28.06.2021.

Ruski suvereni fond bogatstva jedan je od najvećih državnih fondova na svijetu, a primarni cilj mu je ulaganje u financijske instrumente i valute diljem svijeta kako bi osigurao zaradu za isplatu mirovina ruskim umirovljenicima. Ranije ovaj mjesec, ruski ministar financija Anton Siluanov šokirao je mnoge analitičare objavom kako će ruski suvereni fond u potpunosti odbaciti američki dolar te će ga zamijeniti zlatom i eurom, prenijela je ruska državna novinska agencija TASS.

Ukupni udio zlata u fondu nakon ove promjene iznosit će čak 20%, čime će zlato postati treća najveća stavka, nakon yuana i eura. Navedeni fond u svome portfelju do sada nije uopće držao zlato, tako da ova vijest predstavlja veliki preokret u financijskoj politici ruske države koja se sve više odmiče od američkog dolara te se okreće zlatu, kineskom yuanu i euru. 

rusija-fond-zlato

Struktura ruskog suverenog fonda nakon novih promjena, izvor: World Gold Council

Zašto Rusi biraju zlato umjesto dolara?

Potpuno odbacivanje dolara od strane Rusa zapravo je dio dužeg trenda koji je započeo još prije tri godine kada je Rusija svoju dolarsku imovinu smanjila s 96 milijardi dolara na svega 14.9 milijardi. No, ovogodišnja promjena prvi je put da je upravo zlato preuzelo ulogu dolara kao strateške imovine koja za cilj ima stabilizirati vrijednost ruskog fonda, ali i osigurati mu više prinose u budućnosti.

Pogoršani geopolitički odnosi između Rusije i SAD-a zasigurno su jedan od bitnijih faktora koji su doveli do ruskog odbacivanja američkog dolara pa taj potez pretjerano ne čudi, ali ono što je mnogima iznenađujuće jest davanje zlatu čak 20% udjela u fondu, što je usporedivo s rezervama najvećih svjetskih središnjih banaka. 

Veliki državni fondovi i središnje banke na zlato stoga ne gledaju kao špekulativni investicijski instrument, već kao svojevrsnu valutu koja s vremenom ne gubi na vrijednosti, za razliku od fiat valuta. Velika alokacija zlata znači da upravitelji ovog fonda vjeruju kako će zlato s vremenom doprinijeti rastu fonda, a ako je posljednjih 20 godina ikakav indikator, isplativost ulaganja u zlato nastavit će se i u narednom periodu.

Naime, cijena zlata u prosjeku je godišnje rasla oko 8.3%, izraženo u eurima. Takav rast osigurava ne samo dobru zaštitu od inflacije i neovisnost o ekonomskim problemima, već i visoku zaradu od ulaganja. Iako se radi o drastično velikim razlikama u iznosu, ista logika vrijedi za velike institucionalne investitore kao i za male, pojedinačne štediše koji u zlato ulažu kako bi im štednja bila isplativija od bankovne štednje koja s vremenom gubi na vrijednosti. 

Mirovinski fondovi diljem svijeta ulažu u zlato

Da se isplati držati bar dio imovine u obliku zlata, potvrđuju i trendovi s financijskih tržišta. Ranije ove godine, pisali smo o sve većoj potražnji institucionalnih investitora i mirovinskih fondova za investicijskim zlatom, prenoseći kako je najveći kanadski mirovinski fond, OPTrust, počeo kupovati zlato kao zamjenu za državne obveznice koje nose izrazito nisku kamatu.

Taj se trend nastavio i narednih mjeseci, pa tako ove godine bilježimo povećana ulaganja u zlato i europskih mirovinskih fondova. Kitco prenosi kako je jedan od većih nizozemskih mirovinskih fondova odlučio 5% ukupne vrijednosti fonda držati u zlatu, što je vrijednost od 386 milijuna eura. Slične vijesti dolaze iz Švicarske u kojoj je kantonalni mirovinski fond prebacio sredstva iz ulaganja u hedge fondove u ulaganje u fizičko zlato, prenosi IPE magazin.

Ova je godina stoga možda početak jednog novog trenda povećanog ulaganja u zlato od strane institucionalnih investitora, a visoki prinos, sigurnost i stabilnost koje zlato pruža glavni su razlozi iza tog trenda. 

Hoće li taj trend doći i u hrvatske mirovinske fondove u narednom periodu, nemoguće je predvidjeti. Srećom, štedište se samostalno mogu pobrinuti za svoju mirovinsku štednju kupnjom investicijskog zlata u obliku zlatnih poluga i zlatnika koji su karakterizirani kao investicijsko zlato. Osim visokog prinosa i neovisnosti od financijskog sustava, investicijsko je zlato u potpunosti neoporezivo i izrazito likvidno, tako da predstavlja idealan oblik štednje za mirovinu, što su mnogi već prepoznali.

Autor:

centarzlata.com

Napomene:

  1. Svaka referenca na ovoj stranici na “Centar Zlata” odnosi se na tvrtku Saiva d.o.o.
  2. Tekstovi na centarzlata.com služe isključivo za informiranje i educiranje o financijskim tržištima i tržištima plemenitih metala te ih ne treba smatrati investicijskim savjetom.

Želite li na email adresu dobivati slične tekstove? Prijavite se za primanje naših newslettera! U newsletterima osim edukacijskih tekstova šaljemo i informacije o našim promotivnim aktivnostima, kao i ostale informacije za koje smatramo da bi zainteresiranima za ulaganje u plemenite metale mogle biti interesantne!