27.07.2020.

Cijena zlata izražena u američkim dolarima ovaj je tjedan premašila iznos od 1922 dolara po unci, što predstavlja probijanje prijašnjeg rekorda cijene dosegnutog 2011. godine. Cijena tu nije prestala rasti i mnogi očekuju da će cijena ovog plemenitog metala probiti nikad probijenu granicu od 2000 dolara po unci već do kraja ove godine, što je uzrokovalo povećanje potražnje za ulaganjem u investicijsko zlato.

visoka cijena zlata

Slika 1: kretanje cijene zlata u posljednjih 20 godina, izvor: goldprice.org

Ovaj veliki porast cijene zlata velikim je dijelom uzrokovan pojavom pandemije koronavirusa koja je negativno utjecala na svjetsko gospodarstvo te započela novu recesiju koja pogađa cijeli svijet. U takvom ekonomskom okruženju uobičajeni oblici ulaganja poput dionica ili nekretnina posebno su rizični, pa se investitori okreću sigurnijim investicijama. Plemeniti metali najčešće su sigurno utočište u nesigurnim vremenima, pa ne čudi što je cijena zlata ove godine naglo krenula prema gore.

Što stoji iza rasta cijene zlata?

Za vrijeme protekle ekonomske krize, one koja je pogodila svijet 2008. godine, cijena zlata također je izraženo narasla u kratkom roku. Ipak, cijena zlata vrhunac je u toj krizi dosegla nakon tri godine krize, u 2011. godini, dok je u sadašnjoj krizi cijena već sada probila tu razinu, a tek se nalazimo na početku krize. 

Nova kriza, za koju je OECD predvidio da će biti najdublja u posljednjih 100 godina, unijela je velike ekonomske probleme u SAD koja je jedna od virusom najpogođenijih zemalja. Masovna zatvaranja poslovnica i rekordna nezaposlenost doveli su do situacije u kojoj američka vlada i središnja banka u gospodarstvo pumpaju velike financijske stimuluse kako bi oživili posrnulo gospodarstvo. 

Programi kvantitativnog popuštanja, odnosno stvaranja novog novca otkupom obveznica, dosegli su razine koje nisu nikad do sada viđene, čak ni za vrijeme prošle krize u kojoj je američki financijski sustav doživio kolaps. Takav razvoj situacije stvorio je strah kod velikog dijela investitora koji zbog ovakvih monetarnih mjera u dugom roku očekuju oslabljeni dolar ili inflaciju. Isti ti investitori na dioničko tržište gledaju sa skepsom, budući da smatraju da se ono trenutno nalazi u velikom balonu čije je puknuće neizbježno.

Zlato – najbolje ulaganje u kriznim vremenima

Plemeniti metali u prošloj su se krizi pokazali kao najbolji način zaštite imovine od negativnih gospodarskih zbivanja, što dokazuje činjenica da je cijena zlata u dolarima od početka krize 2007. godine do vrhunca 2011. godine narasla za više od 200%. Očito je da mnogi očekuju ponavljanje takvog scenarija i u ovoj krizi, što bi značilo da je sada još uvijek odlično vrijeme za kupnju investicijskog zlata budući da se nalazimo tek na početku krize.

graf zlato banka zlata 2

Slika 2: profitabilnost raznih vrsta ulaganja u prvoj polovici 2020. godine, izvor: World Gold Council

Prva polovica 2020. godine bila je isplativa za sve one koji u svojem vlasništvu imaju imovinu u obliku zlata. Polugodišnje izvješće World Gold Councila zorno prikazuje profitabilnost ulaganja u zlato u kriznim vremenima. U izvješću su analizirani povrati na brojne oblike ulaganja poput dionica, obveznica i nafte od početka godine do kraja lipnja i kao najisplativije ulaganje u tom periodu pokazalo se zlato čija je cijena u tom periodu narasla za čak 16%. 

S druge strane, rast cijene zlata direktno uzrokuje to da ljudi koji u svom vlasništvu drže stari nakit ili zlatnike mogu dobiti nikad višu cijenu za njih kroz otkup zlata. Mnogi su se našli u nepovoljnoj materijalnoj situaciji zbog novonastale krize, pa im otkup zlata nudi mogućnost brzog dolaska do potrebnog novca, a rast cijene zlata pomaže da dobiju veći iznos.

Cijena srebra također u porastu

Srebro je investicijski metal koji se često navodi kao alternativa ulaganju u zlato, pa nerijetko njegova cijena s određenim vremenskim odmakom prati kretanje cijene zlata. Ne čudi stoga da je njegova cijena također nedavno počela naglo rasti, a probila je granicu od 24 dolara po unci, što je najveća razina u posljednjih sedam godina.

Ipak, cijena srebra još uvijek je daleko od vrhunca kojeg je doživjela 2011. godine kad se nalazila na razini iznad 45 dolara po unci. Mnogi stoga smatraju da se tek nalazimo na početku dugoročnog trenda rasta cijene srebra kojemu u prilog ide i to da se u značajnoj mjeri koristi i u industriji, što mu dodatno može dignuti cijenu kad se industrijska proizvodnja oporavi od posljedica pandemije. 

Trenutno se nalazimo u povijesno dobrim vremenima za one koji ulažu u plemenite metale, pa je razumljivo da potražnja za njima raste u cijelom svijetu, uključujući i u Hrvatskoj.

Autor:

centarzlata.com

Napomene:

  1. Svaka referenca na ovoj stranici na “Centar Zlata” odnosi se na tvrtku Saiva d.o.o.
  2. Tekstovi na centarzlata.com služe isključivo za informiranje i educiranje o financijskim tržištima i tržištima plemenitih metala te ih ne treba smatrati investicijskim savjetom.

Želite li na email adresu dobivati slične tekstove? Prijavite se za primanje naših newslettera! U newsletterima osim edukacijskih tekstova šaljemo i informacije o našim promotivnim aktivnostima, kao i ostale informacije za koje smatramo da bi zainteresiranima za ulaganje u plemenite metale mogle biti interesantne!