlogodišnjim cijenama) kako bi njihovom prodajom uprihodili novac za kupnju plemenitih metala. Upravo je zato centarzlata.com svojim klijentima omogućila plaćanje kriptovalutama kako bi brzo mogli svoju kriptoimovinu zamijeniti za fizičko zlato ili srebro u kratkom vremenu na jednostavan način.

Još jedna prednost ulaganja u zlato naspram kriptovaluta jest što je investicijsko zlato oslobođeno svih poreza, što znači da sva zarada od ulaganja ostaje isključivo ulagaču, bez ikakve obveze prema državi. 

Jasno je stoga zašto je sve veći broj ulagača i štediša koji svoju imovinu prebacuju u plemenite metale koji su se kroz povijest pokazali kao najbolja zaštita od inflacije koja nam svima trenutno prijeti. Kombinacija relativno visokog prosječnog prinosa od oko 8.3% godišnje te niske volatilnosti, zlato čini jednom od najboljih vrsta ulaganja.

Naravno, to ne znači da bi netko tko ulaže u kriptovalute trebao sve prebaciti iz tog oblika ulaganja u plemenite metale, ali uvijek je dobro imati na umu da se u kriptovalute ulaže s novcima koje ste spremni izgubiti, a u zlato s novcima koje čuvate za budućnost.

Autor:

centarzlata.com

Napomene:

  1. Svaka referenca na ovoj stranici na “Centar Zlata” odnosi se na tvrtku Saiva d.o.o.
  2. Tekstovi na centarzlata.com služe isključivo za informiranje i educiranje o financijskim tržištima i tržištima plemenitih metala te ih ne treba smatrati investicijskim savjetom.

Želite li na email adresu dobivati slične tekstove? Prijavite se za primanje naših newslettera! U newsletterima osim edukacijskih tekstova šaljemo i informacije o našim promotivnim aktivnostima, kao i ostale informacije za koje smatramo da bi zainteresiranima za ulaganje u plemenite metale mogle biti interesantne!