23.09.2020.

Burzovna cijena zlata ovaj je tjedan u manjem padu te je ponovno na razini nešto višoj od 1600 eura po unci, što predstavlja pad od pedesetak eura u posljednjih tjedan dana. Ova korekcija cijene uzrokovana je događanjima na financijskim tržištima u SAD-u koji su uslijedili nakon blagog jačanja dolara u protekla tri dana.

Unatoč blagom padu cijene, činjenica je da su svi faktori koji su utjecali na veliki rast cijene zlata ove godine i dalje prisutni na svjetskom financijskom tržištu. Većina investitora i analitičara stoga nije zabrinuta oko ovakvog kretanja cijene jer dugoročno i dalje očekuju nastavak rastućeg trenda.

Analitičari poznate švicarske banke Credit Suissea predvidjeli su trenutni pad, ali su u predviđanju naveli da nakon pada očekuju brzi oporavak i rast cijene do 2300 dolara po unci zlata, što bi predstavljalo najvišu cijenu u povijesti. Ovakva očekivanja stručnjaka pokazuju da trenutan pad ne igra bitnu ulogu u dugoročnom kretanju cijene ovog plemenitog metala.

Dugoročni trend i dalje je pozitivan

Pogledamo li kretanje cijene unce zlata kroz proteklih godinu dana, vidimo da je trenutna korekcija samo manja promjena koja je skoro pa zanemariva u odnosu na dosadašnje povećanje cijene:

Slika 1: kretanje cijene unce zlata u američkim dolarima kroz zadnjih godinu dana, izvor: goldprice.org

Na priloženom grafikonu možemo vidjeti kretanje cijene unce zlata izražene u američkim dolarima kroz posljednjih godinu dana. Zelenom linijom označen je trend rasta cijene koji je značajan za relativno kratak vremenski period. Naime, cijena unce od početka godine do kolovoza narasla je za više od 30%!

Crvenim krugom označen je zadnji pad cijene od pedesetak dolara. U usporedbi s golemim rastom ranije ove godine, ovaj pad ne predstavlja stoga veliki gubitak za investitore, pa je jasno zašto su očekivanja za budućnost i dalje svijetla za sve one koji u svome vlasništvu drže investicijsko zlato.

Korekcija cijene odlična je prilika za kupnju

Svaki dugoročni trend rasta cijene bilo kojeg oblika imovine, bilo da se radi o zlatu ili dionicama, imat će određene periode korekcija cijene, tj. privremenog pada. Na priloženom grafikonu možemo vidjeti da je za vrijeme prošle krize također došlo do nekoliko korekcija cijene zlata. Unatoč tomu, u svega nekoliko godina, ona je narasla za više od 200%.

Slika 2: korekcije cijene unce zlata za vrijeme prošle krize, izvor: goldprice.org

To nam pokazuje da, iako korekcije cijena znače da postojeći investicijski portfelji vrijede nešto manje u kratkom roku, one mogu biti izrazito korisne za sve one koji očekuju rast cijene zlata u dugom roku. Pad cijene znači da je investicijsko zlato povoljnije za kupiti, pa mnogi ulagači koriste korekcije koje mogu biti rijetke u rastućem tržištu kako bi se opskrbili zlatnim polugama i zlatnicima.

Činjenica da se nalazimo tek na početku nove globalne recesije za mnoge znači da će cijena zlata sljedećih godina nastaviti rasti. Ukoliko se takav scenarij koji se dogodio za vrijeme prošle krize dogodi i u ovoj, to bi značilo da je trenutno i dalje odlično vrijeme za investiranje dijela imovine u zlato. 

Kako najbolje iskoristiti korekciju cijene?

Ukoliko dijelite mišljenje s analitičarima poput onih iz Credit Suissea ili pak JP Morgana koji očekuju novi rast cijene zlata, trenutno je prilično povoljno vrijeme za investiranje u ovaj plemeniti metal. Ne čudi stoga da su mnogi prepoznali trenutnu korekciju kao dobru priliku za kupnju investicijskog zlata.

Najčešći način na koji manji ulagači i štedište ulažu u zlato jest kupnja investicijskog zlata u fizičkom obliku – zlatne poluge ili zlatnici. Ovakav oblik ulaganja sve je popularniji i u Hrvatskoj jer je u potpunosti oslobođen svih poreza, zlato je izrazito likvidno jer ga je moguće u svakom trenutku prodati kroz otkup zlata te je proces ulaganja jednostavan, kao i njegovo skladištenje. 

Najveću ponudu investicijskog zlata te najpovoljnije cijene u Hrvatskoj koje nudi centarzlata.com pogledajte na sljedećem linku.

Autor:

centarzlata.com

Napomene:

  1. Svaka referenca na ovoj stranici na “Centar Zlata” odnosi se na tvrtku Saiva d.o.o.
  2. Tekstovi na centarzlata.com služe isključivo za informiranje i educiranje o financijskim tržištima i tržištima plemenitih metala te ih ne treba smatrati investicijskim savjetom.

Želite li na email adresu dobivati slične tekstove? Prijavite se za primanje naših newslettera! U newsletterima osim edukacijskih tekstova šaljemo i informacije o našim promotivnim aktivnostima, kao i ostale informacije za koje smatramo da bi zainteresiranima za ulaganje u plemenite metale mogle biti interesantne!