Investicijsko zlato dijeli se u dvije velike skupine – zlatne poluge i zlatnike, odnosno kovanice izrađene od zlata. Za razliku od poluga koje se u pravilu ne razlikuju previše, postoji široki asortiman zlatnika koji se međusobno razlikuju po dizajnu, čistoći ili veličini.

Zlatnici se uglavnom kupuju u svrhu dugoročne investicije. Zlato se pokazalo kao isplativa investicija s obzirom da je cijena ovog plemenitog metala u posljednjih 20 godina u prosjeku rasla oko 9% godišnje, a zlatnici su posebno privlačni jer se na njih ne plaća nikakav porez prilikom kupnje. Osim investicije, zlatnici se kupuju i kao tradicionalni pokloni za mnoge prigode kao što su krštenja i vjenčanja.

U nastavku donosimo popis 5 najpopularnijih zlatnika u Hrvatskoj po podacima Centra Zlata, vodećeg trgovca plemenitih metala u zemlji.

1. Mali dukat Franjo Josip

zlatnik-mali-dukat-slike

Mali dukat “Franjo Josip” ili jednostruki dukat trenutno je najpopularniji zlatnik u Hrvatskoj. Radi se o klasičnom zlatniku s likom austrijskog cara Franje Josipa kojeg austrijska državna kovnica Münze Österreich još uvijek kuje u velikim serijama. Ovaj dukat ima veliku tradiciju u svim zemljama bivše Austro-Ugarske Monarhije, pa tako i u Hrvatskoj gdje veliki broj kućanstava ima barem jedan ovaj zlatnik u svom posjedu.

Mali dukat “Franjo Josip” ima čistoću 986/100 i sadrži 3.44 grama zlata, što ga čini pogodnim za male investitore koji periodički ulažu manje iznose u zlato i na taj način dugoročno štede. 

Za više informacija o ovom zlatniku i njegovoj trenutnoj tržišnoj cijeni, kliknite OVDJE.

2. Veliki dukat Franjo Josip

zlatnik-veliki-dukat-slike

Odmah nakon malog dukata, na drugom mjestu na ljestvici najpopularnijih zlatnika u Hrvatskoj nalazi se veliki ili četverostruki dukat “Franjo Josip”. Radi se o većoj verziji malog dukata koji ima sličan dizajn, ali masa zlata u njemu je četiri puta veća od one u malom dukatu, odnosno sadrži 13.77g zlata u sebi. 

Ovaj se dukat kroz povijest često koristio i u narodnim nošnjama u istočnoj Hrvatskoj, a danas primarno služi za dugoročnu investiciju i pohranu u svrhu čuvanja vrijednosti. S obzirom na veliku potražnju, ovaj je zlatnik vrlo likvidan pa je cijena po gramu zlata kod njega također jako isplativa.

Za više informacija o ovom zlatniku i njegovoj trenutnoj tržišnoj cijeni, kliknite OVDJE.

3. Bečki filharmoničar od 1 unce

zlatnik-becki-filharmonicar-slike

Bečki filharmoničar (njem. Der Wiener Philharmoniker) od jedne unce austrijski je suvremeni zlatnik i jedan od najpopularnijih zlatnika u cijeloj Europi. Zlatni filharmoničar uveden je 1989. godine i nosi nominalnu vrijednost od 100 eura, a zbog svojeg unikatnog dizajna i visoke čistoće zlata, prepoznat je diljem svijeta kao odlična investicija.

S obzirom na blizinu i kulturološku povezanost Hrvatske s Austrijom, ovaj zlatnik najpopularniji je zlatnik od unce (31.11 grama) u našoj zemlji. Uglavnom se kupuje kao investicija, a njegova visoka likvidnost omogućava investitorima da ga zamijene za gotovinu vrlo brzo bilo gdje u svijetu. 

Za više informacija o ovom zlatniku i njegovoj trenutnoj tržišnoj cijeni, kliknite OVDJE.

4. Zlatnik “Čipkarstvo u Hrvatskoj”

zlatnik-cipkarstvo-u-hrvatskoj-slike

Zlatnik “Čipkarstvo u Hrvatskoj” prvi je hrvatski zlatnik na ovom popisu, a radi se o vrlo malom zlatniku koji sadrži svega 0.5 grama zlata i ima nazivnu vrijednost od 10 kuna. Ovaj zlatnik kuje Hrvatski novčarski zavod, a vrlo je popularan zbog svoje pristupačne cijene i prelijepog dizajna paške i lepoglavske čipke na sebi.

Iako može poslužiti i kao investicija, ovaj zlatnik češće se kupuje kao prigodni poklon kojemu vrijednost s vremenom raste. 

Za više informacija o ovom zlatniku i njegovoj trenutnoj tržišnoj cijeni, kliknite OVDJE.

5. Zlatna medalja “Krštenje”

zlatna-medalja-krstenje-slike

Na kraju ovog popisa nalazi se zlatna medalja “Krštenje” koju također kuje Hrvatski novčarski zavod. Medalja sadrži 3.49 grama zlata te ima čistoću 986/1000, a primarna namjena joj je poklon za krštenje. 

S obzirom da se u Hrvatskoj tradicionalno kupuje zlato za mnoge sakramente (postoji i Zlatna medalja Krizma), ova medalja izrazito je popularna jer predstavlja poklon za krštenje koji će znatno dobiti na vrijednosti u periodu od krštenja do punoljetnosti osobe.

Za više informacija o ovom zlatniku i njegovoj trenutnoj tržišnoj cijeni, kliknite OVDJE.

Ostali popularni zlatnici

Navedeni zlatnici predstavljaju najpopularnije zlatnike u Hrvatskoj, ali daleko od toga da su to jedini zlatnici koji se nude na tržištu. Popularne svjetske kovanice kao što su južnoafrički Krugerrand, kanadski Javorov list ili američki Orao također predstavljaju tražene investicijske zlatnike u Hrvatskoj.

Ukoliko vas zanima najveća ponuda suvremenih, klasičnih i numizmatičkih zlatnika u Hrvatskoj, kliknite OVDJE.

Autor:

centarzlata.com

Napomene:

  1. Svaka referenca na ovoj stranici na “Centar Zlata” odnosi se na tvrtku Saiva d.o.o.
  2. Tekstovi na centarzlata.com služe isključivo za informiranje i educiranje o financijskim tržištima i tržištima plemenitih metala te ih ne treba smatrati investicijskim savjetom.

Želite li na email adresu dobivati slične tekstove? Prijavite se za primanje naših newslettera! U newsletterima osim edukacijskih tekstova šaljemo i informacije o našim promotivnim aktivnostima, kao i ostale informacije za koje smatramo da bi zainteresiranima za ulaganje u plemenite metale mogle biti interesantne!