17.05.2021.

Cijena zlata u proteklih je tjedan dana doživjela rast te se trenutno nalazi na najvišoj razini u posljednja tri mjeseca, a u trenutku pisanja ovog članka iznosi 1853 američka dolara po unci. Ovaj rast cijene žutog plemenitog metala nije neočekivan, ali brojni analitičari smatraju kako je zlato i dalje vrlo podcijenjeno, a kao dokaz za to navode nadolazeću inflaciju te kretanje cijene bakra, prenosi Kitco News

cijena-zlata-2021

Kretanje cijene unce zlata (USD) u proteklih 60 dana, izvor: goldprice.org

No, cijena zlata i dalje je na nižoj razini od prošle godine, što ukazuje na to da bi trenutno moglo biti dobro vrijeme za povoljno ulaganje u investicijsko zlato. Cijena zlata u dugom roku gotovo uvijek ide prema gore, ali sve je više investitora koji smatraju kako bi i u kratom roku cijena trebala doživjeti veliki rast. 

Više je razloga iza takvih očekivanja, ali tri glavna se izdvajaju: relativno niska trenutna cijena, pojava inflacije te oporavak fizičke potražnje u zemljama u razvoju.

1. Zlato je trenutno relativno povoljno

Iako je posljednjih 20 godina obilježio veliki rast cijene zlata (više od 500%, odnosno oko 8% godišnje u prosjeku), to ne znači da je zlato trenutno skupo – upravo suprotno. Cijena zlata trenutno je na razini bliskoj onoj iz 2011. kada je bila na tadašnjem povijesnom vrhuncu, a još uvijek je niža od prošlogodišnjeg vrhunca. U usporedbi s tadašnjom situacijom na tržištu, danas je znatno veća količina novostvorenog novca u optjecaju, što ukazuje na trenutnu podcijenjenost zlata.

Ovakve situacije tradicionalni ulagači u zlato koriste kao prilike za nabavku zlata sa svojevrsnim “popustom” budući da s relativno niskom burzovnom cijenom zlata dolaze i relativno niske cijene fizičkog zlata u obliku zlatnih poluga i zlatnika. Iako je povijest pokazala da se ulaganje u zlato isplati u dugom roku bez obzira na trenutak kupnje, kupnja za vrijeme relativno niske cijene ipak može povećati isplativost ulaganja jer je za istu količinu zlata potrebno izdvojiti manje novaca nego par mjeseci kasnije. 

2. Dolazak inflacije utječe na rast cijene zlata

Prošli je tjedan objavljena vijest o povijesno visokoj inflaciji u SAD-u koja je iznenadila i stručnjake s obzirom da je bila znatno viša od očekivane. No, one upućenije to nije trebalo iznenaditi, a isti trend trebali bi očekivati i u narednim mjesecima, ali i godinama. Michael Burry, analitičar poznat po točnom predviđanju krize 2008. godine, otišao je korak dalje te najavio dolazak hiperinflacije, a vrijeme će pokazati je li bio u pravu. Ono što je sigurno jest da je monetarna ekspanzija kojoj još uvijek svjedočimo bez presedana.

m1-ponuda-novca

M1 ponuda novca u SAD-u kroz desetljeća, izvor: FRED

Naime, u posljednjih godinu dana kreirano je više od 40% svih američkih dolara trenutno u optjecaju, a ukupna novčana masa strelovito je narasla u izrazito kratkom periodu. Dovoljan je jedan pogled na priloženi grafikon kako bi se primijetilo da je 2020. godina velika prekretnica u monetarnoj politici te da ovako nešto nismo vidjeli do sada.

Ne čudi stoga da mnogi očekuju kako će ogromni porast količine novca dovesti i do velike inflacije, a prve naznake toga već možemo vidjeti. Inflaciji uvijek treba neko vrijeme da se pokaže, a otvaranje gospodarstava nakon pandemijskih zatvaranja zasigurno će utjecati i na rast cijena potrošačkih dobara. 

Ulaganje u zlato već dugo vremena predstavlja jednu od najboljih zaštita imovine od inflacije, a ni nova inflacija tu neće biti iznimka. Povećana potražnja za ovim plemenitim metalom bi stoga trebala dovesti i do rasta njegove cijene, a ulagači u zlato zbog toga će imati veliku korist u vrijeme kada novčane štednje budu gubile na vrijednosti zbog djelovanja inflacije.

3. Oporavak potražnje za fizičkim zlatom u zemljama u razvoju

Pandemija koronavirusa negativno je utjecala na potražnju za zlatnim nakitom i investicijskim zlatom u zemljama u razvoju kao što su Kina i Indija koje su tradicionalno među najvećim tržištima zlata na svijetu. Pojedinačni investitori i kupci nakita iz tih zemalja manje su kupovali zlatni nakit i zlato općenito, a budući da se radi o ogromnim tržištima čija potražnja direktno utječe na globalnu cijenu zlata, to se osjetilo svugdje u svijetu.

S polaganim prolaskom opasnosti od pandemije te otvaranjem gospodarstava, oporavlja se i potražnja za zlatom u tim zemljama. Već smo pisali o povećanoj potražnji za zlatom u Indiji i Kini, a taj se trend može osjetiti i na nedavnom rastu burzovne cijene zlata. Indija je bila nešto jače pogođena pandemijom u posljednjih par tjedana, ali analitičari smatraju kako je najgore prošlo te da bismo u narednim mjesecima trebali svjedočiti još većem rastu potražnje za zlatom koje je jedno od najpopularnijih ulaganja u tom dijelu svijeta.

Kada uzmemo sve navedene faktore u obzir, jasno je zašto bismo već u kratkom roku mogli očekivati rast cijene zlata. Ipak, puno je bitniji onaj dugoročni trend, a on se za zlato uvijek pokazao pozitivnim u prošlosti. U nadolazećem periodu visoke inflacije kada će novac gubiti na vrijednosti, nema razloga da se taj dugoročni trend ne nastavi.

Autor:

centarzlata.com

Napomene:

  1. Svaka referenca na ovoj stranici na “Centar Zlata” odnosi se na tvrtku Saiva d.o.o.
  2. Tekstovi na centarzlata.com služe isključivo za informiranje i educiranje o financijskim tržištima i tržištima plemenitih metala te ih ne treba smatrati investicijskim savjetom.

Želite li na email adresu dobivati slične tekstove? Prijavite se za primanje naših newslettera! U newsletterima osim edukacijskih tekstova šaljemo i informacije o našim promotivnim aktivnostima, kao i ostale informacije za koje smatramo da bi zainteresiranima za ulaganje u plemenite metale mogle biti interesantne!