20.09.2021.

Cijena zlata prošli je tjedan pala na najnižu razinu u proteklih šest mjeseci te se trenutno nalazi na oko 1750 američkih dolara ili oko 1500 eura po unci. Ovaj kratkoročni pad cijene zlata direktna je posljedica jačanja američkog dolara te blagog rasta prinosa na američke desetogodišnje obveznice prošli tjedan. 

Kretanje cijene unce zlata u dolarima prošli tjedan, izvor: goldprice.org

Cijena srebra također je zabilježila isti pomak prema dolje te se trenutno nalazi na oko 22 dolara po unci, što je najniža cijena tog plemenitog metala od studenog prošle godine. Cijena platine pala je na najnižu razinu u posljednjih 10 mjeseci, dok je cijena paladija pala za više od 3%.

Što stoji iza najnovijeg pada cijene plemenitih metala?

Glavni razlog iza pada cijene plemenitih metala prošli tjedan potrebno je tražiti u Sjedinjenim Američkim Državama te njihovom financijskom tržištu. Tržište se trenutno priprema za novi sastanak Odbora za otvoreno tržište (FOMC) Federalnih rezervi na kojem mnogi očekuju vijest o smanjivanju financijskih poticaja koje američka središnja banka isplaćuje zbog krize uzrokovane pandemijom novog koronavirusa. Takva bi odluka potencijalno utjecala na smanjivanje inflacije, što je dovelo do jačanja dolara i slabljenja zlata. No, mnogi smatraju kako se radi o preuranjenoj reakciji tržišta.

Naime, čak i ako Fed odluči smanjiti financijske poticaje gospodarstvu, svi već isplaćeni poticaji koji su značajno povećali količinu novca u optjecaju neće magično nestati. Dapače, SAD već mjesecima bilježi inflaciju iznad 5% u odnosu na prošlu godinu, a naivno je očekivati da će inflacija sama od sebe usporiti u narednim mjesecima. 

Iako je dolar ojačao zbog navedenih razloga, indeks dolara i dalje je na znatno nižoj razini od one na kojoj je bio prije pandemije i masovnog pumpanja novca u gospodarstvo. To ukazuje na činjenicu kako je pandemija dugoročno negativno utjecala na američku valutu i dolar se od toga neće tako brzo oporaviti, čak i kad bi Fed sutra objavio kako prestaje sa svim programima dodatnih novčanih stimulusa. 

U svakom slučaju, izgledno je da se radi samo o kratkoročnoj korekciji cijena koje će i dalje nastaviti bilježiti pozitivni rast u dugom roku, kao što je i bio slučaj u posljednjih 20 godina u kojima je cijena zlata u prosjeku rasla oko 8.3% godišnje. U tom je periodu bilo je mjeseci, ali i godina u kojima je cijena zlata pala, ali rast u pozitivnim godinama značajno je nadmašio pad u negativnim pa je zato zlato danas oko 550% skuplje nego prije 20 godina, što je ulagačima u ovaj plemeniti metal donijelo velike prinose i zaradu.

akcija-banner

Pad cijene prilika je za povoljnu kupnju zlata

Iako nove ulagače u plemenite metale pad cijene može zabrinjavati, oni iskusniji znaju kako su takvi padovi u kratkom roku očekivani i relativno česti, ali ne predstavljaju opasnost za dugoročnu isplativost ulaganja u zlato i srebro. Investicijsko zlato financijski je instrument primarno namijenjen za dugoročnu štednju, odnosno štednju na rok od barem 10 godina, za većinu ulagača. Zlato je odlično za takvu štednju jer je otporno na inflaciju, vrlo je likvidno te predstavlja oblik imovine koji ima najdužu tradiciju zadržavanja vrijednosti, čak i u nesigurnim vremenima. 

Budući da cijena zlata u dugom roku uvijek raste, a zlato je ulaganje namijenjeno onima koji štede s dugim rokom na umu, pad cijene u kratkom roku odlična je prilika za kupnju investicijskog zlata po povoljnijoj cijeni, odnosno sa svojevrsnim popustom. U periodima niske cijene zlata, potražnja za zlatom u fizičkom obliku gotovo uvijek raste iz tog razloga. Ta je činjenica u skladu s osnovnim ekonomskim zakonom koji nalaže da niža cijena proizvoda znači veću potražnju i obrnuto.

Svi faktori koji su prošle godine doveli do velikog rasta cijene zlata i dalje su relevantni, a neki od njih postaju sve izraženiji. Primjer toga je visoka inflacija koja će dominirati ekonomskim vijestima u narednom periodu, a zlato je kroz povijest uvijek raslo u takvim periodima, budući da se radi o najpopularnijoj zaštiti imovine od inflacije te sigurnom utočištu u nesigurnim vremenima.

Autor:

Centar Zlata

Napomene:

  1. Svaka referenca na ovoj stranici na “Centar Zlata” odnosi se na tvrtku Saiva d.o.o.
  2. Tekstovi na centarzlata.com služe isključivo za informiranje i educiranje o financijskim tržištima i tržištima plemenitih metala te ih ne treba smatrati investicijskim savjetom.

Želite li na email adresu dobivati slične tekstove? Prijavite se za primanje naših newslettera! U newsletterima osim edukacijskih tekstova šaljemo i informacije o našim promotivnim aktivnostima, kao i ostale informacije za koje smatramo da bi zainteresiranima za ulaganje u plemenite metale mogle biti interesantne!