Iako je cijena zlata izražena u eurima od početka godine porasla 11%, taj porast se čini malim s obzirom na očekivanu recesiju koja bi u idućim godinama mogla zadesiti globalno gospodarstvo. Naime, sve najvažnije centralne banke na svijetu su ili već počele spuštati kamatne stope ili najavljuju da bi do toga uskoro moglo doći, a zadnji put je do takvog sinkroniziranog spuštanja došlo 2008. godine – na početku velike financijske krize. Upravo tada je u samo nekoliko godina cijena zlata porasla gotovo 200%. 

Nekoliko je razloga zašto sada cijena zlata raste sporijim tempom. Vjerojatno glavni razlog je to što kriza još uvijek nije stigla i dio sudionika na financijskim tržištima se nada da će kriza biti izbjegnuta ili barem odgođena na par godina, stoga još uvijek ne kupuju zlato. No, ovaj puta je došlo i do privremenog poremećaja na strani ponude zlata na tržištu. Naime, za razliku od većine država koje zadnjih godina kupuju značajne količine zlata, Venezuela prodaje svoje zlatne rezerve. Razlog je jasan – zemlja se nalazi u teškoj ekonomskoj krizi i vlast treba novac kako bi pokušala smiriti situaciju.

Kao da situacija nije dovoljno teška, Venezuela se nalazi i pod američkim sankcijama, što znači da zlato ne može prodati uobičajenim putem na burzama plemenitih metala na Zapadu. Zbog toga je zlato prodano preko burzi i kompanija iz Dubaija i Turske. Upravo tu se može vidjeti prava vrijednost zlata kao investicije. Iako je nacionalna valuta propala u hiperinflaciji i praktički cijeli zapadni svijet ne želi poslovati s Venezuelom, kapital koji ta zemlja posjeduje u zlatu i dalje vrijedi i može se staviti u funkciju.

Slika 1: Rezerve zlata Venezuele (u tonama)

Od ukupno 161 metričke tone zlata koje je ta država posjedovala od početka godine, u posljednja četiri mjeseca je prodano približno 24 tone zlata, za što je dobiveno milijardu i sto milijuna dolara. To nije mali iznos čak ni za vrlo likvidno globalno tržište zlata. Iako je cijena zlata od travnja porasla, vjerojatno bi porasla barem nekoliko postotnih bodova više da nije bilo venezuealnskog zlata.

Nije realno očekivati da će Venezuela odjednom prodati sve zlato koje posjeduje. Ako bi ta zemlja u idućim mjesecima prestala prodavati zlato, a interes za kupnju od strane drugih država, investitora na burzama i individualnih kupaca diljem svijeta nastavi rasti dosadašnjim tempom, cijena zlata bi nastavila rasti.

Naravno, ne treba očekivati ekstremne pomake u cijeni, no dodatni porast od desetak posto do kraja godine je sasvim realan scenarij.

Autor:

centarzlata.com

Napomene:

  1. Svaka referenca na ovoj stranici na “Centar Zlata” odnosi se na tvrtku Saiva d.o.o.
  2. Tekstovi na centarzlata.com služe isključivo za informiranje i educiranje o financijskim tržištima i tržištima plemenitih metala te ih ne treba smatrati investicijskim savjetom.

Želite li na email adresu dobivati slične tekstove? Prijavite se za primanje naših newslettera! U newsletterima osim edukacijskih tekstova šaljemo i informacije o našim promotivnim aktivnostima, kao i ostale informacije za koje smatramo da bi zainteresiranima za ulaganje u plemenite metale mogle biti interesantne!