Kovnice zlata i srebra postrojenja su u kojima se rudarske sirovine pretvaraju u investicijske predmete, odnosno poluge i kovanice od plemenitih metala koji investitorima i štedišama služe za dugoročnu štednju te očuvanje vrijednosti vlastite imovine. Budući da u svijetu postoji mnogo kovnica zlata, jedno od najčešćih pitanja koje novi ulagači u plemenite metale postavljaju prije nego se odluče za kupnju zlatnika i poluga je upravo – “koju kovnicu zlata odabrati?

Kovnice zlata moguće je podijeliti u dvije glavne kategorije, a to su privatne kovnice te državne kovnice. Te je dvije kategorije moguće dalje raščlaniti prema raznim kriterijima kao što su lokacija kovnice, njena veličina, tip proizvoda koje kuje te prema LBMA certifikaciji. Iako zlato kao plemeniti metal ima svoju vrijednost bez obzira na to tko ga proizvodi, određene kovnice popularnije su među investitorima od drugih zbog dobre reputacije i kvalitetnih proizvoda. 

U nastavku teksta, donosimo popis najpouzdanijih svjetskih i europskih kovnica čije su zlatne i srebrne poluge te kovanice pogodne za ulaganje. 

Kovnice zlata s LBMA popisa

LBMA (London Bullion Market Association) Good Delivery popis je popis kovnica koje zadovoljavaju rigorozne kriterije proizvodnje poluga i kovanica od plemenitih metala. LBMA popis se uzima kao referentni pokazatelj kvalitete kovnica te investitori u pravilu preferiraju proizvode kovnica s tog popisa. 

U ovom dijelu Europe, najpopularnije kovnice s LBMA popisa su njemački Heimerle + Meule i švicarski Argor Heraeus.

Heimerle+Meule – najstarija njemačka kovnica

Heimerle+Meule sve je popularnija kovnica u ovom dijelu Europe, a radi se o najstarijoj njemačkoj kovnici osnovanoj davne 1845. godine u njemačkom gradu Pforzheimu koji nosi prigodni nadimak “zlatni grad” zbog industrije plemenitih metala koja se u njemu nalazi. 

kovnice-zlata-heimerle

Heimerle+Meule poznat je po polugama koje dolaze u čvrstim zaštitnim pakiranjima, a njihov najpopularniji proizvod je serija kompleta zlatnih i srebrnih poluga UnityBars i UnityBox koja investitorima omogućava kupnju velikog broja malih proizvoda po povoljnoj cijeni. Takav način ulaganja u zlato sve je popularniji jer pruža kupnju zlatnih poluga uz vrlo povoljnu razliku između kupovne i prodajne cijene te visoku dozu likvidnosti.

Argor Heraeus – najpoznatija švicarska kovnica

Argor Heraeus najpopularnija je švicarska kovnica poznata po kovanju kvalitetnog zlata i srebra u obliku poluga. Švicarsko zlato posebno je cijenjeno u svijetu investitora, budući da ta alpska zemlja ima dugu tradiciju obrade zlata koja seže u davnu povijest. 

kovnice-zlata-argor

Argor Heraeus kuje poluge raznih veličina, od onih malih mase jednog grama do velikih mase jednog kilograma, a poluge do 100 grama dolaze u originalnom zaštitnom pakiranju koje služi i kao certifikat zlata, dok one veće poluge dolaze s odvojenim papirnatim certifikatom. 

Državne kovnice zlata

Osim privatnih kovnica s LBMA popisa koje smo spomenuli, među investitorima je vrlo popularno i zlato državnih kovnica. Iako se takve kovnice u pravilu ne nalaze na LBMA popisu koji je primarno namijenjen privatnim kovnicama, iza državnih kovnica stoji garancija samih država u kojima se one nalaze te za koje kuju i novac, a ne samo zlatnike i srebrnjake. 

Najpopularnije državne kovnice u ovom dijelu Europe su US Mint, Münze Österreich i Hrvatska kovnica novca.

Münze Österreich i US Mint

Münze Österreich je austrijska državna kovnica čiji su proizvodi izrazito popularni na području bivše Austro-Ugarske, što obuhvaća i Hrvatsku, ali i diljem Europe. Među proizvodima se svakako ističu zlatni dukati s likom cara Franje Josipa te bečki filharmoničari – najrašireniji europski suvremeni zlatnici.

kovnice-zlata-munze

S druge strane Atlantika, US Mint ili Američka kovnica, kao kovnica najvećeg svjetskog gospodarstva, također je vrlo cijenjena među investitorima. Popularni primjerci investicijskog zlata kojeg kuje US Mint su američki zlatni orlovi te zlatni bizoni od jedne unce zlata.

Hrvatska kovnica novca

Iako se obujmom proizvodnje ne može usporediti s gore spomenutim državnim kovnicama, Hrvatska kovnica novca također proizvodi brojne zlatnike i srebrnjake koji uživaju visoku razinu popularnosti među domaćim, ali i stranim investitorima.

kovnice-zlata-hkn

Među njihovom širokom lepezom proizvoda, najviše se ističe serija Zlatna kuna u kojoj je moguće pronaći zlatnike koji su dizajnom istovjetni optjecajnim kunama, ali su napravljeni od čistog investicijskog zlata; te serija Autohtona Hrvatska u kojoj je moguće pronaći zlatnike s motivom dalmatinskog psa. 

Centar Zlata – ovlašteni distributer najboljih kovnica

Kao što možemo vidjeti, na tržištu postoji zaista veliki izbor proizvođača investicijskog zlata i srebra. Prilikom izbora proizvođača, najbitnije je obratiti pozornost na likvidnost proizvoda koje investitor kupuje. Naime, vrlo je bitno da su proizvodi određene kovnice traženi na tržištu kako bi se prilikom prodaje za njih mogla dobiti najbolja moguća cijena.

Upravo su kovnice nabrojane u ovom tekstu najlikvidnije na hrvatskom tržištu te predstavljaju najbolje proizvođače čije je proizvode moguće kupiti radi zaštite imovine ulaganjem u plemenite metale. 

Centar Zlata, kao vodeći hrvatski trgovac plemenitih metala, ovlašteni je distributer većine spomenutih kovnica, što znači da se njihovo zlato i srebro nabavlja direktno iz proizvodnje, bez dodatnih posrednika, što krajnjem investitoru osigurava najvišu kvalitetu i najnižu moguću cijenu.

Pogledaj najbolju ponudu investicijskog zlata u Hrvatskoj klikom na link:

 

Imate dodatnih pitanja o ulaganju u zlato? Javite se našim stručnjacima za besplatne konzultacije:

 

O autoru:

Josip Kokanović, mag. oec.

Josip Kokanović operativni je direktor Centra Zlata i vodeći stručnjak za plemenite metale u Hrvatskoj. Kokanović je i istaknuti financijski stručnjak s dugogodišnjim iskustvom u financijskoj industriji te kolumnist i čest gost predavač specijaliziran za teme ulaganja i financijske pismenosti.

 

 

Prvi saznajte najnovije vijesti s tržišta plemenitih metala!

Prijavite se na naš besplatni newsletter i ostanite u toku s novostima s tržišta i analizama naših stručnjaka.

Newsletter se u pravilu šalje jednom tjedno, a u bilo kojem trenutku se možete odjaviti. Ostavljanjem Vaše e-mail adrese pristajete na primanje informativnih i promotivnih poruka od strane Centra Zlata. *

 

Tekstovi na centarzlata.com služe isključivo za informiranje i educiranje o financijskim tržištima i tržištima plemenitih metala te ih ne treba smatrati investicijskim savjetom.