02.11.2020.

2020. godina već je pružila veliku dozu nestabilnosti i turbulencije u naše svakodnevne živote, ali i na financijska tržišta diljem svijeta. Pandemija uzrokovana novim koronavirusom glavni je uzrok te nestabilnosti, a budući da se pandemiji ne nazire kraj, za očekivati da je će razdoblje pred nama također biti turbulentno. Osim toga, pred nama je još jedan događaj koji će zasigurno u velikoj mjeri utjecati na financijska tržišta – američki predsjednički izbori.

Američki predsjednički izbori

Pred nama su američki predsjednički izbori na kojima Amerikanci biraju između trenutnog predsjednika Donalda Trumpa i bivšeg potpredsjednika Joea Bidena. Mnogi analitičari smatraju kako su upravo ovogodišnji izbori jedni od najpolarizirajućih u povijesti SAD-a te s velikom neizvjesnošću iščekuju rezultate i rasplet situacije nakon izbora.

O američkim izborima i njihovom utjecaju na financijska tržišta već smo pisali i cijeli tekst možete pročitati ovdje. Ukratko, trenutna politička situacija u SAD-u izrazito je napeta te mnogi sumnjaju u mirni rasplet situacije. Naime, masovni prosvjedi u SAD-u traju već mjesecima, nezaposlenost je na rekordnim razinama, novi paket poticaja još nije donijet te država bilježi rekordne brojeve novih slučajeva zaraze koronavirusom. 

Ova “savršena oluja” mogla bi rezultirati izrazito turbulentnom situacijom čije bi se posljedice osjetile diljem svijeta na političkoj, ali i financijskoj razini. Američko tržište dionica već nekoliko dana bilježi pad vrijednosti, a taj bi trend mogao biti još izraženiji nakon izbora. Cijena zlata, s druge strane, stagnira već neko vrijeme na razini od oko 1900 dolara po unci te je moguć još jedan veliki rast ukoliko zaista dođe do velikih turbulencija na financijskim tržištima.

Novi lockdowni diljem svijeta

Drugi (ponegdje i treći) val pandemije koronavirusa pokazuje se izazovnijim od prvog za vlade diljem svijeta. Iako su mnogi predviđali ovakav razvoj situacije na jesen, brojne države ostale su nepripremljene za naglo povećanje broja novozaraženih pa su odlučile uvesti stare mjere koje smo mogli viđati na proljeće kako bi probale suzbiti širenje virusa. 

Nova velika zatvaranja ekonomija tako možemo vidjeti u najvećim europskim zemljama kao što su Francuska i Velika Britanija, ali naznake o novim zatvaranjima možemo vidjeti i u manjim zemljama poput Hrvatske. Zatvaranja će možda pomoći u borbi protiv virusa, ali zasigurno će donijeti novu štetu brojnim poduzećima i zaposlenicima koji se još nisu oporavili od zadnjeg lockdowna.

Ekonomske posljedice lockdowna tek ćemo vidjeti u narednom periodu, ali za očekivati je novi val bankrota poduzeća i povećanje broja nezaposlenih praktički u svakoj razvijenoj zemlji. Kako bi ublažile posljedice, države će zasigurno probati se dodatno zadužiti kako bi prikupili sredstva za nove poticaje za gospodarstvo, što će stvoriti pritisak na fiskalnu i monetarnu politiku kojemu već sada možemo svjedočiti.

Kako zaštititi svoju imovinu?

U ovako neizvjesnoj situaciji, sve više investitora i štediša traži način kako osigurati svoju imovinu kako ona ne bi izgubila na vrijednosti u doba krize. Dionice i investicijski fondovi za vrijeme krize mogu gubiti veliki dio svoje vrijednosti zbog situacije na financijskom tržištu, nekretninama može pasti vrijednost zbog pada potražnje, a novcu u banci sigurno pada vrijednost zbog gotovo nepostojećih kamatnih stopa koje su nekoliko puta niže od stope inflacije.

Najbolji potez kojeg investitor može napraviti u takvoj situaciji je ulaganje u investicijsko zlato – fizičko zlato u obliku zlatnika ili zlatnih poluga koje je sve popularnija investicija u svijetu, ali i u Hrvatskoj. Zlato je poznato kao sigurno utočište investitora u nesigurnim vremenima, a razlog tomu je njegova sposobnost čuvanja vrijednosti za vrijeme ekonomskih kriza kada mu cijena u pravilu raste. 

Cijena zlata u prosjeku je zadnjih 20 godina rasla po stopi od oko 9% godišnje, a cijena jedne unce trenutno je 500% viša nego 2000. godine. Najizraženiji rast zabilježen je upravo za vrijeme velikih ekonomskih kriza, što znači da je kupnja zlata najisplativija upravo na početku krize, ali u dugom roku je isplativa bez obzira na trenutak kupnje. Tome u prilog ide i činjenica da je cijena zlata od početka 2020. godine do danas narasla za više od 25%, što je investitorima u taj plemeniti metal već sada donijelo veliki prinos. Ukoliko se prognoze daljnjeg rasta cijene zlata pokažu istinitima i svijet stvarno uđe u novi period ekonomske nestabilnosti, to bi značilo da je i dalje odlično vrijeme za osiguravanje svoje imovine ulaganjem u investicijsko zlato.

Ukoliko vas zanima ulaganje u zlato i želite vidjeti najveću ponudu investicijskog zlata u Hrvatskoj, kliknite OVDJE i pogledajte asortiman Centra zlata – vodećeg distributora plemenitih metala u Hrvatskoj.

Autor:

centarzlata.com

Napomene:

  1. Svaka referenca na ovoj stranici na “Centar Zlata” odnosi se na tvrtku Saiva d.o.o.
  2. Tekstovi na centarzlata.com služe isključivo za informiranje i educiranje o financijskim tržištima i tržištima plemenitih metala te ih ne treba smatrati investicijskim savjetom.

Želite li na email adresu dobivati slične tekstove? Prijavite se za primanje naših newslettera! U newsletterima osim edukacijskih tekstova šaljemo i informacije o našim promotivnim aktivnostima, kao i ostale informacije za koje smatramo da bi zainteresiranima za ulaganje u plemenite metale mogle biti interesantne!