08.07.2020.

Cijena zlata ovog je tjedna narasla na povijesno visoku razinu te je probila iznos od 1800 američkih dolara po unci! Taj iznos predstavlja svojevrsnu psihološku granicu koja signalizira da je stanje u svjetskom gospodarstvu pod velikim pritiskom, zbog čega investitori svoj kapital sve više ulažu u zlato.

cijena zlata 1800

Slika 1: Rast cijene zlata u posljednjih 5 godina, stanje 7.7.2020., izvor: goldprice.org

Podsjetimo, cijena zlata prešla je granicu od 1800 dolara po unci samo jednom u povijesti – 2011. godine. Te je godine zabilježen i apsolutni povijesni vrhunac od skoro 1900 dolara po unci. Taj je rast bio posljedica tadašnje globalne recesije koja je započela 2008. godine i dovela do velikih negativnih ekonomskih posljedica diljem svijeta. 

Sadašnji rast također je velikim dijelom uzrokovan novom krizom. Razlika je u tome što je psihološka barijera od 1800 dolara ovaj put probijena na samom početku krize, dok je u prošloj krizi trebalo gotovo tri godine da bi cijena zlata dosegla tu razinu. Upravo iz tog razloga analitičari najavljuju nastavak rastućeg trenda i u ostatku godine te probijanje nikad dosegnute razine od 2000 dolara po unci u narednih godinu dana.

Što stoji iza ovog rasta?

Rast cijene zlata kojeg gledamo ove godine i koji je doveo do probijanja navedene granice predvidjeli su brojni investitori i analitičari početkom godine. Glavni razlog je pojava pandemije koronavirusa koja je uzrokovala novu globalnu recesiju, što ulaganja u alternative oblike imovine poput dionica i nekretnina čini rizičnijim nego inače. 

Investitori i štediše iz tog razloga potražuju sigurnije oblike ulaganja, a kroz povijest se investicijsko zlato pokazalo kao najsigurniji oblik osiguranja vrijednosti za vrijeme krize. To posebno dolazi do izražaja u situaciji u kojoj države i središnje banke diljem svijeta stvaraju velike količine novog novca kojeg pumpaju u posrnulo gospodarstvo. Takva situacija stvara strah od hiperinflacija u dugom roku kod investitora, zbog čega svi izbjegavaju većinu svoje imovine držati u gotovini ili na bankovnom računu. Direktan rezultat toga je povećana potražnja za investicijskim zlatom, što je cijenu tog plemenitog metala diglo do sadašnje razine. 

Što dalje?

Budući da je dosadašnji rast cijene bio posljedica krize uzrokovane pandemijom koronavirusa zbog koje je došlo do povećane potražnje za zlatom, za očekivati je da će isti faktori utjecati i na daljnje kretanje cijene. S obzirom na to da se tek nalazimo na početku krize koja je najdublja u posljednjih stotinu godina i koja će sigurno potrajati još barem dvije godine, cijena zlata vjerojatno će reflektirati takvo stanje u vidu daljnjeg rasta.

S tim se slažu i analitičari brojnih investicijskih kuća poput Bank of America ili Goldman Sachsa koji predviđaju rast cijene zlata do apsolutnog povijesnog vrhunca u narednih godinu dana. Takva predviđanja direktno idu u korist onima koji su već investirali u zlato, ali je i poticaj onima koji se još premišljaju oko toga kako zaštititi svoju imovinu u ovim nesigurnim vremenima.

Zašto zlato?

Osim što je dokazalo svoju sposobnost zadržavanja vrijednosti u prošloj recesiji u kojoj je njegova vrijednost narasla za više od 200%, zlato ima i druge pogodnosti koje privlače investitore. Naime, na investicijsko zlato se ne plaća nikakav porez pri kupnji ni pri prodaji, a prodati ga je izrazito jednostavno budući da uvijek postoji potražnja za njim.

Ne čudi stoga da se sve više investitora i štediša u Hrvatskoj i svijetu odlučuje za kupnju zlata koje im pruža financijsku stabilnost u nestabilnim vremenima.

Autor:

centarzlata.com

Napomene:

  1. Svaka referenca na ovoj stranici na “Centar Zlata” odnosi se na tvrtku Saiva d.o.o.
  2. Tekstovi na centarzlata.com služe isključivo za informiranje i educiranje o financijskim tržištima i tržištima plemenitih metala te ih ne treba smatrati investicijskim savjetom.

Želite li na email adresu dobivati slične tekstove? Prijavite se za primanje naših newslettera! U newsletterima osim edukacijskih tekstova šaljemo i informacije o našim promotivnim aktivnostima, kao i ostale informacije za koje smatramo da bi zainteresiranima za ulaganje u plemenite metale mogle biti interesantne!