27.01.2021.

Američko tržište dionica ponovno je pod povećalom svjetske javnosti zbog kretanja cijene dionica koje konstantno probijaju rekorde i dosežu nove vrhunce. S obzirom da se nalazimo na početku nove recesije i da se pandemiji koronavirusa ne nazire kraj, stanje na financijskim tržištima koji bilježe veliki rast mnoge zbunjuje.

2020. godinu obilježili su najveći padovi BDP-a u povijesti u brojnim razvijenim državama te brojna zatvaranja gospodarstava zbog pandemije. U istoj toj godini, najpopularniji indeksni fond na njujorškoj burzi koji prati indeks S&P 500 doživio je rast svoje vrijednosti, unatoč kratkotrajnom padu u ožujku. Za Nasdaq, tehnološku burzu dionica, 2020. godina bila je najprofitabilnija godina u cijelom proteklom desetljeću.

Zašto dionice rastu dok gospodarstvo pada?

Gledajući kroz povijest, tržište dionica uglavnom bi doživjelo veliki pad u godini koju obilježi početak nove recesije. To se dogodilo 2001. u takozvanom “dot-com” balonu, 2008. uslijed pojave Velike recesije, ali 2020. godina završila je u plusu za američko tržište dionica u globalu. Više je razloga zbog kojega je ova kriza iznimka, a u nastavku navodimo neke od njih:

  • Pumpanje novog novca

Federalna rezerva SAD-a (Fed), koja služi kao središnja banka najvećeg gospodarstva svijeta, odgovorila je na novu recesiju masovnim programima kvantitativnog popuštanja, odnosno pumpanja novog novca u posrnulo gospodarstvo. Veliki dio tog novca koji se mjeri u bilijunima dolara završio je upravo na računima velikih investitora na financijskim tržištima te se koristi za kupovanje vlasničkih udjela, odnosno dionica. 

Ovo je dovelo do pojave koja se naziva inflacija cijene imovine (eng. asset price inflation) koja se očituje u ubrzanom rastu cijene nekog oblika imovine, kao što su dionice, iako fundamentalni pokazatelji ne ukazuju na opravdanost rasta cijena. Velika količina novostvorenog novca stvorila je bojazan i od inflacije cijena potrošačkih dobara pa je Fed dignuo svoju prognozu za razinu inflacije u 2021. godini. 

Mnogi investitori pokušavaju se zaštiti od toga ulaganjem u oblike imovine koji su se kroz povijest dokazali kao odlična zaštita od inflacije. Najbolji primjer je investicijsko zlato kojemu je cijena u 2020. godini narasla za 25%, ali analitičari smatraju kako rastu cijene zlata tu nije kraj.

  • Niske kamatne stope

Još jedan bitni razlog rasta cijena dionica su niske kamatne stope na državne obveznice u koje veliki investitori često ulažu, budući da se radi o relativno sigurnim oblicima ulaganja. S obzirom da su trenutni prinosi na takve vrijednosnice izrazito niski, investitorima se ne isplati u njih ulagati novac. Držanje novca sa strane, na bankovnim računima, još je neisplativije, pa dionice ostaju kao relativno privlačna opcija u koju je moguće plasirati sredstva. Povećana potražnja zbog toga utječe na porast cijene kojemu trenutno svjedočimo.

Ipak, to ne znači da cijene dionica nisu prenapuhane. Fundamentalni pokazatelji kao što su prihodi i zarade kompanija ne prate rast vrijednosti cijena dionica tih kompanija, zbog čega sve više analitičara smatra kako je na tržištu dionica nastao novi financijski balon koji će kad-tad puknuti. 

  • Porast špekulativnog ulaganja

Razvoj novih tehnologija i platformi za trgovanje poput Robinhooda otvorio je vrata brojnim malim investitorima da se okušaju u trgovanju dionica za vlastitu dobit. U pravilu se radi o američkim ulagačima koji nisu motivirani dugoročnom štednjom u obliku dionica, već se žele obogatiti trgovanjem dionica i izvedenica u kratkom roku.

Takvi su investitori u 2019. godini činili svega 10% tržišta, dok se već sredinom 2020. njihov udio popeo na 25%, prenosi Business Insider. Priljev kapitala od malih investitora mjeri se u milijardama dolara i pomogao je da se cijene dionica popnu na povijesne vrhunce, unatoč recesiji. Ipak, takav razvoj situacije neće biti bez negativnih posljedica, budući da su brojne dionice zbog njihovih ulaganja postale izrazito precijenjene.

Najbolji primjer je dionica Tesle ($TSLA) koja je početkom 2020. vrijedila manje od 100 dolara, a sada vrijedi više od 800. Naravno, radi se o obećavajućoj kompaniji koja radi s inovativnom tehnologijom, ali činjenica je da Tesla trenutno vrijedi više od sljedećih devet najvećih automobilskih kompanija zajedno koje uključuju divove poput Toyote, Volkswagena i BMW-a! Je li takva procjena vrijednosti opravdana, zaključite sami.

Kada će balon puknuti i što kada pukne?

Ako je većini jasno da se nalazimo u balonu i sve više analitičara i investitora očekuje puknuće, postavlja se pitanje kada će do toga doći te kako se pripremiti. Nažalost, nije moguće sa stopostotnom sigurnošću predvidjeti trenutak u kojemu će tržište dionica krenuti prema dolje, a pogotovo nije moguće to odrediti za pojedinačne dionice poput one Tesline, ali sve je izglednije da nas takav scenarij čeka već u prvoj polovici ove godine.

Mnogi investitori stoga povlače svoju zaradu iz dionica te ju plasiraju u druge, sigurnije oblike imovine kao što je već spomenuto investicijsko zlato. Zlato se pokazalo kao odličan oblik čuvanja vrijednosti, a to je posebno došlo do izražaja za vrijeme ekonomskih kriza, kao što je ova na čijem se početku trenutno nalazimo.

Cijena zlata u posljednjih je 20 godina u prosjeku rasla oko 9% godišnje, zbog čega je potražnja za žutim plemenitim metalom porasla diljem svijeta, uključujući i Hrvatsku. Investitori uglavnom potražuju zlato u fizičkom obliku, odnosno zlatne poluge i zlatnike koji su u potpunosti oslobođeni poreza te su vrlo likvidna imovina koju je jednostavno zamijeniti za gotovinu. Investitori koji za vrijeme korekcija na tržištu dionica posjeduju zlato bolje prolaze od onih koji nisu zaštićeni od pada vrijednosti dionica, a nema razloga za vjerovati da se isti scenarij neće ponoviti i ove godine.

Autor:

centarzlata.com

Napomene:

  1. Svaka referenca na ovoj stranici na “Centar Zlata” odnosi se na tvrtku Saiva d.o.o.
  2. Tekstovi na centarzlata.com služe isključivo za informiranje i educiranje o financijskim tržištima i tržištima plemenitih metala te ih ne treba smatrati investicijskim savjetom.

Želite li na email adresu dobivati slične tekstove? Prijavite se za primanje naših newslettera! U newsletterima osim edukacijskih tekstova šaljemo i informacije o našim promotivnim aktivnostima, kao i ostale informacije za koje smatramo da bi zainteresiranima za ulaganje u plemenite metale mogle biti interesantne!