11.02.2021.

Institucionalni investitori definiraju se kao velike institucije koje objedinjuju novčana sredstva velikog broja ulagača koja zatim plasiraju na financijska tržišta s ciljem ostvarivanja prinosa. Kad se govori o institucionalnim investitorima, u pravilu se misli na velike banke, osiguravajuća društva, mirovinske fondove i slične institucije. 

Povijesno gledano, institucionalni investitori nisu previše ulagali u plemenite metale, već su svoj novac poglavito plasirali u klasične ulagačke instrumente poput dionica i obveznica. Ipak, u posljednje vrijeme, sve veći broj mirovinskih fondova i banaka diverzificira svoj investicijski portfelj plasiranjem određenog postotka upravo u investicijsko zlato

Zašto mirovinski fondovi ulažu u zlato?

U Hrvatskoj, kao i u većini Europe, mirovinski su fondovi izrazito regulirani od strane države pa nisu u mogućnosti previše mijenjati strukturu svojeg investicijskog portfelja koja je jasno određena pravilima. U zapadnim zemljama s razvijenim financijskim tržištima, kao što su SAD i Kanada, mirovinski fondovi imaju veću slobodu kod ulaganja pa su stoga i znatno prilagodljiviji promjenama te mogu plasirati sredstva u instrumente od kojih očekuju veći povrat, kao što je zlato.

OPTrust, jedan od najvećih kanadskih mirovinskih fondova s preko 22 milijarde dolara imovine, počeo je ulagati u zlato još 2019. godine, prije pandemije – prenosi The Northern Miner. Glavni razlog zbog kojeg su se odlučili na takav potez su izrazito niske kamatne stope na obveznice koje su ranije bile klasični instrument ulaganja koji je pružao sigurnost i postojan prinos.

S obzirom da se trenutno svijet nalazi u razdoblju izrazito niskih kamatnih stopa koje često idu i u minus, ne čudi da se i veliki i mali investitori sve više okreću alternativnim oblicima ulaganja kao što je ulaganje u zlato. Institucionalni investitori okreću se zlatu jer obveznice nisu isplative, a mali investitori i štediše jer štednja u banci nije isplativa.

Zlato se pokazalo isplativim na dugi rok

Još jedan bitan razlog zbog kojeg se institucionalni investitori sve više okreću zlatu jer velik prinos kojeg zlato donosi u dugom roku. Cijena zlata u dolarima u posljednjih je 20 godina narasla za oko 500%, odnosno u prosjeku oko 9% godišnje, što je  izrazito visok prinos u usporedbi s drugim oblicima ulaganja.

S obzirom da institucionalni investitori poput mirovinskih fondova ulažu isključivo na dugi rok, ovo svojstvo zlata čini ga idealnim za diverzifikaciju njihovih portfelja:

U ekonomskom okruženju punom neizvjesnosti koje će se nastaviti u narednim godinama, možda i desetljeću, posjedovanje zlata učinit će naš investicijski portfelj otpornijim na nepovoljna ekonomska kretanja”, rekao je James Davis, glavni fond menadžer OPTrusta. 

Inflacija, recesija, slabljenje dolara – recept za rast cijene zlata

Isti faktori zbog kojih institucionalni investitori sve više ulažu u zlato mogu se primijeniti i na imovinu malih ulagača i štediša koji samostalno upravljaju vlastitom imovinom. 

Mnogi investitori očekuju visoku inflaciju u narednom periodu, poglavito zato što su središnje banke diljem svijeta u proteklih godinu dana stvorile ogromne količine novog novca kako bi potaknule posrnulo gospodarstvo. Dobar primjer je SAD u kojemu je 40% svih dolara u optjecaju stvoreno u zadnjih 12 mjeseci. Zlato se već kroz povijest pokazalo kao odlična zaštita od inflacije pa ne čudi povećana potražnja za tim plemenitim metalom u posljednjih godinu dana.

Osim toga, sve je izglednije da se gospodarski oporavak od pandemije koronavirusa neće dogoditi preko noći, tako da će to direktno utjecati na isplativost ulaganja u klasične investicijske instrumente poput dionica. Tržište dionica trenutno je napuhano ubrizgavanjem ogromne količine novostvorenog novca u njega, ali sve je više skeptika koji smatraju kako nas čeka puknuće tog balona u bližoj budućnosti.

Podsjetimo, cijena zlata za vrijeme prošle je recesije narasla za više od 200% u svega par godina, a činjenica je da se trenutno nalazimo još uvijek na početku nove recesije. Mnogi stoga očekuju daljnji rast cijene zlata u narednom periodu, što bi značilo da je trenutno odlično vrijeme za osiguravanje vrijednosti vlastite imovine ulaganjem u investicijsko zlato.

Najpopularniji oblik ulaganja u zlato je kupnja fizičkog zlata u obliku zlatnih poluga i zlatnika. Ovakav oblik ulaganja investitoru pruža apsolutnu kontrolu nad vlastitom imovinom, a velika je prednost što je investicijsko zlato u fizičkom obliku u potpunosti oslobođeno svih poreza, vrlo ga je jednostavno brzo zamijeniti za gotovinu, a lako ga je i skladištiti.

Ukoliko vas zanima najveća ponuda investicijskog zlata u Hrvatskoj, kliknite OVDJE.

Autor:

centarzlata.com

Napomene:

  1. Svaka referenca na ovoj stranici na “Centar Zlata” odnosi se na tvrtku Saiva d.o.o.
  2. Tekstovi na centarzlata.com služe isključivo za informiranje i educiranje o financijskim tržištima i tržištima plemenitih metala te ih ne treba smatrati investicijskim savjetom.

Želite li na email adresu dobivati slične tekstove? Prijavite se za primanje naših newslettera! U newsletterima osim edukacijskih tekstova šaljemo i informacije o našim promotivnim aktivnostima, kao i ostale informacije za koje smatramo da bi zainteresiranima za ulaganje u plemenite metale mogle biti interesantne!