21.04.2021.

Nakon zabilježenog pada u proteklih nekoliko mjeseci, cijena zlata ponovno se počela oporavljati te se približava razini od 1800 dolara po unci, a mnogi analitičari u narednim mjesecima očekuju i veći rast. Više je faktora koji bi mogli na to utjecati, a jedan od njih je povećana potražnja na dva velika tržišta zlata – kineskom i indijskom. 

Kinezi uvoze stotine tona zlata

Kineske državne vlasti izdale su dopuštenje lokalnim i međunarodnim bankama da uvoze zlato u Kinu bez velikih ograničenja, što nije bio slučaj do sada, prenosi Reuters. Kina je najveće tržište zlata na svijetu, godišnja potražnja za zlatom u toj se državi mjeri u stotinama tona, a kinesko gospodarstvo trenutno bilježi oporavak od krize pa s njime raste i financijska moć mnogih Kineza kojima je investicijsko zlato već dugo jedan od najprivlačnijih oblika ulaganja. 

Reuters prenosi kako će Kina uskoro uvesti još 150 tona žutog plemenitog metala vrijednosti oko 8.5 milijardi američkih dolara. To je nastavak dužeg trenda gomilanja zlata u Kini, što potvrđuje podatak da je u 2019. godini u Kinu ulazilo oko 75 tona zlata mjesečno. Taj se iznos za vrijeme pandemije smanjio na oko 10 tona mjesečno, a sada se povećani unos zlata u državu nastavlja. Potrebno je napomenuti kako se radi o službenim podacima kineskih carinika, a mnogi vjeruju kako je prava količina znatno veća.

Dio uvezenog zlata odnosi se na rezerve kineske središnje banke, ali porast potražnje najizraženiji je na tržištu investicijskog zlata (zlatne poluge i zlatnici) te na tržištu zlatnog nakita. Zbog naglog povećana potražnje, uvoz zlata postao je profitabilniji nego prije, a narasle su i premije trgovaca na proizvode od fizičkog zlata. Dodatni uvoz zlata stoga je jedini način da tržište zadovolji potrebe svih kineskih ulagača u zlato.

Indijski uvoz zlata na najvišoj razini u zadnje dvije godine

Kina nije jedino veliko tržište zlata koje bilježi veliki rast ove godine. Indija, također jedna od zemalja u kojima je ulaganje u zlato ukorijenjeno u tradiciju, bilježi ogromni rast uvoza zlata iz inozemstva. Naime, prošlog je mjeseca Indija uvezla 98.6 tona zlata iz inozemstva, što je sedam puta više od 13 tona uvezenih u istom mjesecu prošle godine, prenio je Business Standard

Indijci su tradicionalni ulagači u zlato, a osim u poluge i zlatnike, izrazito su skloni kupnji nakita koji dugoročno također bolje održava vrijednost od papirnatog novca. U Indiji je običaj mladencima za vjenčanje pokloniti predmet od zlata, budući da se radi o statusnom simbolu, ali i ulagačkom instrumentu koji će s vremenom zadržati svoju vrijednost.

Broj vjenčanja u Indiji stoga direktno utječe na potražnju za zlatom u drugoj najmnogoljudnijoj zemlji svijeta, a postepena otvaranja gospodarstva nakon prvotnih lockdowna omogućila su ponovna održavanja ovih svečanih prigoda diljem države. Ne čudi stoga da potražnja za zlatom također bilježi rast, ali vjenčanja su samo jedan od faktora koji su doveli do toga.

Indijsko povjerenje u nacionalnu valutu vrlo je nisko, a zlato predstavlja jedan od rijetkih instrumenata ulaganja koji je dostupan većini stanovništva i koji pruža određenu sigurnost u održavanju vrijednosti vlastite imovine. Za očekivati je, stoga, da će potražnja za investicijskim zlatom u Indiji ostati na visokoj razini i u budućnosti.

Kina i Indija kao pokretači novog rasta cijene

Kina i Indija dvije su najmnogoljudnije zemlje svijeta u kojima živi preko 2.7 milijardi ljudi, odnosno više od trećine ukupnog svjetskog stanovništva. Njihov utjecaj na mnoga svjetska tržišta je zato velik, a tržište zlata posebno je povezano s ovim zemljama s obzirom na kulturološke faktore koji su doveli do toga da Kinezi i Indijci masovno kupuju zlato i ulažu u njega.

Ukoliko se rast potražnje u ove dvije zemlje nastavi i u narednom periodu, povećat će se i uvoz zlata iz zapadnih zemalja u istočne, što bi moglo dovesti do globalnog rasta cijene zlata. Kina i Indija svakim se danom razvijaju sve više, tako da i njihova srednja klasa bilježi rast kupovne moći, što znači da će u budućnosti potražnja za zlatom u tim zemljama vjerojatno još više rasti, a to će osjetiti svaki ulagač u zlato, bez obzira gdje se na svijetu nalazi.

Autor:

centarzlata.com

Napomene:

  1. Svaka referenca na ovoj stranici na “Centar Zlata” odnosi se na tvrtku Saiva d.o.o.
  2. Tekstovi na centarzlata.com služe isključivo za informiranje i educiranje o financijskim tržištima i tržištima plemenitih metala te ih ne treba smatrati investicijskim savjetom.

Želite li na email adresu dobivati slične tekstove? Prijavite se za primanje naših newslettera! U newsletterima osim edukacijskih tekstova šaljemo i informacije o našim promotivnim aktivnostima, kao i ostale informacije za koje smatramo da bi zainteresiranima za ulaganje u plemenite metale mogle biti interesantne!