24.07.2020.

U posljednje vrijeme može se puno toga čuti o kretanju cijene zlata koja bi ove godine mogla doseći svoj povijesni vrhunac, ali ne treba zaboraviti na drugi plemeniti metal koji je također omiljen među brojnim investitorima – investicijsko srebro.

Cijena srebra na burzama plemenitih metala ovaj je tjedan dosegla 23 američka dolara po unci, što predstavlja najveću cijenu u posljednjih 7 godina. Ako pogledamo kretanje cijene od početka 2020. godine do danas, vidimo da je cijena u svega 7 mjeseci narasla za čak 27%, a od ožujka do srpnja za nevjerojatnih 85%! 

cijena-srebra-graf

Slika 1: kretanje cijene srebra u zadnjih 5 godina, izvor: macrotrends.com

Na grafikonu je vidljivo da je posljednji skok cijene najveći u posljednjih pet godina, a mnogi očekuju i nastavak ovog trenda. Srebro je godinama bilo na relativno niskoj razini cijene, u usporedbi s razinama dostignutim za vrijeme protekle gospodarske krize, pa mnogi smatraju da se nalazimo na početku dužeg uzlaznog trenda rasta cijene ovog plemenitog metala.

Što se krije iza rasta cijene srebra?

Glavne uzroke porasta cijene srebra, kao i kod cijene zlata, treba tražiti u gospodarskim zbivanjima u svijetu. Nova globalna recesija uzrokovana pandemijom koronavirusa povećala je potražnju za plemenitim metalima koji su poznati kao sigurno utočište u nesigurnim vremenima u kojima vlada ekonomska neizvjesnost. 

Taj se trend prvo osjetio kod zlata čija je cijena od početka godine narasla za više od 20%, što je ovu godinu učinilo jednom od najisplativijih u povijesti za investitore koji drže zlato u svom portfelju. Takav porast cijene zlata u vrijeme dok se cijena srebra nije značajno mijenjala doveo je do poremećaja omjera zlata i srebra, odnosno njihovih cijena. Zbog toga izraženi rast cijene zlata sa sobom gotovo uvijek vuče i rast cijene srebra koji djeluje kao njegov supstitut. Upravo se to dogodilo ove godine, pa zato sada svjedočimo velikom rastu cijene srebra.

Postoji još jedan razlog iza rasta cijene koji je puno izraženiji kod srebra nego kod zlata, a to je rast industrijske potražnje. Naime, srebro ima veliku uporabnu vrijednost, budući da se koristi u brojnim industrijama kao sirovina. S obzirom da se globalna trgovina počela ponovo otvarati nakon šoka uzrokovanog pandemijom, tvornice su počele ponovo proizvoditi, pa je srebro opet postalo traženo, što dodatno utječe na rast njegove cijene.

Što je s cijenom u budućnosti?

Buduće kretanje cijene srebra nije moguće predvidjeti sa stopostotnom sigurnošću, ali moguće je predvidjeti određene faktore koji utječu na samu cijenu. Primjerice, omjer cijene zlata i srebra, jedan od najbitnijih financijskih pokazatelja na tržištu plemenitih metala, još uvijek je znatno viši nego što je bio prije koronakrize. Budući da cijena zlata i dalje raste, da bi se omjer vratio “u normalu”, potrebno je da dodatno naraste i cijena srebra.

Osim toga, analitičari predviđaju da će industrijska potražnja za srebrom rasti u narednim godinama radi sve većeg korištenja ovog metala u modernim industrijama. Svijet se okreće obnovljivim izvorima energije, a srebro je izrazito bitno za izradu proizvoda kao što su solarni paneli, a njegova uporaba sve je izraženija i u medicini.

Nadalje, rast cijene srebra djelomično je uzrokovan i sve većim stvaranjem novog novca kroz programe kvantitativnog popuštanja u svijetu. To stvara strah od inflacije u dugom roku, pa se investitori okreću plemenitim metalima koji predstavljaju najbolju zaštitu od inflacije. Uz to, prevelika rizičnost drugih oblika ulaganja poput dionica ili nekretnina dodatno potiče investitore da ulažu u sigurnije oblike poput zlata i srebra.

Je li sad pravo vrijeme za kupnju srebra?

Zbog navedenih razloga, prevladavajuće je mišljenje na tržištu da će cijena srebra rasti u narednom periodu. To ne znači da će nužno rasti iz dana u dan, već da će dugoročni trend cijene biti uzlazan, a s tim se slažu i brojne investicijske kuće poput poznate Citibank koja predviđa da bi cijena srebra uskoro mogla dosegnuti 30 dolara po unci.

Mnogi se investitori i štediše stoga u ovo vrijeme okreću upravo srebru kako bi zaštitili svoju imovinu, ali i ostvarili dodatan prinos kojeg nije lako ostvariti ulažući u druge vrste imovine za vrijeme ekonomske krize. Potražnja za zlatom već je znatno porasla od početka godine, ali potražnja za srebrom tek je sredinom godine počela rasti, pa je moguće da nas čeka navala i na ovaj plemeniti metal u naredno vrijeme.

Autor:

centarzlata.com

Napomene:

  1. Svaka referenca na ovoj stranici na “Centar Zlata” odnosi se na tvrtku Saiva d.o.o.
  2. Tekstovi na centarzlata.com služe isključivo za informiranje i educiranje o financijskim tržištima i tržištima plemenitih metala te ih ne treba smatrati investicijskim savjetom.

Želite li na email adresu dobivati slične tekstove? Prijavite se za primanje naših newslettera! U newsletterima osim edukacijskih tekstova šaljemo i informacije o našim promotivnim aktivnostima, kao i ostale informacije za koje smatramo da bi zainteresiranima za ulaganje u plemenite metale mogle biti interesantne!