23.11.2020.

Investicijsko zlato već se pokazalo kao jedno od najisplativijih oblika ulaganja u 2020. godini što nikoga upućenog nije iznenadilo jer je poznato da je zlato najbolja investicija u doba velikih neizvjesnosti i ekonomske krize na čijem se početku trenutno nalazimo. 

Potražnja za investicijskim zlatom u fizičkom obliku, odnosno zlatnim polugama i zlatnicima, narasla je u trećem kvartalu ove godine za čak 49% u odnosu na isti period prošle godine, prenosi World Gold Council

2020. godina bilježi povećanu globalnu potražnju za zlatnim polugama i zlatnicima, izvor: World Gold Council

Je li nova nestašica zlata pred nama?

Ulagačima u investicijsko zlato pojam nestašice zlata nije nepoznat. Ranije ove godine, kada je pandemija novog koronavirusa još bila novost te su države počele s uvođenjem masovnih lockdowna, na tržištu plemenitih metala došlo je do velike nestašice koja je uvelike doprinijela rastu cijene zlata koja je od početka godine do danas narasla za više od 25%.

Nestašica zlata bila je uzrokovana poremećajima u lancima opskrbe – zatvaranje rudnika zlata, talionica i usporen međunarodni transport doveli su do situacije u kojoj svi zainteresirani nisu mogli doći do zlatnih poluga i zlatnika. Cijena zlata značajno je zbog toga narasla, a od toga su najviše profitirali oni koji su uspjeli nabaviti zlato prije nego što je nastupila nestašica.

Situacija danas u većini Europe i u SAD-u u mnogočemu podsjeća na taj kaotičan period s početka godine. Novi val pandemije teško je pogodio većinu zemalja u sjevernoj hemisferi zbog čega su u brojnim državama ponovno uvedena masovna zatvaranja gospodarstava s ciljem sprječavanja širenja virusa. 

philoro-slika

Slika 2: europski trgovci zlatom nisu u stanju u kratkom roku ispuniti sve zahtjeve za kupnjom investicijskog zlata, izvor: Philoro.com

Novi lockdowni i otežani prekogranični transport mogli bi stoga dovesti do nove nestašice zlata na europskom kontinentu, ali i u drugim dijelovima svijeta. Prve naznake takvog razvoja situacije već možemo vidjeti kod brojnih poznatih trgovaca plemenitih metala kojima zbog kombinacije povećane potražnje i logističkih problema treba sve više vremena na distribuciju investicijskog zlata investitorima.

Je li zlato trenutno podcijenjeno?

Ukoliko se zaista ponovi scenarij s početka godine, to bi značilo da nas potencijalno čeka još jedan period rasta cijene zlata. Cijena zlata ove je godine dosegla apsolutni povijesni vrhunac od više od 2000 američkih dolara po unci, a zatim je doživjela blagi pad zbog vijesti o novim cjepivima te trenutno stagnira na i dalje visokoj razini od oko 1900 dolara po unci.

Analitičari Goldman Sachsa, jedne od najpoznatijih investicijskih banaka na svijetu, iznijeli su svoja predviđanja vezana uz cijenu žutog plemenitog metala. Naime, oni predviđaju da će cijena zlata u narednih 12 mjeseci narasti za čak 22% te da će dosegnuti novu rekordnu razinu od 2300 dolara po unci!

Osim potencijalne nestašice, glavni razlog za rast cijene zlata u narednom periodu analitičari Goldman Sachsa vide u visokoj očekivanoj inflaciji u narednoj godini te posljedičnom slabljenju američkog dolara. Ogromni programi pumpanja novog novca u gospodarstvo koji se provode u SAD-u i Europi doveli su do pada povjerenja investitora u klasične oblike ulaganja te se sve više okreću zlatu koje se kroz povijest već pokazalo kao sigurno utočište u periodu ekonomskih kriza i visokih inflacija.

Dok se institucionalni investitori u pravilu okreću ulaganju u zlato u obliku financijskih izvedenica, oni srednji i manji sve više kupuju fizičko zlato – poluge i zlatnike. Osim što se ovaj oblik ulaganja već dokazao kao izrazito isplativ (u posljednjih 20 godina cijena zlata narasla je za više od 500%), ulaganje u fizičko zlato popularno je i zato što je u potpunosti oslobođeno poreza te se radi o izrazito likvidnom obliku imovine. Ne čudi stoga da se sve veći broj ulagača čak i u Hrvatskoj okreće zlatu, a upravo bi ti ulagači mogli najviše profitirati u narednih nekoliko mjeseci. Naravno, ukoliko uspiju nabaviti zlato na vrijeme.

Autor:

centarzlata.com

Napomene:

  1. Svaka referenca na ovoj stranici na “Centar Zlata” odnosi se na tvrtku Saiva d.o.o.
  2. Tekstovi na centarzlata.com služe isključivo za informiranje i educiranje o financijskim tržištima i tržištima plemenitih metala te ih ne treba smatrati investicijskim savjetom.

Želite li na email adresu dobivati slične tekstove? Prijavite se za primanje naših newslettera! U newsletterima osim edukacijskih tekstova šaljemo i informacije o našim promotivnim aktivnostima, kao i ostale informacije za koje smatramo da bi zainteresiranima za ulaganje u plemenite metale mogle biti interesantne!