U posljednje vrijeme sve se više investitora okreće ulaganju u zlato kako bi sačuvali vrijednost svoje imovine. Cilj ulagača je pronaći sigurno utočište od sve izraženijih inflatornih pritisaka. Naime, cijene energije i prehrambenih proizvoda rastu po dvoznamenkastim stopama zbog čega građani sve jače osjećaju pad svoje kupovne moći. Štednja u banci po kamatnim stopama od primjerice 0.02% ne samo da nije isplativa, već nas čini relativno siromašnijima uslijed visoke inflacije.

S druge strane, fizičko zlato povijesno je prokušan i dokazan instrument dugoročne zaštite vrijednosti od svih oblika gospodarskih, financijskih i društvenih kriza. Iz tog razloga ne treba nas čuditi da je prema podacima Centra Zlata potražnja za fizičkim zlatom samo u prvih nekoliko mjeseci ove godine dvostruko nadmašila kompletnu prošlogodišnju potražnju.

Investicijsko zlato – U koji oblik investicijskog zlata uložiti?

Na tržištu postoji veliki izbor investicijskog zlata. Riječ je o zlatnicima i zlatnim polugama, a ono što se ulagači najčešće pitaju jest: kako odabrati komad koji je najbolji za mene? U nastavku ćemo pokušati odgovoriti na to pitanje.

U ponudi Centra Zlata mogu se pronaći zlatnici i zlatne poluge u rasponu mase od 1 grama do 1 kilograma, što osigurava dostupnost naših proizvoda i malim, i velikim investitorima. Poluge od 100 grama čistog zlata najčešći su izbor velikih ulagača. U slučaju kada ulagač želi kupiti kilograma zlata, on će to najčešće učiniti kupnjom deset poluga od stotinu grama, nasuprot kupovini jedne kilogramske poluge. Logika je sljedeća, bolje je kupiti više manjih poluga za razliku od jedne velike jer na taj način investitor dobiva veću slobodu upravljanja svojom imovinom. Ako mu zatreba određena vrijednost u gotovini, može prodati samo dio zlata, a ne kompletan portfelj u jednom navratu. U posljednje vrijeme, među takvim ulagačima sve su popularniji investicijski kompleti u kojima se poluge prodaju s popustom.

Kada su u pitanju mali ulagači, za njih se preporučuje kupnja jednog ili više zlatnika mase od jednog do nekoliko desetina grama čije su cijene izrazito povoljne. Kupnja zlatnika kod provjerenog trgovca stoga je idealan izbor za investitore s užim kapacitetom dostupnih financijskih sredstava. Pojam zlatnik označava oblik investicijskog zlata koja mora ispuniti barem dva osnovna uvjeta. Naime, mora biti čistoće od minimalno 90% (21 karat) te imati naznačenu nominalnu vrijednost u nekoj valuti. Krivotvorine u ovom slučaju gotovo su nepostojeće zbog brojnih detalja na samom zlatniku, kao i vrlo jednostavnom razotkrivanju za koje je najčešće potrebna tek jedna vaga i ravnalo. Zlatnici i zlatne poluge u Centru Zlata dolaze s certifikatom koji garantira kakvoću zlata, što znači da je rizik od krivotvorine u potpunosti anuliran.

Kako odrediti budžet za ulaganje u investicijsko zlato?

Najbolje je krenuti s unaprijed određenim budžetom i gledati proizvode koji su dostupni po cijenama u skladu s vašim sredstvima. Među financijskim stručnjacima postoji gotovo univerzalni konsenzus da bi svaki ozbiljan i odgovoran ulagač trebao držati barem dio svoje imovine u zlatu kako bi zaštitio vlastiti portfelj od potencijalnih tržišnih rizika. Analitičari pritom savjetuju da što je veći rizik druge imovine u našem portfelju, to bi udio zlata također trebao biti veći. S obzirom na izglednu mogućnost nove globalne recesije u narednom razdoblju, udio zlata bi svakako trebalo povisiti kako bi se kompenzirao pojačani rizik.

Neovisno o tome, držanjem većeg dijela portfelja u fizičkom zlatu ne smanjujemo kapacitet za ostvarivanje prinosa u nekriznim vremenima, dok istovremeno osiguravamo očuvanje vrijednosti imovine i ostvarivanje značajnog prinosa u kriznim vremenima. Kako bismo shvatili o čemu je riječ, dovoljno je naglasiti da je tijekom krize koja je otpočela 2008. cijena zlata narasla je za čak 200%, dok je 2020. taj rast iznosio 30%. Gledano u širem kontekstu, cijena zlata u posljednja je dva desetljeća narasla za preko 410% kumulativno te oko 8.3% u prosjeku na godišnjoj razini i nema razloga da se ovaj trend ne nastavi i u buduće.

Kako osigurati likvidnost fizičkog zlata u koje ulažemo?

Pri ulaganju u zlato, moramo obratiti pozornost na likvidnost zlatnika i zlatnih poluga u pitanju, kako bismo ih jednog dana lakoćom mogli prodati po fer tržišnim cijenama. To činimo ponajprije na dva načina: kupovinom više manjih proizvoda kao što smo već objasnili, kako ne bismo morali prodavati svo zlato odjednom; te vođenjem računa da proizvodi stižu iz provjerenih kovnica zlata.

Najočigledniji znak da su proizvodi kvalitetni jest ako dolaze iz reputabilnih zlatnih kovnica s LBMA popisa ili državnih kovnica s dugogodišnjim iskustvom. Kovnice s LBMA popisa zadovoljavaju stroge kriterije proizvodnje kovanica i poluga od plemenitih metala i omiljen su izbor većine investitora. Najpopularnije LBMA kovnice u našem okruženju su njemački Heimerle+Meule i švicarski Argor Heraeus. Heimerle+Meule najstarija je njemačka kovnica s nešto manje od dva stoljeća iskustva, a njen najpoznatiji proizvod je serija kompleta zlatnih i srebrnih poluga UnityBars i UnityBox (puno malih poluga po povoljnoj cijeni). S druge strane, Argor Heraeus najčuvenija je švicarska kovnica s kvalitetnim zlatnim i srebrnim proizvodima različitih masa od 1 grama do 1 kilograma.

Od državnih kovnica, kod nas su najpopularnije Münze Österreich, US Mint, i Hrvatska kovnica novca. Proizvodi austrijske Münze Österreich pokrivaju prostor bivše Austro-Ugarske, a kovnica je najpoznatija po dukatima Franjo Josip te Bečkim filharmoničarima (najraširenijim suvremenim europskim zlatnicima). Najpopularniji proizvodi US Minta su američki zlatni orlovi te zlatni bizoni od jedne unce. Zlatnici i srebrnjaci Hrvatske kovnice novca ističu se na domaćem tržištu, a neki od njih uključuju kovanice iz serija Zlatna kuna i Autohtona Hrvatska (zlatnici s likom Dalmatinera). 

Većina navedenih proizvoda iz ovih kovnica mogu se pronaći i u ponudi Centra Zlata.

Zaključno – Investicijsko zlato štiti vrijednost imovine na dugi rok

Ako proizvod zadovoljava kriterije koje ste postavili u vašem budžetu te osigurava visoku likvidnost kao što smo objasnili u prethodnom dijelu, svejedno je koji ćete konkretno proizvod kupiti. Svi zlatnici i zlatne poluge također su oslobođeni plaćanja PDV-a, poreza na kapitalnu dobit te svih drugih oblika poreza i nameta. Zlato nije investicija na kojoj se zarađuje kroz nekoliko mjeseci, već ulaganje u dugogodišnju sigurnost kao što je poznato mudrim investitorima. Ako ulažete na dugi rok s ciljem osiguranja vrijednosti vlastite ušteđevine, ne možete pogriješiti ni s jednim od tih zlatnika ili zlatnih poluga.

Zlato je povijesno dokazano kao najbolja zaštita od svih vrsta socio-ekonomskih poremećaja poput visoke ili hiperinflacije, ekonomskih kriza, bankrota države, kolapsa valute i sl. Pored toga, zlato je otporno na koroziju, ne iziskuje troškove održavanja, jednostavno je za prenositi i skladištiti, visoko likvidno te univerzalno priznato kao poželjna vrijednost. Trenutno je fizičko zlato podcijenjeno, što znači da ga je moguće kupiti po iznimno povoljnoj cijeni i na taj način osigurati dugoročnu vrijednost vlastite imovine.

Pogledaj najbolju ponudu investicijskog zlata u Hrvatskoj klikom na link:

 

Imate dodatnih pitanja o ulaganju u zlato? Javite se našim stručnjacima za besplatne konzultacije:

 

Autor:

Centar Zlata

Napomene:

  1. Svaka referenca na ovoj stranici na “Centar Zlata” odnosi se na tvrtku Saiva d.o.o.
  2. Tekstovi na centarzlata.com služe isključivo za informiranje i educiranje o financijskim tržištima i tržištima plemenitih metala te ih ne treba smatrati investicijskim savjetom.

Želite li na email adresu dobivati slične tekstove? Prijavite se za primanje naših newslettera! U newsletterima osim edukacijskih tekstova šaljemo i informacije o našim promotivnim aktivnostima, kao i ostale informacije za koje smatramo da bi zainteresiranima za ulaganje u plemenite metale mogle biti interesantne!