12.05.2021.

Američki statistički biro objavio je dugo iščekivano izvješće koje daje najnovije podatke o indeksu potrošačkih cijena (CPI), odnosno o razini inflacije u SAD-u. 

U izvješću se navodi kako su cijene u travnju 2021. godine u odnosu na isti mjesec prošle godine narasle za čak 4.2%, a u odnosu na ožujak 2021. za 0.8%.  Kako bismo ovu inflaciju stavili u kontekst, dovoljno je reći da je ovo najveći skok cijena od Velike recesije i rujna 2008. godine!

CPI-inflacija

Slika 1: kretanje indeksa potrošačkih cijena u SAD-u, izvor: FRED

Iako su analitičari očekivali povećanu inflaciju, većina ih je ipak predviđala manje povećanje od onog navedenog u izvješću. Sektori koji su ovaj mjesec najviše utjecali na rast inflacije su automobilska industrija u kojoj su cijene narasle za čak 10%, zatim slijede indeksi cijena u zrakoplovnoj industriji, industriji najma smještaja, rekreacija i najam vozila. 

Indeks cijena svih dobara i usluga osim hrane i energetike narastao je za 0.9% na mjesečnoj razini, što je najveći skok još od travnja 1982. godine. Ovaj bi indeks mogao još više rasti u tekućem mjesecu zbog nedavnog rasta cijene nafte u SAD-u uzrokovanog hakerskim napadom na naftovod Colonial.

Je li ovo samo početak i kako se zaštititi?

Brojni analitičari već dugo upozoravaju na pojavu visoke inflacije koja je uvelike uzrokovana prevelikim štampanjem novog novca od strane središnjih banaka, a neki analitičari poput Michaela Burryja, poznatog po točnom predviđanju krize 2008. godine, govore da nam se zapravo sprema hiperinflacija. U tom slučaju, ne samo da će cijene dobara i usluga porasti, već će i štednje građana koji štede u novcu na bankovnim računima “preko noći” izgubiti veliki dio svoje vrijednosti. 

Upravo se zato mnogi investitori i štediše okreću alternativnim oblicima štednje koji imaju veću šansu zadržati svoju vrijednost u razdoblju visoke inflacije. Najpopularniji takav oblik ulaganja je investicijsko zlato koje predstavlja tradicionalnu zaštitu imovine od sustavnog rasta cijena u gospodarstvu i pada vrijednosti novčane štednje. 

Drugi alternativni oblici štednje su ulaganje u kriptovalute ili dionice, no njihove cijene već su doživjele veliki rast prošle godine pa mnogi smatraju da je sadašnja njihova vrijednost već usklađena za inflaciju. Ukoliko je to istina, pitanje je mogu li ti oblici ulaganja nastaviti rasti istim tempom kao i do sada, a volatilnost njihove cijene čini ih i relativno rizičnim ulaganjem.

Što se tiče zlata, njegova cijena u prosjeku raste oko 8.3% godišnje, ali taj rast nije ujednačen. Upravo za vrijeme visoke inflacije cijena zlata bilježi veći porast, a nema razloga očekivati suprotno u narednom periodu, budući da je ona još uvijek na nižoj razini nego prošle godine. Cijena zlata u trenutku pisanja ovog članka još nije reagirala na najnovije vijesti o visokoj inflaciji u SAD-u, a njena relativno niska razina ukazuje na to da je sada dobro vrijeme za investiranje u žuti plemeniti metal.

U svakom slučaju, izgleda da je pred nama novi inflacijski period u kojemu će najgore proći oni koji većinu svoje imovine i dalje drže u obliku novca. Koliko će taj period trajati te kakav će učinak ostaviti na gospodarstvo, vrijeme će pokazati. 

Autor:

centarzlata.com

Napomene:

  1. Svaka referenca na ovoj stranici na “Centar Zlata” odnosi se na tvrtku Saiva d.o.o.
  2. Tekstovi na centarzlata.com služe isključivo za informiranje i educiranje o financijskim tržištima i tržištima plemenitih metala te ih ne treba smatrati investicijskim savjetom.

Želite li na email adresu dobivati slične tekstove? Prijavite se za primanje naših newslettera! U newsletterima osim edukacijskih tekstova šaljemo i informacije o našim promotivnim aktivnostima, kao i ostale informacije za koje smatramo da bi zainteresiranima za ulaganje u plemenite metale mogle biti interesantne!