Jedan od najpopularnijih poklona za krštenje, prvu pričest i krizmu je zlatni nakit. Razlog ovoj tradiciji je percepcija zlata kao vrlo vrijedne i cijenjene imovine koja će uvijek biti na cijeni. Istina je da će zlato uvijek biti poželjna imovina, ali ne kada je u obliku nakita.

Jedan od razloga je to što je zlatni nakit sve manje popularan, pogotovo kod mlađih osoba. Koliko često vidite djecu ili tinejdžere u dobi za prvu pričest ili krizmu da nose zlatne lančiće, narukvice i sl.? Ili još bolje, nosite li vi nakit koji ste dobili za krštenje, prvu pričest ili krizmu ili ga držite u ladici i razmišljate kad ćete prodati?

Još važniji razlog zašto je zlatni nakit loša ideja je to što je zlato u obliku nakita precijenjeno. Više je razloga te precijenjenosti. Prvi je PDV. Naime, za razliku od investicijskog zlata (zlatnih poluga i pojedinih zlatnika) koji su u cijeloj Europskoj uniji oslobođeni svih poreza, na nakit se plaća 25% poreza, zbog čega zlatni nakit odmah kad izađete iz zlatarnice vrijedi osjetno manje.

Drugi razlog precijenjenosti zlata u nakitu je iznimno visoka marža zlatara, koju opravdavaju cijenom dizajna, a zapravo kupci kroz te visoke cijene plaćaju skupe najamnine za zlatarnice u centru grada i pridonose velikim profitima zlatara.

Cijena zlata po gramu nakita je najčešće oko 500kn, no u pravilu se radi o 14-karatnom zlatu. To zapravo znači da je samo 58,5% lančića ili narukvice zlato, a ostatak je bakar, nikl, srebro ili neki drugi metal, ovisi radi li se o žutom ili bijelom zlatu. 

Što znače karati kod zlata?

Karataža Postotak zlata
14 karata 58,5%
18 karata 75%
24 karata 100%

 

Dakle, ako je cijena jednog grama 14-karatnog zlata 500 kn, vi zapravo dobijete samo 0,585 grama čistog zlata, što znači da gram čistog zlata plaćate čak 855 kn!

Jednog dana kada slavljenik odluči prodati taj nakit, za njega će dobiti cijenu lom zlata. Ona trenutno iznosi približno 300 kn za jedan gram čistog zlata.

Primjerice, ogrlica od 10 grama 14-karatnog zlata, koja se danas može kupiti za približno 5000 kn, onog trena kad izađete iz zlatarnice vrijedi samo 1750 kn. Iz ovog primjera se vidi koliko je zlatni nakit neisplativa investicija.

No ako biste htjeli pokloniti zlato s ciljem darivanja trajne vrijednosti, možete umjesto nakita pokloniti investicijsko zlato u obliku zlatne poluge. Takvo zlato je oslobođeno svih poreza, pri kupnji je jeftinije od nakita, a pri prodaji se za njega dobije više. Zbog toga je osim lijepe uspomene vrlo unosna investicija koja će u budućnosti vrijediti mnogo više nego danas. Našu ponudu investicijskog zlata pogledajte na ovoj stranici.

Autor:

centarzlata.com

Napomene:

  1. Svaka referenca na ovoj stranici na “Centar Zlata” odnosi se na tvrtku Saiva d.o.o.
  2. Tekstovi na centarzlata.com služe isključivo za informiranje i educiranje o financijskim tržištima i tržištima plemenitih metala te ih ne treba smatrati investicijskim savjetom.

Želite li na email adresu dobivati slične tekstove? Prijavite se za primanje naših newslettera! U newsletterima osim edukacijskih tekstova šaljemo i informacije o našim promotivnim aktivnostima, kao i ostale informacije za koje smatramo da bi zainteresiranima za ulaganje u plemenite metale mogle biti interesantne!