Jedno od najčešćih dilema koje ulagači u zlato imaju je trebaju li kupiti investicijsko zlato u obliku zlatnih poluga ili u obliku zlatnika. I u jednom i u drugom slučaju radi se o zlatu visoke kvalitete na koje se ne plaća porez i koje se klasificira kao investicijsko zlato, ali postoje određene razlike koje mogu utjecati na izbor investitora, ovisno o njegovim preferencijama.

Zlatnici – najčešći oblik ulaganja

Zlatne kovanice ili zlatnici predstavljaju najčešći način kupovine investicijskog zlata u fizičkom obliku. Više je razloga zbog kojih se investitori često odlučuju upravo za zlatnike, a u nastavku ćemo navesti glavne od njih.

Sloboda kod upravljanja imovinom

Budući da su zlatnici u pravilu manji od poluga po količini zlata u njima, potreban je veći broj zlatnika kako bi ulagač imao jednaku količinu zlata kao kad bi kupio neku osrednju polugu. Primjerice, ukoliko investitor želi uložiti svoj novac u jednu uncu zlata, to može napraviti tako da kupi polugu s tom masom zlata, ali i tako da kupi dva bečka filharmoničara od pola unce. 

U oba navedena slučaja investitor će kupiti istu količinu zlata, ali u prvom slučaju to će zlato biti u potpunosti koncentrirano u jednom proizvodu – poluzi. S druge strane, u alternativnom će slučaju investitor imati dva podjednaka proizvoda od zlata koji će zajedno davati istu količinu zlata kao jedna kupljena poluga.

Kupnja većeg broja manjih zlatnika umjesto jedne veće poluge investitoru tako pruža znatno veću slobodu kod upravljanja vlastitom imovinom. Ukoliko mu hitno zatreba gotovina ili želi prodati samo dio kupljenog zlata, investitor se u drugom slučaju može odlučiti za prodaju samo dijela svog portfelja, tj. prodaje samo onoliko zlata koliko želi novca. Tu slobodu i fleksibilnost neće imati ukoliko investira samo u jedan proizvod jer njega mora cijelog prodati ukoliko želi doći do gotovine pa je to glavni razlog zašto velik broj investitora preferira upravo zlatnike.

Nemogućnost krivotvorina

Krivotvorine u svijetu investicijskog zlata su rijetka pojava s kojom se većina investitora neće susresti ukoliko zlato kupuju kod provjerenog trgovca, ali kod zlatnika su krivotvorine posebno rijetke. Razlog tomu je što se krivotvorci u pravilu odlučuju za krivotvorenje poluga, budući da je lakše krivotvoriti pravokutni komad zlata nego zlatnik koji ima razne detalje na sebi. Osim toga, krivotvorinu zlatnika puno je lakše prepoznati i laicima, sve što je potrebno su vaga i ravnalo i s vrlo visokom sigurnošću možete znati radi li se o krivotvorini ili pravom zlatniku.

Investitori koji su posebno pažljivi kod ulaganja stoga također preferiraju zlatnike. Svaki zlatnik kupljen u Centru Zlata dolazi s certifikatom koji garantira kakvoću zlata, tako da je rizik od krivotvorine potpuno eliminiran.

Izostanak serijskog broja

Iako bi se nekima izostanak serijskog broja na zlatnicima mogao činiti kao nedostatak, mnogi investitori upravo to smatraju prednosti ovog tipa ulaganja. Naime, radi se o investitorima koji su skloniji anonimnosti i ne žele nikakav “trag” pomoću kojeg bi bilo moguće povezati pojedini zlatni predmet s njima, pa izostanak unikatnog broja predstavlja dodatnu razinu privatnosti za takav tip investitora.

Nominalna vrijednost

Svaki zlatnik koji se klasificira kao investicijsko zlato mora ispunjavati dva uvjeta: jedan je da im je udio zlata barem 90%, odnosno 21 karat, a drugi je da ima naznačenu nominalnu vrijednost u nekoj valuti na sebi. Kod klasičnih zlatnika, to su često valute koje se više ne koriste (npr. 5 austrijskih šilinga ili 10 francuskih franaka), ali kod suvremenih zlatnika kao što je Bečki filharmoničar, ta je vrijednost izražena u eurima.

Iako ovo ne predstavlja veliki značaj za investitora, neki smatraju da pruža dodatnu dozu sigurnosti. U malo vjerojatnom slučaju da cijena zlata značajno padne, ovi zlatnici i dalje će imati naznačenu nominalnu vrijednost, što znači da su legalno sredstvo plaćanja, bez obzira na sadržaj plemenitih metala u njima. Ipak, ova je karakteristika bitnija kod srebrnjaka kod kojih je razlika između nominalne i stvarne vrijednosti manja nego kod zlatnika.

Numizmatička vrijednost

Još jedna prednost zlatnika naspram poluga je to što zlatnici, osim vrijednosti plemenitog metala od kojeg su izrađeni, mogu imati i dodatnu vrijednost – onu numizmatičku. Ovo se odnosi samo na neke zlatnike, ali nerijetko se događa da ulagač u svome vlasništvu ima zlatnik koji vrijedi znatno više od vrijednosti zlata u njemu, bilo zbog svoje oskudnosti ili posebnosti.

Zaključak

Ulaganje u zlato dobra je ideja za osiguranje svoje financijske budućnosti, bez obzira radilo se o fizičkom zlatu u obliku poluga ili u obliku zlatnika. Ipak, potrebno se informirati o prednostima pojedinih oblika ulaganja u zlato, kao što su zlatnici.

Zbog svoje jednostavne prenosivosti, visokog stupnja likvidnosti i lakog skladištenja, zlatnici postaju sve popularniji oblik ulaganja u Hrvatskoj. Ukoliko vas zanima najveća ponuda zlatnika u Hrvatskoj po pristupačnim cijenama, kliknite OVDJE.

Pogledaj najbolju ponudu investicijskog zlata u Hrvatskoj klikom na link:

 

Imate dodatnih pitanja o ulaganju u zlato? Javite se našim stručnjacima za besplatne konzultacije:

 

O autoru:

Josip Kokanović, mag. oec.

Josip Kokanović operativni je direktor Centra Zlata i vodeći stručnjak za plemenite metale u Hrvatskoj. Kokanović je i istaknuti financijski stručnjak s dugogodišnjim iskustvom u financijskoj industriji te kolumnist i čest gost predavač specijaliziran za teme ulaganja i financijske pismenosti.

 

 

Prvi saznajte najnovije vijesti s tržišta plemenitih metala!

Prijavite se na naš besplatni newsletter i ostanite u toku s novostima s tržišta i analizama naših stručnjaka.

Newsletter se u pravilu šalje jednom tjedno, a u bilo kojem trenutku se možete odjaviti. Ostavljanjem Vaše e-mail adrese pristajete na primanje informativnih i promotivnih poruka od strane Centra Zlata. *

 

Tekstovi na centarzlata.com služe isključivo za informiranje i educiranje o financijskim tržištima i tržištima plemenitih metala te ih ne treba smatrati investicijskim savjetom.