“Što kupiti kao poklon za pričest” jedno je od najčešćih pitanja s kojim se susreću svi koji su pozvani na proslavu ovog sakramenta – bilo da se radi o kumovima, članovima obitelji ili bliskim prijateljima. Za prvu pričest moguće je pokloniti pregršt darova – od predmeta od plemenitih metala do raznih gadgeta ili gotovine.

U nastavku ćemo nabrojati neke od najpopularnijih darova koji mogu poslužiti i kao poklon za pričest.

Ideje za poklon za pričest

Gotovina

Novac je još uvijek jedan od najčešćih poklona za pričest. Ideja iza darivanja gotovine je jednostavna – osoba kojoj se novac daruje potrošit će ga na ono što joj je potrebno pa nema potrebe za razmišljanjem što kupiti za poklon. 

S druge strane, gotovina kao poklon za pričest može djelovati kao “hladan” poklon, pogotovo ako ga daruje kum ili druga osoba koja je bliska pričesniku. Takav poklon nije unikatan niti je personaliziran, a vrlo je izgledno da će pričesnik dobiti gotovinu za poklon i od ostalih gostiju. 

Biblija i drugi prikladni predmeti

S obzirom da se radi o vjerskom sakramentu, prigodni predmeti poput posebne Biblije, molitvenika i krunica mogu poslužiti kao prikladan poklon za pričest. Ovakav tip poklona posebno je koristan ako će ga pričesnik koristiti u budućnosti te može biti dobra dugotrajna uspomena.

No, ovakav poklon za pričest sam po sebi nije uvijek dovoljan, pogotovo ako poklon kupujete kao kum ili vrlo bliska osoba. 

Gadgeti

Poklon za pričest u obliku gadgeta poput novog mobitela, pametnog sata, tableta ili sličnog uređaja sve su popularniji zadnjih godina. Današnja djeca koriste pametne uređaje u sve većoj mjeri i takav poklon može im biti koristan.

S druge strane, pametni uređaji vjerojatno su prikladniji kao poklon za krizmu, a ne pričest, budući da se kod pričesti radi o mlađoj djeci kojoj takvi uređaji možda nisu ni potrebni. Uz to, radi se o relativno skupom poklonu, a vrlo je vjerojatno da neće ni dugo trajati jer se u današnje vrijeme takvi uređaji mijenjanju gotovo svake godine, što znači da se ne radi o dugotrajnoj uspomeni.

Nakit

Nakit od zlata i srebra tradicionalan je poklon za pričest koji, za razliku od uređaja ili gotovine, ostaje trajna uspomena na ovu posebnu prigodu. Najčešće se poklanja neka vrsta ogrlice ili narukvice koja može sadržavati i prigodne vjerske motive poput križa, a poklon za dječake može biti i ručni sat.

Iako su zlato i srebro naširoko poznati kao dobar poklon, nakit sam po sebi može i ne mora biti takav. Kod nakita je bitno da ga osoba kojoj se poklanja i nosi, odnosno da joj se kupljeni nakit sviđa. Također, ne radi se o pretjerano unikatnom poklonu pa je izgledno da će pričesnica nakit dobiti od više gostiju, a takav poklon relativno je i skup zbog visokih marži zlatara.

Zlatne poluge i zlatnici kao poklon za pričest

Poklon za pričest u obliku investicijskog zlata ili srebra sve je popularniji način darivanja za ovu posebnu prigodu. Radi se o fizičkim predmetima od zlata ili srebra, točnije o kovanicama ili polugama standardiziranih veličina i čistoća koje su namijenjene dugoročnoj štednji i ulaganju. Zlatne poluge i zlatnici imaju sve prednosti nakita (dugoročna vrijednost i uspomena), bez njegovih nedostataka (visoka cijena po gramu, ovisnost o ukusu pričesnika, čest poklon).

poklon-za-pricest-zlato

Investicijsko zlato poklon je kojemu vrijednost kroz godine raste (prosječni rast cijene zlata u zadnjih 20 godina bio je veći od 8% godišnje), što znači da će pričesnik zasigurno pažljivo čuvati zlatnik ili polugu koju dobije od vas. Uz to, radi se o prilično jedinstvenom poklonu, a možete biti sigurni da će vas se svatko tko takav poklon za pričest dobije sjećati i nakon 10 ili 20 godina, budući da će zlato ili srebro i dalje imati sa sobom.

Najbolju ponudu poluga i kovanica od zlata i srebra u Hrvatskoj pronađite u Centru Zlata – vodećem hrvatskom distributeru poznatih europskih kovnica. U našem asortimanu možete pronaći razne zlatne poluge i zlatnike različitih veličina, a kupnju je moguće obaviti u nekoj od naših fizičkih poslovnica ili preko webshopa, uz 100% osiguranu dostavu koja na kućnu adresu najčešće stiže u roku dva radna dana. Uz svaki je proizvod moguće nabaviti i prikladnu ukrasnu poklon kutiju.

Ponudu investicijskog zlata i srebra za poklon pogledajte klikom na link: