10.11.2020.

Nakon prošlotjednih američkih predsjedničkih izbora na kojima je proglašeni pobjednik demokratski izazivač Joe Biden, još uvijek pristižu reakcije tržišta na novonastalu političku situaciju u SAD-u. Najviše je pozornosti privuklo kretanje cijene zlata i slabljenje američkog dolara koje je uslijedilo kao posljedica objave rezultata izbora. 

Naime, cijena zlata na burzama u nekoliko dana nakon izbora skočila je za oko 50 dolara po unci. Uračunamo li i par dana prije samih izbora, možemo vidjeti da je cijena unce zlata narasla za gotovo stotinu dolara u svega tjedan dana.

No, taj rast nije bio dugog vijeka. Objava farmaceutskog giganta Pfizera o učinkovitosti novog cjepiva za Covid-19 donijela je dozu optimizma na financijska tržišta. Ova vijest dovela je do velike navale na tržištu dionica te istovremeno do rasprodaje na tržištu zlata pa je cijena zlata pala na razinu na kojoj je bila prije američkih izbora.

Nekoliko tjedana prije izbora, pisali smo o utjecaju američkih predsjedničkih izbora na cijenu zlata te smo predvidjeli da će cijena zlata odmah nakon izbora doživjeti porast, bez obzira na to tko će biti proglašen pobjednikom. No, pad cijene uslijed pronalaska cjepiva nije bilo moguće predvidjeti, pa je rast koji je nastao nakon izbora u potpunosti nestao svega nekoliko dana kasnije. Ipak, to ne mora biti loša vijest za investitore u zlato – dapače.

Fundamenti i dalje na strani zlata

Pogledamo li grafikon kretanja cijene zlata kroz protekle dvije godine, možemo vidjeti da je taj period obilježio dugi rastući trend koji je doveo do povećanja cijene za više od 50%. 

grafikon-cijene-zlata-dvije-godine

Slika 1: kretanje cijene unce zlata u američkim dolarima kroz protekle dvije godine, izvor: goldprice.org

Do dugoročnog rastućeg trenda cijene zlata došlo je zbog više razloga, a neki od njih su sve veći programi stvaranja novog novca u SAD-u, pojava nove globalne recesije te politička nestabilnost diljem svijeta. Iako mnogi smatraju da je do porasta cijene zlata došlo isključivo zbog pandemije koronavirusa, na grafikonu je jasno vidljivo da je rast cijene počeo mjesecima prije pojave virusa. 

Porast i pad cijene koji se dogodio početkom ovog mjeseca u širem kontekstu stoga ne igra veliku ulogu. Cijena zlata i dalje je na povijesno visokim razinama, a dnevne fluktuacije dovode samo do kratkoročnih promjena, dok dugoročni trend ostaje nepromijenjen. 

Fundamentalni pokazatelji i dalje su na strani zlata, čak i ako se novo cjepivo pokaže uspješnim i krene s implementacijom već ove godine. Negativne realne kamatne stope, visoka očekivana inflacija, smanjeni obujam trgovanja, visoki korporativni dugovi i sve veći broj bankrota i dalje su plodno tlo za rast cijene zlata u narednom periodu. 

Sličnog je mišljenja i Robin Bahr, stručnjak za investiranje u plemenite metale koji je za Kitco News izjavio sljedeće:

Virus bi mogao nestati, ali to ne znači da će se ekonomski rast sam od sebe vratiti. Mnogo je štete učinjeno i bit će potrebno puno vremena da se sve popravi.

Pad cijene – odlično vrijeme za kupnju?

Budući da su prognoze za zlato i dalje dobre, a došlo je do male korekcije u cijeni, brojni analitičari i investitori smatraju kako je upravo sada odlično vrijeme za ulaganje u investicijsko zlato. Ukoliko se rastući trend cijene zlata zaista nastavi u bližoj budućnosti, najbolje će proći oni koji u svojem imovinskom portfelju drže i nešto zlata koje se kroz povijest pokazalo kao najbolje ulaganje za vrijeme krize.

Za vrijeme prošle krize, cijena zlata narasla je za više od 200% u svega nekoliko godina, a mnogi očekuju sličan scenarij i u novoj krizi. Još uvijek se nalazimo na samom početku krize, pa se sve veći broj investitora okreće zlatu, pogotovo s obzirom na činjenicu da su alternativni oblici ulaganja poput dionica i nekretnina relativno rizični za vrijeme kriza.

Ukoliko se i vi nalazite među onima koji žele zaštititi svoju imovinu u turbulentnom razdoblju koje je pred nama, kliknite OVDJE i pogledajte najveću ponudu investicijskog zlata u Hrvatskoj po pristupačnim cijenama.

Autor:

centarzlata.com

Napomene:

  1. Svaka referenca na ovoj stranici na “Centar Zlata” odnosi se na tvrtku Saiva d.o.o.
  2. Tekstovi na centarzlata.com služe isključivo za informiranje i educiranje o financijskim tržištima i tržištima plemenitih metala te ih ne treba smatrati investicijskim savjetom.

Želite li na email adresu dobivati slične tekstove? Prijavite se za primanje naših newslettera! U newsletterima osim edukacijskih tekstova šaljemo i informacije o našim promotivnim aktivnostima, kao i ostale informacije za koje smatramo da bi zainteresiranima za ulaganje u plemenite metale mogle biti interesantne!