08.03.2021.

U proteklih se nekoliko mjeseci može vidjeti pad cijene zlata na tržištu i ovih je dana cijena jedne unce pala na razinu ispod 1700 američkih dolara, što je najniža cijena u proteklih 9 mjeseci. Mnogi se opravdano pitaju koji su razlozi iza pada cijene zlata kad bi situacija na tržištu trebala biti pogodna za rast cijene ovog plemenitog metala s obzirom da se nalazimo u recesiji, a čak 40% svih američkih dolara u optjecaju isprintano je u posljednjih 12 mjeseci.

Rast povrata na obveznice

Glavni razlog zbog kojeg cijena zlata bilježi pad je rast povrata na američke desetogodišnje obveznice. Naime, postoji jaka negativna korelacija kretanja povrata na obveznice i cijene zlata – kada povrat raste, cijena zlata pada, i obrnuto.

Naravno, korelacija nije stopostotna i postoje brojni drugi faktori koji određuju cijenu zlata na tržištu kao što je potražnja središnjih banaka, potražnja za nakitom i strah od inflacije, ali upravo su povrati na obveznice glavni razlog nedavnog pada cijene zlata. 

Povrat na desetogodišnje američke obveznice prošle je godine pao na razinu od oko 0.50%, odnosno jedva iznad nule. Trenutno se nalazi na razini od oko 1.50%, što je nisko u usporedbi s prinosima koji su bili mogući prije nekoliko godina, ali visoko u usporedbi s prošlom godinom i prinosima obveznica nekih drugih država. Taj rast s 0.50% na 1.50% bio je dovoljan da spusti cijenu zlata.

Kretanje povrata na obveznice bitno je jer viši povrat privlači investitore koji prebacuju svoj novac u obveznice iz drugih oblika ulaganja, među koje spada i zlato. Zlato nije jedini oblik ulaganja kojeg je pogodio rast povrata na obveznice pa tako američko tržište dionica bilježi značajan pad u posljednjih mjesec dana.

Hoće li korekciji brzo doći kraj i čeka li nas velika inflacija?

Bitno je napomenuti kako se spomenuti povrat na obveznice odnosi na nominalnu vrijednost, odnosno nije uračunata inflacija u njega. Povrat na obveznice u kojeg je uračunata inflacija naziva se realni povrat i on je čak i s nedavnim povećanjem negativan, odnosno investitor ulaganjem u desetogodišnje američke obveznice gubi novac zbog utjecaja inflacije. 

Realni povrat uvijek je bitniji od nominalnog jer daje realniju sliku o zaradi koju investitor može ostvariti i na njega se potrebno fokusirati. S obzirom da je realni prinos trenutno negativan, to pokazuje na relativno visoku razinu očekivane inflacije zbog koje bi američki dolar mogao nastaviti gubiti svoju vrijednost u budućnosti. 

Već smo pisali o Michaelu Burryju, analitičaru koji je uspješno predvidio krizu 2008. godine i koji sada najavljuje pojavu hiperinflacije slične onoj u Weimarskoj Njemačkoj, ali on nije jedini stručnjak koji najavljuje inflaciju.

Adam Perlaky, analitičar World Gold Councila, u intervjuu za Kitco News izjavio je kako je rast nominalnih povrata na obveznice naznaka dolaska inflacije. Istaknuo je da, iako je cijena zlata u blagom padu od početka godine, druge robe poput bakra i nafte zabilježile su veliki rast cijene te je dodao:

Možemo vidjeti da se investitori spremaju za višu inflaciju. Na kraju dana, to će biti pozitivno za zlato.

Je li upravo sada odlična prilika za povoljnu kupnju zlata?

Do pada cijene zlata uslijed rasta povrata na obveznice došlo je zbog masovne prodaje velikih investitora koji dio portfelja sada ubacuju u obveznice, ali potražnja manjih ulagača i štediša za zlatnim polugama i zlatnicima sve je veća i u 2021. godini. To upućuje na činjenicu da većina investitora smatra kako je zlato trenutno vrlo podcijenjeno, što ulaganje u njega u ovom trenutku čini isplativijim nego inače, a sličnog je mišljenja i Perlaky:

Još uvijek je visoka razina neizvjesnosti na tržištima. Razlozi za držanje zlata u investicijskom portfelju nisu se promijenili, zlato je i dalje dobro za diverzifikaciju te i dalje nosi odlične dugoročne prinose. Ako ste zabrinuti oko dolaska inflacije, zlato je savršen ulagački instrument za vas”, tvrdi Perlaky.

Doista, i u Hrvatskoj trenutno bilježimo rast potražnje za zlatom u fizičkom obliku, odnosno za zlatnim polugama i zlatnicima. Investicijsko zlato oslobođeno je poreza, vrlo je likvidno i jednostavno za kupiti pa sve više Hrvata osigurava svoju imovinu od inflacije ulaganjem u žuti plemeniti metal. S obzirom da je cijena zlata trenutno u blagom padu, zlato je relativno povoljno, a mnogi takvu situaciju koriste za nabavku novih poluga i zlatnika.

Ukoliko i vas zanima ulaganje u zlato, pogledajte najveću ponudu proizvoda od investicijskog zlata u Hrvatskoj klikom OVDJE.

Autor:

centarzlata.com

Napomene:

  1. Svaka referenca na ovoj stranici na “Centar Zlata” odnosi se na tvrtku Saiva d.o.o.
  2. Tekstovi na centarzlata.com služe isključivo za informiranje i educiranje o financijskim tržištima i tržištima plemenitih metala te ih ne treba smatrati investicijskim savjetom.

Želite li na email adresu dobivati slične tekstove? Prijavite se za primanje naših newslettera! U newsletterima osim edukacijskih tekstova šaljemo i informacije o našim promotivnim aktivnostima, kao i ostale informacije za koje smatramo da bi zainteresiranima za ulaganje u plemenite metale mogle biti interesantne!