1.10.2020.

Cijena srebra nakon velikog rasta ranije ove godine prošli je tjedan doživjela pad od oko 15% posto, što predstavlja najveći pad u jednom tjednu u dugo vremena. Iako je cijena ovog plemenitog metala i dalje na znatno višoj razini nego što je bila na početku godine, ovaj je pad cijene neke investitore neugodno iznenadio. S druge strane, mnogi su čekali upravo ovakav pad kako bi uložili svoj novac u srebro dok mu je cijena nešto niža, očekujući veliki rast cijene u narednom periodu.

Upravo takvo kretanje cijene srebra u budućnosti očekuje i Mike McGlone, jedan od glavnih analitičara zaduženih za robno tržište u Bloomberg Intelligenceu. Naime, McGlone smatra kako je sedam godina “loše sreće” za srebro ove godine došlo do kraja te da je pred nama period povoljan za sve koji u investicijskom portfelju drže srebrne poluge i srebrnjake.

McGlone tvrdi da je kretanje cijene srebra u 2020. godini između 12 i 30 dolara po unci zabilježilo donju granicu cijene, dok se probijanje gornje granice od 30 dolara očekuje u bliskoj budućnosti. 

“Kretanje cijene srebra ove godine slično je kretanju cijene na početku prošle ekonomske krize”, dodaje McGlone. Nakon tog pada, uslijedio je nikad viđeni rast te je cijena unce ovog plemenitog metala dosegla gotovo 50 dolara po unci u 2011. godini. Sličan scenarij mnogi analitičari poput McGlonea očekuju i u ovoj krizi, što bi značilo da nas čeka dobro vrijeme za sve ulagače u srebro.

Je li sada odlično vrijeme za kupnju srebra?

Ukoliko se ovakva predviđanja pokažu istinitima te kretanje cijene srebra zaista bude slično kao i za vrijeme prošle krize, to bi značilo da je upravo sada odlično vrijeme za ulaganje u srebro. Blagi pad cijene koji se dogodio prošli tjedan učinio je proizvode od srebra nešto povoljnijima za ulagače, što omogućuje veći prinos uslijed očekivanog rasta cijene.

Osim toga, pozitivnim očekivanjima za srebro doprinosi i činjenica da se ovaj metal sve više koristi i u industrijske svrhe, što dodatno povećava potražnju za njim i, posljedično, cijenu. Ovo je najizraženije u industrijama koje će postati neizbježni dio nove ekonomije kao što su solarni paneli za koje je potrebna značajna količina srebra.

Veliki investitori ovakve prilike uglavnom iskorištavaju kupnjom udjela u fondovima koji ulažu u srebro ili kupnjom dionica rudarskih kompanija koje se bave rudarenjem srebra. Upravo su takva ulaganja ove godine postala izrazito popularna među ulagačima u zapadnim zemljama koji su masovno krenuli kupovati udjele u srebrnim investicijskim fondovima, prenosi CNBC.

S druge strane, mali ulagači i štediše te oni koji nisu skloni ulaganju na financijskim tržištima, uglavnom se opredjeljuju za ulaganje u srebro jednostavnom kupnjom srebra u fizičkom obliku. Fizičko investicijsko srebro u obliku srebrnih poluga i srebrnjaka sve je popularnije i u Hrvatskoj u kojoj potražnja za ovom vrstom ulaganja raste iz godine u godinu.

Kako ulagati u investicijsko srebro?

Ulaganje u fizičke plemenite metale, kako zlato, tako i srebro, izrazito je jednostavno, brzo i sigurno. Osim što je vrlo likvidno, investicijsko srebro jednostavno je za skladištenje te je prenosivo, što znači da investitor ima potpunu kontrolu nad svojom imovinom.

centarzlata.com svojim klijentima nudi bogatu ponudu investicijskog srebra uz najpovoljnije cijene na tržištu. Od poluga najstarije njemačke kovnice Heimerle Meule i poznatih bečkih filharmoničara, do starijih srebrnjaka s numizmatičkom vrijednosti, u našoj ponudi moguće je pronaći ponešto za svakoga.

Ukoliko vas zanima ulaganje u srebro i htjeli biste pogledati cjelokupni asortiman, kliknite OVDJE, a ukoliko imate dodatnih pitanja, kontaktirajte nas OVDJE.

Autor:

centarzlata.com

Napomene:

  1. Svaka referenca na ovoj stranici na “Centar Zlata” odnosi se na tvrtku Saiva d.o.o.
  2. Tekstovi na centarzlata.com služe isključivo za informiranje i educiranje o financijskim tržištima i tržištima plemenitih metala te ih ne treba smatrati investicijskim savjetom.

Želite li na email adresu dobivati slične tekstove? Prijavite se za primanje naših newslettera! U newsletterima osim edukacijskih tekstova šaljemo i informacije o našim promotivnim aktivnostima, kao i ostale informacije za koje smatramo da bi zainteresiranima za ulaganje u plemenite metale mogle biti interesantne!