Protivno uvriježenom mišljenju, LBMA certifikat ili Good delivery certifikat nije fizički papir koji dolazi uz zlatnu polugu niti je certifikat koji može imati firma koja se bavi isključivo distribucijom i otkupom plemenitih metala. Good delivery se odnosi na popis kovnica plemenitih metala koje ispunjavaju stroge uvjete koje određuje LBMA za izradu zlatnih i srebrnih poluga. Poluga može biti u savršenom stanju, izrađena od zlata čistoće 99,99%, ali ako se kovnica koja je izradila polugu ne nalazi na Good delivery popisu, možda neće biti priznata od strane otkupljivača investicijskog zlata i bit će je teže prodati po cijeni koja je blizu spot cijene zlata na globalnom tržištu.

Što je LBMA?

LBMA (London Bullion Market Association) je udruženje sudionika na londonskom tržištu investicijskih plemenitih metala (London Bullion Market), na kojem se po nekim procjenama odvija 70% svjetskog prometa zlata. Sudionici su velike svjetske investicijske banke, rafinerije i kovnice plemenitih metala te veliki distributeri investicijskog zlata i srebra. Iako se radi o udruženju sudionika na londonskom tržištu, zbog količine prometa plemenitim metalima koji se odvija u Londonu, pravila, standardi kao i cijena zlata određena na ovom tržištu su mjerilo za sve ostale aktere na tržištu investicijskih plemenitih metala u svijetu.

Good delivery specifikacije

Da bi zlatna poluga imala oznaku Good delivery, mora biti izrađena od zlata čistoće minimalno 99,5%, sadržavati 350 do 430 unci čistog zlata (10,9 do 13,4 kg) te biti dugačka 210-290 mm, široka 55-85 mm i visoka 25-45 mm. Također mora imati utisnut serijski broj, žig proizvođača, oznaku čistoće plemenitog metala te godinu proizvodnje.

Da bi srebrna poluga imala oznaku Good delivery, mora biti izrađena od srebra čistoće minimalno 99,9%, sadržavati 750 do 1.100 unci čistog srebra (23 do 34 kg) te biti dugačka 250-350 mm, široka 110-150 mm i visoka 60-100 mm. Također mora imati utisnut serijski broj, žig proizvođača, oznaku čistoće srebra te godinu proizvodnje.

Ovakvim velikim polugama najčešće trguju centralne banke koje posjeduju zlatne rezerve i ostali veliki sudionici na tržištu plemenitih metala. No rafinerije i kovnice plemenitih metala koje izrađuju takve velike poluge, također izrađuju i male poluge prikladne za male individualne investitore, koji traže sigurnost za svoj kapital.

Što je Good delivery popis?

Good delivery popis je lista kovnica koje ispunjavaju uvjete određene od strane LBMA (volumen proizvodnje, tržišnu vrijednost te tehničke uvjete za proizvodnju i provjeru kvalitete svojih poluga). Rafinerija/kovnica mora poslovati barem pet godina i vrijediti 15 milijuna GBP kako bi se mogla kvalificirati za mjesto na popisu. Kako bi se osigurala kvaliteta, LBMA kontinuirano nadzire kovnice s Good delivery popisa putem inspekcija i provjera poluga s žigom pojedine kovnice. U procesu provjere, osim LBMA zaposlenika, sudjeluju i neovisni revizori te neovisni laboratoriji koji testiraju kvalitetu proizvoda.

U trenutku pisanja teksta Good delivery LBMA certifikat za zlato posjeduje 70 kovnica zlata među kojima se nalaze Argor Heraeus, Metalor Technologies SA, Royal Canadian Mint, Perth Mint, Moscow Special Alloys Processing Plant itd.

Interesantno je da se na našim prostorima iznimno cijenjena austrijska kovnica Münze Österreich ne nalazi na Good Delivery popisu, no radi se o tome da proizvode s žigom Münze Österreich i LBMA certifikatom proizvodi švicarska kovnica Argor Heraeus, koja se nalazi na LBMA popisu.

Good delivery LBMA certifikat za srebro posjeduje 81 rafinerija/kovnica srebra a neke od njih su: Argor Heraeus, Umicore SA, Britannia Refined Metals Ltd, Japan Mint, Istanbul Gold Rafinery itd.

Ako kovnica više ne udovoljava postavljenim standardima ili odluči više ne proizvoditi Good delivery poluge zbog toga što ne želi plaćati naknadu za članstvo ili iz nekog drugog razloga, LBMA je skida s Good delivery popisa i stavlja na popis bivših proizvođača – Former List.

Zašto je važan Good delivery LBMA certifikat?

Good delivery LBMA certifikat kupcu zlatne poluge daje dodatan stupanj sigurnosti. Naime, rafinerije i kovnice plemenitih kovina koje se nalaze na LBMA popisu su pod stalnim nadzorom i u interesu im je održavati vlastiti ugled. Osim toga, važno je jednog dana poluge ili kovanice moći prodati po dobroj cijeni. Distributeri i otkupljivači zlata preferiraju otkupljivati poluge zlata i srebra izrađene od strane kovnice koje imaju Good delivery LBMA certifikat, jer za takve poluge postoji razvijeno tržište i uvijek će ih moći prodati drugim ulagačima koji kupuju investicijske poluge i kovanice.

Gdje kupiti zlatne poluge s Good delivery LBMA certifikatom?

U Hrvatskoj je Centar Zlata najpouzdaniji distributer zlatnih poluga i poluga srebra izrađenih od strane kovnica plemenitih metala koje se nalaze na Good delivery popisu. U ponudi imamo isključivo provjerene standardizirane poluge i kovanice visoke čistoće zlata, srebra, platine i paladija. Također, od naših klijenata po vrlo povoljnim uvjetima vršimo otkup investicijskog zlata i srebra s žigom kovnica s LBMA popisa.

Osim vrhunske kvalitete naših proizvoda, našim klijentima pružamo kvalitetne informacije o globalnoj gospodarskoj situaciji, očekivanom kretanju kamatnih stopa na globalnoj razini, situaciji na financijskim tržištima i tržištima plemenitih metala, na temelju čega je moguće procijeniti smjer kretanja cijene u budućnosti te donijeti informiranu i pravovremenu odluku o kupnji ili prodaji investicijskog zlata i ostalih plemenitih kovina.

Pogledaj najbolju ponudu investicijskog zlata u Hrvatskoj klikom na link:

 

Imate dodatnih pitanja o ulaganju u zlato? Javite se našim stručnjacima za besplatne konzultacije:

 

O autoru:

Josip Kokanović, mag. oec.

Josip Kokanović operativni je direktor Centra Zlata i vodeći stručnjak za plemenite metale u Hrvatskoj. Kokanović je i istaknuti financijski stručnjak s dugogodišnjim iskustvom u financijskoj industriji te kolumnist i čest gost predavač specijaliziran za teme ulaganja i financijske pismenosti.

 

 

Prvi saznajte najnovije vijesti s tržišta plemenitih metala!

Prijavite se na naš besplatni newsletter i ostanite u toku s novostima s tržišta i analizama naših stručnjaka.

Newsletter se u pravilu šalje jednom tjedno, a u bilo kojem trenutku se možete odjaviti. Ostavljanjem Vaše e-mail adrese pristajete na primanje informativnih i promotivnih poruka od strane Centra Zlata. *

 

Tekstovi na centarzlata.com služe isključivo za informiranje i educiranje o financijskim tržištima i tržištima plemenitih metala te ih ne treba smatrati investicijskim savjetom.