23.06.2020.

Kriza uzrokovana pandemijom koronavirusa ostavlja negativne posljedice u brojnim ekonomskim sektorima, uključujući i tržište nekretnina. Posljednji podaci iz SAD-a pokazuju da Amerikanci u ovoj godini sve manje kupuju nekretnine, što bi moglo dovesti do pada cijena nekretnina i manje zarade za one koji su se odlučili na ovaj tip ulaganja.

Pad potražnje za nekretninama

Nova recesija budi strah u mnogima koji se prisjećaju prošle krize koja je uzrokovana upravo lošim performansom tržišta nekretnina i u kojoj su brojni investitori izgubili veliki dio svoje vrijednosti kupujući precijenjene nekretnine. Ovogodišnji pad u obujmu trgovanja na tržištu nekretnina najveći je još od te krize 2008. godine, a sadašnja kriza tek je na svojem početku.

Slika 1: Količina prodanih postojećih nekretnina u SAD-u kroz zadnjih godinu dana, izvor: tradingeconomics.com

Na grafikonu je vidljivo smanjenje količine prodanih nekretnina u SAD-u od početka godine do svibnja za više od 30%, što predstavlja najveći pad u proteklih 10 godina. Pad je uzrokovan sve većom ekonomskom neizvjesnosti zbog koje se mnogi boje ulagati svoj novac u nekretnine koje su se tijekom prošle krize pokazale kao neprofitabilna vrsta ulaganja. 

Budući da se radi o ulaganjima koja zahtijevaju veća novčana ulaganja od primjerice dionica ili zlata, za očekivati je da će se ova smanjena potražnja na tržištu nekretnina nastaviti sve dok svjetsko gospodarstvo ne izađe iz krize. Prema predviđanjima OECD-a, to se neće dogoditi barem sljedeće dvije godine, a možda i duže, ako dođe do drugog vala pandemije koronavirusa.

Rast potražnje za zlatom

S obzirom na to da ulaganje u nekretnine trenutno nije toliko privlačno, investitori se okreću alternativama u koje mogu uložiti svoj novac. Držanje novca u banci na oročenoj štednji nikad nije bilo manje isplativo zbog niskih kamatnih stopa, pa niti to ne predstavlja dobar način ulaganja ili štednje.

Najčešći oblik ulaganja kojemu se američki investitori u normalnim vremenima okreću je dioničko tržište. No, u trenutnoj situaciji u kojoj je dioničko tržište izrazito volatilno i u kojoj mnoga poduzeća čijim se dionicama trguje na burzi ostvaruju ogromne gubitke, ovakva vrsta ulaganja vrlo je rizična. To pokazuje činjenica da je i Warren Buffett, jedan od najpoznatijih i najprofitabilnijih investitora na dioničkom tržištu, u posljednjih godinu dana ostvario gubitak od 13% investiranjem u dionice.

Zbog svega navedenog, sve se više investitora okreće ulaganju u investicijsko zlato. Investicijsko se zlato kroz povijest pokazalo kao izrazito isplativo ulaganje, a to je najizraženije upravo za vrijeme ekonomskih kriza u kojima svi ostali oblici ulaganja u pravilu donose gubitak. Naime, u periodu od 2007. do 2011. godine, cijena zlata izražena u dolarima narasla je za 200%, a uzlazni trend vidljiv je i tijekom zadnje dvije godine. Iz tih razloga sve više analitičara očekuje i daljnji rast cijene zlata, što bi značilo da je sada odlično vrijeme za ovu vrstu ulaganja.

Da je to prepoznao sve veći broj investitora, pokazuju i podaci World Gold Councila koji pokazuju rast potražnje za zlatom u zadnjih godinu dana. Uz to, kretanje cijena potvrđuje povećanu potražnju, budući da je ovaj tjedan cijena zlata dosegla svoj petotjedni vrhunac.

Situacija u Hrvatskoj

Situacija u SAD-u može se u velikoj mjeri primijeniti i na trenutnu situaciju u Hrvatskoj i Europi. Zbog izražene ovisnosti hrvatskog gospodarstva o turizmu kojeg ove godine skoro pa neće ni biti, pad tržišta nekretnina mogao bi posebno teško pogoditi Hrvatsku. Turizam je inače veliki pokretač tržišta nekretnina, budući da vlasnici nekretnina zarađuju od iznajmljivanja turistima, a sve veći broj turista koji je dolazio u Hrvatsku proteklih godina dizao je cijene nekretnina u nebesa.

I prije pandemije i krize, mnogi su smatrali kako je tržište nekretnina u Hrvatskoj veliki balon koji je doveo do prenapuhanih cijena nekretnina. Investitori stoga i u Hrvatskoj trenutno manje ulažu u kupnju nekretnina, što potvrđuje činjenica da su tražene cijene za kvadrat stana u blagome padu. Ipak, zbog specifičnosti tržišta nekretnina u Hrvatskoj koje se relativno sporo prilagođava gospodarskoj situaciji, za očekivati je veći pad u naredne dvije godine. To će biti osobito izraženo ukoliko dođe do drugog vala pandemije koronavirusa koji bi dodatno naštetio već pogođenom turizmu.

Hrvati se stoga također sve više okreću zlatu kao sigurnom utočištu u nesigurnim vremenima. Investicijsko zlato prepoznato je kao odličan način čuvanja vrijednosti koji je izrazito likvidan, te se ne uopće ne oporezuje. Takve karakteristike zlata čine ga sve privlačnijim u ovo vrijeme, pa je za očekivati daljnji rast cijene što znači da je sada odlično vrijeme za ulaganje u ovaj plemeniti metal.

Autor:

centarzlata.com

Napomene:

  1. Svaka referenca na ovoj stranici na “Centar Zlata” odnosi se na tvrtku Saiva d.o.o.
  2. Tekstovi na centarzlata.com služe isključivo za informiranje i educiranje o financijskim tržištima i tržištima plemenitih metala te ih ne treba smatrati investicijskim savjetom.

Želite li na email adresu dobivati slične tekstove? Prijavite se za primanje naših newslettera! U newsletterima osim edukacijskih tekstova šaljemo i informacije o našim promotivnim aktivnostima, kao i ostale informacije za koje smatramo da bi zainteresiranima za ulaganje u plemenite metale mogle biti interesantne!