09.08.2021.

Cijena zlata na svjetskim burzama u noći s nedjelje (8.8.) na ponedjeljak (9.8) doživjela je velik pad u jako kratkom periodu. Naime, cijena jedne unce zlata na tržištu pala je s 1761 dolara na svega 1677 dolara u svega nekoliko minuta, što je više od 4% – najveći pad od kraha u ožujku 2020. godine. Cijena srebra doživjela je još veći pad od čak 7%. 

Ipak, cijene i zlata i srebra nakon tog šoka su se ubrzo oporavile i dosegle podjednaku razinu kao i prije šoka, no sudionici tržišta ostali su izrazito zbunjeni zbog ovog događaja. Mnogi se stoga pitaju zbog čega je uopće došlo do ovog pada cijene i je li on pokazatelj nestabilnosti na tržištu ili se pak radi o iznimnoj fluktuaciji kojoj ne treba pridavati previše pozornosti.

Velika prodaja kao uzrok pada cijene

Kao glavni uzrok pada cijene zlata navodi se velika prodajna transakcija vrijedna čak 4 milijarde dolara do koje je došlo kada su nepoznati sudionici na tržištu odlučili prodati 24.000 futures ugovora (budućnosnica) vezanih za zlato, prenosi Zerohedge. Do ove je prodaje došlo na azijskom tržištu u ranim satima, dok još najveće svjetske burze nisu počele sa svojim radnim danom.

Ova velika prodaja dovela je do pada cijene zbog izrazito niske likvidnosti tržišta, s obzirom na vrijeme prodaje, a u situaciji niske likvidnosti, svaka transakcija ima veći utjecaj na cijenu nego što bi imala u situaciji visoke likvidnosti. Pad cijene uzrokovan prodajom zatim je aktivirao brojne stop-loss naloge zbog kojih je došlo do novog vala prodaje zlatnih ugovora i daljnjeg pada cijene, što je stvorilo začarani krug prodaje zlata i pada cijene. 

No, taj začarani krug nije dugo potrajao i cijena se uskoro počela oporavljati nakon što su sudionici na tržištu uvidjeli da se ne radi o odgovoru tržišta na neke vanjske faktore, već o posljedici velikih prodajnih transakcija i niske likvidnosti. Burzovne cijene zlata i srebra tako su se uvelike oporavile u iznimno kratkom roku, a u ovoj zanimljivoj situaciji su najbolje prošli oni investitori koji su uvidjeli dobru priliku za povoljnu kupnju zlata odmah nakon velikog pada.

Novi trend ili jednokratni šok?

Iako se radi o izraženom padu cijene zlata koji se jako rijetko događa, većina analitičara vjeruje kako se ne radi o pretjerano utjecajnom događaju na tržištu zlata i srebra jer je vrlo izgledno da se radi o jednostavnoj manipulaciji cijenom u svrhu izvlačenja novca i kupnje zlata po povoljnijoj cijeni. Tome u prilog ide činjenica da se pad cijene dogodio usred europske i sjevernoameričke noći te činjenica da se cijena izrazito brzo oporavila nakon pada. Brzi oporavak cijene sugerira da tržište na ovaj pad cijene ne gleda kao realan pokazatelj vrijednosti zlata. 

Moguće je tako zaključiti da se radi o jednokratnom šoku koji neće imati dugoročne posljedice na tržište plemenitih metala. Ovaj šok može poslužiti kao pokazatelj da je tržište zlata otporno na kratkotrajne manipulacije, a povijest je pokazala da cijena zlata u dugom  roku uvijek raste, bez obzira na jednokratne oscilacije.

Mnogi tako smatraju da je investicijsko zlato trenutno podcijenjeno, s obzirom na visoku inflaciju koja polako, ali sigurno postaje sveprisutna. Povijest pokazuje kako rast cijene zlata često kaska određeno vrijeme za rastom inflacije, ali do rasta cijene zlata uvijek dođe jer se radi o najpopularnijem obliku ulaganja koje predstavlja zaštitu imovine od negativnih učinaka inflacije. 

Šokove poput ovog sinoćnjeg stoga je najbolje iskoristiti za kupnju zlata, ali uvijek je dobro vrijeme za kupnju zlata jer je vrlo izgledno da će se dugoročni trend rasta cijene nastaviti i u narednim godinama. Ukoliko su inflacijski periodi iz prošlosti ikakva indikacija, najbolje će proći oni koji u svojem posjedu imaju određeni udio realne imovine, a najlikvidniji i jedini neoporezivi oblik takve imovine upravo je investicijsko zlato.

Autor:

centarzlata.com

Napomene:

  1. Svaka referenca na ovoj stranici na “Centar Zlata” odnosi se na tvrtku Saiva d.o.o.
  2. Tekstovi na centarzlata.com služe isključivo za informiranje i educiranje o financijskim tržištima i tržištima plemenitih metala te ih ne treba smatrati investicijskim savjetom.

Želite li na email adresu dobivati slične tekstove? Prijavite se za primanje naših newslettera! U newsletterima osim edukacijskih tekstova šaljemo i informacije o našim promotivnim aktivnostima, kao i ostale informacije za koje smatramo da bi zainteresiranima za ulaganje u plemenite metale mogle biti interesantne!

[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]