Posljednjih je nekoliko godina obilježio veliki rast cijena mnogih kriptovaluta, od kojih je daleko najpopularniji bitcoin kojemu je cijena u jednom trenutku premašila 60 tisuća dolara, dosegavši tako svoj povijesni vrhunac. Bitcoin je stoga opet, nakon nekog vremena, došao u središte pažnje investitora i medija, a mnogi su na porastu cijene dobro i zaradili.

Mnogi su tako počeli ulagati u bitcoin kojemu je tržišna kapitalizacija višestruko narasla u kratkom periodu. Analitičari često vuku paralele između bitcoina i zlata – plemenitog metala koji je također popularan odabir za investitore. Cijena zlata također je prošle godine dosegla povijesni vrhunac, a u nastavku ćemo objasniti sličnosti i razlike između zlata i bitcoina – kriptovalute koju često nazivaju i “digitalnim zlatom”.

Bitcoin i zlato – sličnosti

  • Ograničena ponuda

Najbitnija sličnost zlata i bitcoina je to što za oboje postoji vrlo ograničena ponuda na tržištu. Kod zlata je ta ograničenost ponude uvjetovana ograničenom količinom tog metala u prirodi, dok je kod bitcoina ograničenost umjetno generirana kada se bitcoin stvarao. 

I zlato i bitcoin dobivaju se rudarenjem – kod zlata se radi o doslovnom rudarenju, odnosno vađenju rude iz zemlje te preradom u čisto zlato, dok se kod bitcoina izraz “rudarenje” odnosi na postupak kojim računalo rješavanjem složenih algoritama generira nove kriptovalute. U oba slučaja radi se o zahtjevnim i skupim procesima čija isplativost direktno ovisi o kretanju cijene zlata/bitcoina na tržištu. 

  • Nezavisnost od financijskog sustava

Druga najbitnija sličnost zlata i bitcoina je to oboje predstavljaju ulagačke instrumente koji ne ovise direktno o stanju na tržištu kapitala pa investitoru daju određenu dozu samostalnosti i neovisnosti. Tako se i za zlato i za bitcoin može reći da predstavljaju alternativu fiat novcu i instrumentima koji su vezani za njega.

Za razliku od dionica te investicijskih i mirovinskih fondova čija vrijednost uvelike ovisi o stanju na financijskim tržištima, cijene zlata i bitcoina ne ovise o rastu gospodarstva. Naprotiv, cijena zlata povijesno je bilježila najveći rast za vrijeme ekonomskih kriza jer investicijsko zlato predstavlja dobru zaštitu od inflacije i drugih nepovoljnih ekonomskih pojava.

Razlike između bitcoina i zlata

  • Volatilnost cijene

Cijena bitcoina kreće se znatno volatilnije na dnevnoj bazi od cijene zlata, odnosno njene promjene mogu biti puno veće u kratkom roku. Ta činjenica ima dvije implikacije: prva je da je na bitcoinu u pravilu veća mogućnost doći do zarade u kratkom roku, a druga je da je bitcoin zbog toga rizičniji oblik ulaganja pa može donijeti i veće gubitke.

Upravo je zbog toga bitcoin privlačan za mnoge špekulante kojima je cilj trgovanjem u kratkom roku zaraditi na razlici cijene, dok je zlato više namijenjeno za dugoročnu štednju, odnosno zadržavanje vrijednosti kroz godine. Naravno, moguće je i da zlatu cijena znatno fluktuira u kratkom roku, ali te su fluktuacije u pravilu rijeđe i manje nego kod kriptovaluta.

  • Tradicija

Zlato se koristi kao sredstvo pohrane vrijednosti tisućljećima, dok je bitcoin novi izum koji ne postoji niti 15 godina. Zbog te činjenice oni konzervativniji investitori koji su manje skloni riziku preferiraju ulaganje u zlato jer su sigurni da će zlato vrijediti i za 10, 20 i 50 godina, dok to isto ne mogu sa sigurnošću reći za bitcoin.

Zlato je nadživjelo nebrojene valute kroz povijest i dokazalo je svoju dugoročnu održivost, dok bitcoin to isto tek treba pokazati. Hoće li uspjeti u tome, pokazat će vrijeme, a zasad se još uvijek radi o novom obliku ulaganja.

  • Digitalna vs. fizička imovina

Bitcoin je vrsta kriptovalute, što znači da se radi o digitalnoj imovini kojoj je moguće pristupiti isključivo putem nekog elektroničkog uređaja. S druge strane, zlato je fizička imovina koja dolazi u obliku zlatnih poluga i zlatnika te se radi o investiciji koju je doslovno moguće držati u ruci. Ova razlika ima brojne uporabne, ali i sigurnosne implikacije.

Primjerice, osim što je pametna investicija, zlato je kroz povijest nebrojeno puta poslužilo i kao sredstvo plaćanja u posebnim okolnostima kao što su prirodne katastrofe ili ratno stanje. Ne tako davno i u našoj zemlji mnogi su se našli u situaciji u kojoj su im zlatni dukati poslužili za prehranjivanje obitelji kad su sve druge opcije “presušile” pa se na zlato može gledati i kao svojevrsno osiguranje u slučaju nepredviđenih situacija, za razliku od bitcoina.

Što se tiče sigurnosti, i bitcoin i zlato sa sobom nose određeni rizik od gubitka imovine. Kod zlata se radi o riziku od krađe kojeg je relativno jednostavno umanjiti pohranom poluga i zlatnika na sigurnom mjestu. Kod bitcoina kao vrste digitalne imovine, taj je rizik nešto drugačiji jer se prvenstveno radi o riziku od hakerskog napada koji može dovesti do gubitka kriptoimovine. 

Jedan primjer takvog napada dogodio se prošle godine na platformi za trgovanje Ledger, što je rezultiralo masovnim curenjem podataka. Osim toga, nije rijetko naići na priču ljudi koji su zauvijek izgubili pristup svojim bitcoinima zbog zaboravljenog ključa ili izgubljenog hard diska na kojemu su oni bili pohranjeni, tako da i na to treba pripaziti prilikom ulaganja u bitcoin.

  • Uporabna vrijednost

Još jedna bitna razlika je to što je potražnja za bitcoinom isključivo špekulativna, odnosno investicijska, dok potražnja za zlatom dolazi iz više izvora. Naime, od ukupne potražnje za zlatom, 42% otpada na investicijsku, 34% na nakit, 17% na središnje banke i 7% na industriju, prenosi World Gold Council.

Ovakva struktura potražnje odražava uporabnu vrijednost zlata koja proizlazi iz njegovih fizičkih karakteristika koje ga čine pogodnim za širok spektar primjena. To ujedno čini cijenu zlata stabilnijom jer se ne oslanja isključivo na špekulativnu potražnju, kao bitcoin. 

  • Porez

Još jedna razlika između bitcoina i zlata je to što je investicijsko zlato u fizičkom obliku u potpunosti oslobođeno svih poreza i nameta, uključujući PDV i porez na kapitalnu dobit. Ovo povećava isplativost ulaganja u ovaj plemeniti metal jer se dobit ne umanjuje za nikatskoj oporezuje se kao kapitalna dobit, a na to se plaća i pripadajući prirez. Ulagač sam snosi obavezu prijave dobitka i plaćanja poreza, tako da osim što porez umanjuje dobitak, stvara i dodatnu obvezu koju je potrebno ispuniti.

Zaključak – U što je bolje uložiti?

Nakon svega navedenog, možemo vidjeti kako su bitcoin i zlato ipak dva vrlo različita ulagačka instrumenta, iako ih se često trpa u isti koš. S obzirom da se radi o različitim instrumentima u koje ulagači ulažu s različitim motivacijama, teško je za jedan od njih reći da je nužno bolji od drugoga. 

Možemo reći da je bitcoin pogodniji za kratkoročno špekuliranje s novcima koje možete priuštiti izgubiti, s obzirom da nudi mogućnost znatno veće zarade, ali uz veći rizik. Investicijsko zlato bolji je izbor za investitore koji ulažu i štede na dugi rok i žele svoju imovinu sačuvati od inflacije i nepovoljnih ekonomskih pojava, a u isto vrijeme imati potpunu kontrolu nad tom imovinom bez poreznih opterećenja.

U svakom slučaju, ulaganje u zlato ne mora biti prepreka ulaganju u bitcoin, i obrnuto. Sve je više investitora koji u svojem portfelju drže i plemenite metale i kriptoimovinu, a udio pojedinog oblika imovine ovisi o investitorovom apetitu za rizikom i osobnim preferencijama.

Pogledaj najbolju ponudu investicijskog zlata u Hrvatskoj klikom na link:

 

Imate dodatnih pitanja o ulaganju u zlato? Javite se našim stručnjacima za besplatne konzultacije:

 

O autoru:

Josip Kokanović, mag. oec.

Josip Kokanović operativni je direktor Centra Zlata i vodeći stručnjak za plemenite metale u Hrvatskoj. Kokanović je i istaknuti financijski stručnjak s dugogodišnjim iskustvom u financijskoj industriji te kolumnist i čest gost predavač specijaliziran za teme ulaganja i financijske pismenosti.

 

 

Prvi saznajte najnovije vijesti s tržišta plemenitih metala!

Prijavite se na naš besplatni newsletter i ostanite u toku s novostima s tržišta i analizama naših stručnjaka.

Newsletter se u pravilu šalje jednom tjedno, a u bilo kojem trenutku se možete odjaviti. Ostavljanjem Vaše e-mail adrese pristajete na primanje informativnih i promotivnih poruka od strane Centra Zlata. *

 

Tekstovi na centarzlata.com služe isključivo za informiranje i educiranje o financijskim tržištima i tržištima plemenitih metala te ih ne treba smatrati investicijskim savjetom.