11.01.2022.

Početak nove 2022. godine na tržištu je zlata donio određenu dozu neizvjesnosti, što se najbolje očituje na tržištu fizičkog investicijskog zlata u obliku zlatnih poluga i zlatnika. Ovo je tržište trenutno pod svojevrsnim pritiskom sa strane potražnje, ali odnedavno i sa strane ponude pa je za očekivati blage poremećaje u opskrbi proizvodima od žutog plemenitog metala.

Povećana potražnja za investicijskim zlatom

Već smo pisali o porastu potražnje za investicijskim zlatom kojem trenutno svjedočimo. Taj je porast uzrokovan mnogim faktorima, a onaj najbitniji je svakako nekontrolirani rast stope inflacije u razvijenim zapadnim gospodarstvima kao što su SAD i Njemačka. Visoka inflacija umanjuje vrijednost novca pa štediše masovno traže isplativiju alternativu bankovnoj štednji na kojoj efektivno gube novac, a mnogi utočište pronalaze upravo u investicijskom zlatu koje se kroz povijest pokazalo kao dobra zaštita imovine za vrijeme inflatornih perioda.

Ova povećana potražnja za zlatnicima i zlatnim polugama stvara pritisak na tržište fizičkog zlata sa strane potražnje koju rudarske kompanije i talionice pokušavaju zadovoljiti ubrzanom proizvodnjom. U prošloj im je godini to polazilo za rukom, ali postoje naznake kako bi prvi mjeseci 2022. godine mogli biti nešto drugačiji.

Smanjena ponuda zlata zbog pandemije

Omikron soj koronavirusa donio je određene nove poremećaje na tržištu zbog bržeg širenja virusa te, posljedično, većeg broja ljudi koji zbog toga moraju biti u izolaciji te ne mogu biti na svom radnom mjestu. Zbog toga na brojnim tržištima ponovno dolazi do poremećaja u opskrbnim lancima, a tržište zlata nije iznimka.

Smanjeni proizvodni kapaciteti talionica te duže vrijeme transporta dovode do znatno usporene opskrbe trgovaca proizvodima od investicijskog zlata i srebra. Kombinirano sa već spomenutim efektom povećane potražnje za tim proizvodima, njihova ograničena ponuda može dovesti do nestašica na tržištu.

akcija-banner

Centar Zlata ulagačima i dalje nudi širok asortiman proizvoda

Poučeni iskustvom iz prve polovice 2020. godine, kada je uslijed pojave pandemije na tržištu zlata nastala velika nestašica proizvoda, Centar Zlata ovaj se put opskrbio zalihama zlatnih i srebrnih poluga te kovanica na vrijeme, čime je hrvatskim ulagačima osiguran pristup ulaganju u plemenite metale. 

Iako određeni proizvodi iz standardnog asortimana Centra Zlata trenutno nisu dostupni zbog nemogućnosti njihove narudžbe od europskih talionica, većina je proizvoda odmah dostupna te se na dostavu ne čeka više od tri radna dana, a moguće ih je podignuti i isti dan u nekoj od poslovnica, uz prethodnu najavu.

Dostupnost proizvoda Centra Zlata možete provjeriti klikom na CJENIK PROIZVODA.

Koliko će ovi poremećaji trajati na tržištu zlata, nije moguće točno predvidjeti sa stopostotnom sigurnošću, ali izgledno je kako možemo očekivati povratak u normalu već početkom sljedećeg mjeseca. No, izgledno je kako će ekonomska situacija u 2022. godini nastaviti biti nepredvidljiva, a u nesigurnim vremenima uvijek najbolje prolaze oni koji u svome posjedu imaju sigurni investicijski instrument – zlato.

Autor:

Centar Zlata

Napomene:

  1. Svaka referenca na ovoj stranici na “Centar Zlata” odnosi se na tvrtku Saiva d.o.o.
  2. Tekstovi na centarzlata.com služe isključivo za informiranje i educiranje o financijskim tržištima i tržištima plemenitih metala te ih ne treba smatrati investicijskim savjetom.

Želite li na email adresu dobivati slične tekstove? Prijavite se za primanje naših newslettera! U newsletterima osim edukacijskih tekstova šaljemo i informacije o našim promotivnim aktivnostima, kao i ostale informacije za koje smatramo da bi zainteresiranima za ulaganje u plemenite metale mogle biti interesantne!