Američki predsjednički izbori koji će se održati sljedeći mjesec jedan su od najbitnijih događaja ove godine, kako zbog svojih političkih posljedica, tako i zbog utjecaja na financijska tržišta diljem svijeta. Budući da se radi o najmoćnijem gospodarstvu svijeta, izbor predsjednika utječe na mnoge ekonomske sektore kao što je tržište dionica, ali i tržište plemenitih metala.

Kolika je povezanost američke politike i financijskih tržišta, pokazuje i činjenica da je tržište dionica zabilježilo značajan pad nakon objavljene vijesti da je predsjednik Trump obolio od bolesti COVID-19, dok je cijena zlata istog tog dana zabilježila rast. S obzirom na to koliki utjecaj na tržišne cijene mogu imati takve vijesti, ne čudi da mnogi očekuju da će i sam rezultat nadolazećih predsjedničkih izbora također ostaviti velike posljedice na tržištu zlata.

Utjecaj američkih predsjedničkih izbora na cijenu zlata

Teško je predvidjeti direktan učinak koji će američki predsjednički izbori imati na kretanje cijene plemenitih metala, ali jedno je sigurno: cijena zlata u pravilu raste kad na tržištu postoji nestabilnost.

Pogledamo li cijelu 2020. godinu, možemo vidjeti da kroz cijelu godinu na financijskim tržištima, ali i u ostatku svjetskog gospodarstva, vlada ekonomska neizvjesnost. Ona je uglavnom uzrokovana pojavom nove globalne recesije koja je započela pandemijom novog koronavirusa i sustavnim zatvaranjem gospodarstava diljem svijeta.

Pojava visoke razine neizvjesnosti direktno je utjecala na cijene plemenitih metala. Podsjetimo, zlato je u prvoj polovici 2020. godine bilo najisplativiji oblik ulaganja, nadmašivši tako dionice, obveznice i investicijske fondove. Od početka godine do danas, cijena unce ovog plemenitog metala narasla je za oko 30%.

Jasno je stoga da postoji vidljiva korelacija razine nestabilnosti u svjetskoj ekonomiji i rasta cijene zlata. Teško je točno predvidjeti koliko će nestabilno svjetsko gospodarstvo biti u narednom periodu, ali moguće je analizirati pojedine faktore koji će na to utjecati. Najbitnije gospodarstvo svijeta svakako je američko, a nadolazeći američki predsjednički izbori ostavit će traga i u ekonomiji te tako možda povećati razinu nestabilnosti.

Hoće li rezultat izbora biti presudan?

Svima je već poznato da su dva glavna kandidata na izborima trenutni američki predsjednik Donald Trump i bivši potpredsjednik Joe Biden. Američka je javnost izrazito podijeljena oko ova dva kandidata, a politička nestabilnost mogla se osjetiti kroz cijelu tekuću godinu. Zanimljivo, u istoj toj godini cijena zlata doživjela je veliki rast.

Slika 1: kretanje cijene zlata za vrijeme Trumpovog predsjedništva (zelena boja) u USD po unci, izvor: goldprice.org

Pogledamo li ukupni mandat Trumpa koji traje od 2017. godine, možemo zaključiti da je vrijeme njegova predsjedništva bilo vrlo povoljno za ulagače u zlatu. Naime, cijena zlata od Trumpova preuzimanja ureda do danas narasla je za više od 50%, što je velik skok za period od svega nekoliko godina. Više je razloga iza takvog kretanja cijene zlata, ali jedan od njih sigurno je i ekonomska politika koju provodi Trumpova administracija koja je unijela dodatnu dozu nestabilnosti u svjetsko gospodarstvo kroz trgovinski rat s Kinom. Osim toga, masovni programi poticaja ove godine koji su nastali kao odgovor na koronakrizu također su podigli cijenu zlata zbog straha od inflacije koja bi mogla nastati uslijed velikih programa kvantitativnog popuštanja.

S druge strane, pobijedi li Joe Biden, mnogo je pitanja na koja bismo morali dati odgovor kako bismo sa sigurnošću mogli reći kako će njegovo predsjedništvo utjecati na cijenu zlata. Analitičari JP Morgana smatraju kako bi nakon Bidenove pobjede moglo doći do rasta cijene zlata jer očekuju da bi se mnogi investitori mogli okrenuti plemenitim metalima zbog izgledne veće regulacije financijskih tržišta koju zagovara Biden. Naime, Bidenova porezna politika mogla bi druge načine ulaganja učiniti relativno neisplativima zbog većih poreznih nameta, što bi investicijsko zlato učinilo posebno privlačnim.

Bez obzira tko pobijedi na izborima, velika je vjerojatnost da će društveni nemiri koji su već prisutni u SAD-u postati još izraženiji. Takav bi razvoj situacije stvorio još veću ekonomsku nesigurnost, što bi za zlato značilo rast cijene.

Zaključak

Bez obzira na to hoće li pobjednik na američkim predsjedničkim izborima biti Trump ili Biden, velika je vjerojatnost da će cijena zlata skočiti neposredno nakon proglašenja pobjednika. Pravo je pitanje hoće li se zatim cijena zadržati na visokoj razini.

Mnogi analitičari smatraju da hoće jer će se masovni programi stvaranja novog novca te novonastala recesija nastaviti bez obzira na pobjednika. Ukoliko se takva predviđanja pokažu istinitima, to bi značilo da je i dalje odlično vrijeme za ulaganje u zlato kupnjom zlatnih poluga ili zlatnika koji predstavljaju najbolji način zaštite imovine u vrijeme krize.

Autor:

centarzlata.com

Napomene:

  1. Svaka referenca na ovoj stranici na “Centar Zlata” odnosi se na tvrtku Saiva d.o.o.
  2. Tekstovi na centarzlata.com služe isključivo za informiranje i educiranje o financijskim tržištima i tržištima plemenitih metala te ih ne treba smatrati investicijskim savjetom.

Želite li na email adresu dobivati slične tekstove? Prijavite se za primanje naših newslettera! U newsletterima osim edukacijskih tekstova šaljemo i informacije o našim promotivnim aktivnostima, kao i ostale informacije za koje smatramo da bi zainteresiranima za ulaganje u plemenite metale mogle biti interesantne!