18.09.2020.

Američki Sustav federalnih rezervi (FED) u srijedu je objavio odluku koju su s velikim zanimanjem iščekivali investitori u razne oblike imovine, od onih rizičnijih poput dionica do onih kojima se svi okreću u doba krize, kao što je investicijsko zlato. Naime, FED je najavio kako će održati kamatne stope blizu nule sve dok to bude bilo potrebno kako bi stimulirali posrnulo američko gospodarstvo, a ta će politika trajati barem od 2023. godine, prenosi The New York Times

Osim toga, FED je najavio kako će u narednom periodu tolerirati višu inflaciju od 2%, što je značajan zaokret u odnosu na dosadašnju monetarnu politiku. Očito je da FED očekuje kako će politika izrazito niskih kamatnih stopa spojena s masovnim programima kvantitativnog popuštanja u kriznom periodu koji je pred nama dovesti do inflacije koja će biti viša od uobičajene u SAD-u. 

Kako će cijena zlata reagirati?

Ovakve mjere FED-a imat će značajan utjecaj na financijsko tržište, ali i na tržište plemenitih metala. Naime, poznato je da je zlato jedan od najboljih načina za očuvanje imovine u vrijeme krize i inflacije, pa je logično da će ovakve mjere monetarnih vlasti povoljno utjecati na cijenu ovog plemenitog metala u narednom periodu.

S tim se slaže i David Kelly, analitičar u poznatoj investicijskoj kući JP Morgan koji smatra kako je politika FED-a stvorila plodno tlo za rast cijene plemenitih metala od kojih je najpopularnije upravo zlato.

Dva su razloga koje Kelly izdvaja kao glavne katalizatore rasta cijene zlata u narednom periodu. Prvi je taj što će u SAD-u doći do veće inflacije, što znači da će se sve više ljudi okretati upravo zlatu koje se u prošlosti pokazalo kao najbolja zaštita od inflacije. To je najizraženije u kriznim vremenima u kojima cijena zlata u pravilu ubrzano raste, čemu smo mogli svjedočiti tijekom prošle krize kada je cijena ovog plemenitog metala narasla za više od 200% u svega nekoliko godina.

Drugi razlog koji Kelly navodi kao bitan za rast cijene zlata je to što će kamatne stope propisane od strane FED-a ostati na povijesno niskim razinama do daljnjega. Naime, zbog toga će i kamatne stope na oročenu štednju također biti izrazito niske, a zbog stope inflacije koja će biti veća od kamate na štednju, štediše će efektivno gubiti vrijednost držanjem novca u banci.

Upravo iz tog razloga sve će više pojedinaca utočište tražiti u drugim oblicima imovine, a alternative poput dionica i nekretnina mogu biti izrazito rizične u kriznim vremenima. Ne čudi stoga da potražnja za investicijskim zlatom raste u posljednje vrijeme u cijelom svijetu, pa tako i u Hrvatskoj. 

Kako iskoristiti rast cijene zlata?

Utjecaj američke monetarne politike na cijenu zlata osjetit će se diljem svijeta, ne samo u SAD-u. Zbog svega navedenog, potražnja za investicijskim zlatom mogla bi nastaviti rasti u doglednom periodu, barem dok traje kriza. Povećana potražnja dodatno bi mogla dignuti cijenu koja se već nalazi na povijesno visokim razinama.

Ukoliko se zaista ponovi sličan scenarij kao u prošloj krizi te cijena zlata naglo naraste za više od 100% u relativno kratkom periodu, najbolje će proći oni koji bar dio svoje imovine drže u zlatnim polugama ili zlatnicima. Osim što se zlato pokazalo izrazito isplativim za vrijeme krize i inflacije, ulaganje u njega vrlo je jednostavno. 

Investicijsko zlato jednostavno je i za skladištenje, u potpunosti je oslobođeno svih poreza te je izrazito likvidno, budući da ga je moguće prodati kroz otkup zlata praktički bilo gdje u svijetu. Sve navedeno čini ga najboljom zaštitom od negativnih posljedica ekonomske krize, niskih kamatnih stopa i inflacije, bez obzira radi li se o velikim investitorima ili malim štedišama.

Ukoliko vas zanima više o investicijskom zlatu te želite pogledati najveću ponudu poluga i zlatnika u Hrvatskoj, kliknite OVDJE.

Autor:

centarzlata.com

Napomene:

  1. Svaka referenca na ovoj stranici na “Centar Zlata” odnosi se na tvrtku Saiva d.o.o.
  2. Tekstovi na centarzlata.com služe isključivo za informiranje i educiranje o financijskim tržištima i tržištima plemenitih metala te ih ne treba smatrati investicijskim savjetom.

Želite li na email adresu dobivati slične tekstove? Prijavite se za primanje naših newslettera! U newsletterima osim edukacijskih tekstova šaljemo i informacije o našim promotivnim aktivnostima, kao i ostale informacije za koje smatramo da bi zainteresiranima za ulaganje u plemenite metale mogle biti interesantne!