Sjedinjene Američke Države, kao najmoćnija gospodarska sila na svijetu, imaju i najveće zlatne rezerve. Po službenim podacima, SAD posjeduje 8.133 tone investicijskih poluga spomenutog metala, a čuva ih na mnogim poznatim, ali i tajnim lokacijama. Najpoznatija lokacija na kojoj Amerikanci čuvaju poluge je Fort Knox, vojna baza u sklopu koje se nalazi službeni depozitarij zlatnih poluga američke vlade.

Po nekim procjenama, u Fort Knoxu se čuva 2,3% ukupne količine zlata proizvedene u ljudskoj povijesti. U studenom 2017. godine, zalihe u depozitariju iznose 4.582 metričkih tona (147 milijuna unci). Interesantna je činjenica da to ipak nije trezor s najviše zlata na svijetu. Naime, u trezoru zgrade Federalnih rezervi u New Yorku, osim američkog zlata, čuva se i dio rezervi mnogih drugih država. Navodno se ondje nalazi 6.200 metričkih tona investicijskog zlata (približno 200 milijuna unci), što upravo ovaj trezor čini trezorom s najvećom količinom žute plemenite kovine na svijetu.

Zbog velike vrijednosti čuvanog plemenitog metala, sigurnosne mjere su na vrlo visokoj razini. Trezor, koji je izgrađen od 1.420 tona čelika, nalazi se iza čeličnih vrata teških 20 tona, a čuva ga 30.000 vojnika, koji na raspolaganju imaju tenkove, helikoptere i artiljeriju, za slučaj da netko pokuša ukrasti zlato.

Povijest Fort Knox-a

Fort Knox je nastao 1936. godine, kao posljedica zakona po kojem je državljanima SAD-a bilo zabranjeno posjedovanje zlatnih novčića, poluga i certfikata. Naime, zbog navedenog zakona, građani su zlato morali prodati američkoj saveznoj vladi, čije su rezerve žute kovine u periodu od 1933. do 1937. porasle s 4 milijarde USD na 12 milijardi USD. Ta ogromna količina zlata nije se mogla adekvatno zbrinuti u postojećim sefovima i trezorima pa je vlada odlučila izgraditi novi depozitarij u Fort Knoxu, u saveznoj državi Kentucky.

Tijekom Drugog svjetskog rata, osim američkih rezervi, u Fort Knoxu su čuvane i rezerve nekih europskih država, koje su procijenile da je sigurnije svoje rezerve čuvati u SAD-u nego kod kuće. Tijekom 1941. godine, u Fort Knoxu je u jednom trenutku bilo pohranjeno čak 649,6 milijuna unci zlata, što je u to vrijeme bila najveća količina zlata ikad skupljena na jednom mjestu.

Kontraverze vezane uz Fort Knox

Službeno, osim malih uzoraka potrebnih za provjeru čistoće poluga tijekom redovitih revizija, već desetljećima zlato nije napuštalo Fort Knox. Neslužbeno, pojavile su se mnoge teorije zavjere po kojima je većina zlata davno odnesena iz depozitarija i prodana za financiranje troškova američke vlade.

Naime, osim predsjednika Franklin D. Roosevelta, koji je posjetio Fort Knox 1943. godine i kongresne delegacije 1974. godine, do 2017. nitko osim zaposlenika depozitarija nije bio u trezoru. Neovisni revizori također nemaju pristup depozitariju, a interne revizije koje su rađene posljednjih nekoliko desetljeća po mnogima nisu baš pouzdane.

Ron Paul, republikanski zastupnik u američkom kongresu, godinama se bezuspješno bori za neovisnu provjeru stanja zaliha američkih zlatnih rezervi. U mnogo navrata je otvoreno izrazio sumnju u istinitost službenih podataka. Čak je i Steven Mnuchin, ministar financija u Trumpovoj vladi, 2017. izjavio: “Pretpostavljam da je zlato još uvijek u Fort Knox-u”, kao da ni sam ne vjeruje u to. Kasnije je, nakon navodnog posjeta depozitariju izjavio “Drago mi je da je zlato na sigurnom.” No dio američke javnosti i dalje sumnja da u Fort Knoxu ima zlata koliko je navedeno u službenim podacima.

Ako se ikad ispostavi da je zaista dio investicijskih poluga nestao iz službenih trezora, može se očekivati nagli porast cijene ovog plemenitog metala. Zbog korelacije kretanja, vjerojatno bi u takvom scenariju došlo i do porasta cijene srebra, platine i ostalih plemenitih metala.

Autor:

centarzlata.com

Napomene:

  1. Svaka referenca na ovoj stranici na “Centar Zlata” odnosi se na tvrtku Saiva d.o.o.
  2. Tekstovi na centarzlata.com služe isključivo za informiranje i educiranje o financijskim tržištima i tržištima plemenitih metala te ih ne treba smatrati investicijskim savjetom.

Želite li na email adresu dobivati slične tekstove? Prijavite se za primanje naših newslettera! U newsletterima osim edukacijskih tekstova šaljemo i informacije o našim promotivnim aktivnostima, kao i ostale informacije za koje smatramo da bi zainteresiranima za ulaganje u plemenite metale mogle biti interesantne!